Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Kyselina α-lipoová patří mezi vitaminy skupiny B. Má společně s thiamínem (vitamin B1) charakter růstového faktoru. Je pro člověka nezbytná, protože se účastní důležitých metabolických procesů. Najdeme ji například játrech, ledvinkách, kvasnicích a kořenové zelenině.
Účinky:
Zatím se toho málo ví jak o účincích, tak i o projevech nedostatku, ten se projevuje záněty nervů, zadržováním vody v organismu a zpomalením akce srdeční. Otrava nebyla dosud pozorována.
Dávkování:
Obvyklá terapeutická dávka je 3x denně 200 mg, výjimečně více.
Použití:
Terapeuticky se používá v léčbě jaterních onemocnění zejména cirhózy, poruch jaterní tkáně (otrava houbami, bakteriálními toxiny), při nezánětlivých onemocnění nervů provázející alkoholismus a diabetes (diabetická neuropatie), při poruchách mozkových funkcích ve stáří, v léčbě sklerózy multiplex a při poškození mozku toxickými látkami. Používá se i při léčbě chorob z ozáření.
Nenajdeme ji v produkci potravinářských výrobků, pouze jako součást některých potravin určených pro zvláštní výživu (potravních doplňků). Kontraindikací kyseliny a-lipoové je přecitlivělost na látku, nemají ji dostávat novorozenci, zejména nedonošení.