„Způsob stravování je pro nemocné stejně důležitý jako užívání léků,“ uvádí edukační sestra Naďa Slavíková z Diabetologické a interní ambulance Nemocnice Kadaň, pracoviště Klášterec nad Ohří. Samozřejmě to platí pro pacienty obecně, ať mají cukrovku, žaludeční vředy, potíže se srdcem v důsledku zvýšené hladiny cholesterolu, celiakii, jsou obézní, nebo se zotavují po operaci žlučníku.
„Informací o zásadách životosprávy mají pacienti podle mého názoru dost, bohužel je neumějí v praxi využívat. Navíc stále nejsou zvyklí ptát se odborníků na nejasnosti, a tak se zbytečně dopouštějí chyb, které znesnadňují léčbu nebo se přímo podepisují na jejich zdravotním stavu,“ zdůrazňuje Naďa Slavíková.
Na portálu Recept na zdraví.cz nemocní najdou aktuální odpovědi na své otázky pěkně pohromadě. Neustále přibývající recepty vznikají ve spolupráci s lékaři, nutričními terapeuty a dietními sestrami, takže mají jistotu, že je po dobrém obědě nepostihne třeba ledvinová kolika. Inspirace zde objeví i ti, kteří vyváženou stravou dbají na to, aby byli fit. Rovněž si na zde můžou přečíst rozhovory se špičkovými lékaři, jako jsou například specialista na metabolické poruchy MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. nebo přední český onkolog profesor MUDr. Pavel Klener, kteří osvětlují souvislosti mezi jídelníčkem, nemocí a uzdravováním. Tuto spojitost prosazoval už kolem roku 400 př. n. l. „otec medicíny“ Hippokrates. Jeho výrok: „Ať potraviny léčí a léky vyživují“ právě v současnosti, kdy přibývá civilizačních onemocnění, nabývá na aktuálnosti.
I vy můžete výrazně přispět k tomu, že se Recept na zdraví.cz stane dobře informovaným kulinářským rádcem pro nemocné a jejich blízké. Uvítáme vaše zkušenosti s tím, jak uplatňujete dietní doporučení v praxi, vaše náměty, dobré rady, tipy, a třeba i prověřené recepty. Budeme rádi, když nám napíšete svůj recept na zdraví.
Přidat nový komentář