Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
Sledujete diety a hlídáte každé sousto navíc? Stopněte to, nemá to cenu. Je tady pomocník, který ví, jak na to. Jde totiž o to nic si nezakazovat a vytvořit si vlastní jídelníček, který Vám bude chutnat. A hlavně u toho vydržet.
Jak na to konkrétně poradí nová kniha Ivy Málkové a Jaroslavy Štochlové Hubneme s rozumem v praxi – glykemická kuchařka. Obsahuje mnoho konkrétních tipů na snídaně, svačiny, obědy a večeře i sladkosti. Hlavní částí knihy jsou výborné recepty pro celou rodinu, které mají spočítanou energetickou hodnotu a živiny. Skvělé je zejména to, že snídaně a hlavní jídla (lze volně zaměňovat za oběd a večeři) mají přesně tu hodnotu a složení, které je výhodné pro hubnutí a udržení váhy. Můžete tedy s klidem kombinovat podle nálady, aniž byste museli počítat kilojouly.
Je jasné, že zaměstnaná žena nemůže vařit dvě jídla denně. I s tím autorky počítají. Proto v knize nechybí rady, jak si vybrat v restauracích a jídelnách vhodné jídlo (přehled energetické hodnoty běžných jídel). Navíc obsahuje praktické tipy, co jíst, když není čas na pořádný oběd či večeři a jak zvládat sladkosti.
Není to však jen obyčejná kuchařka – čtenář zde nalezne i jiné zajímavosti, například se seznámí s glykemickým indexem potravin. Je to nový výraz ve výživě, který ovlivňuje snahu zhubnout. Správným pochopením problematiky můžeme hubnout rychleji a bez pocitu hladu – když si vybereme potraviny s nižším glykemickým indexem, půjde to lépe. Zdalipak víte, že GI ovlivňuje způsob vaření? Kupříkladu rozvařené těstoviny mají vyšší index než těstoviny na skus.
Tato barevná a přehledná publikace nabitá informacemi navazuje na první knihu Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo a je jejím logickým pokračování – nyní si teorii ukážeme v praxi. Toto předsevzetí autorky bezezbytku splňují.
Hubnutí s rozumem je krédem společnosti ISTOB (Stop obezitě), kterou autorka založila již před 15 lety a která pořádá kurzy hubnutí po celé ČR. Vychází z teorie, že při hubnutí je důležitá psychologická stránka (odměnit se i za malé pokroky, mít silnou motivaci, uvědomit si nevědomé přijímání potravy (například při stresu, pro umocňování pohody), překonávání nástrah civilizačních pastí (toxické prostředí – reklamy a sladkosti, fast foody, málo pohybu) a sledování příjmu a výdeje energie. Jak jistě víte, zázraky se nedějí, a to ani tam, kde bychom si to moc přáli. Kouzelná pilulka na snížení hmotnosti není. Ale hubnutí s rozumem nemusí být nepříjemné, když máte správnou inspiraci. A funguje!
Hubneme s rozumem v praxi – glykemická kuchařka, Iva Málková, Jaroslava Štochlová K dostání u dobrých knihkupců (distribuje Grada Publishing, a.s.) Objednávky a ukázky z knihy možné také přes: www.smartpress.cz Telefonické objednávky na tel: 608 265 336 |
Foto: Zdeněk Platl
Přidat nový komentář