Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Které léky si mohu vzít s sebou do zahraničí? A jaké do letadla?

(19. července 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 837x )

Lékárnička je něco, co by nemělo v žádném zavazadle chybět. Její velikost a výbava by měla být úměrná nejen vašemu věku a zdravotnímu stavu, ale také destinaci a délce pobytu, stejně jako programu, který tam na vás čeká.

shutterstock.com

A co by mělo být obsahem cestovní lékárničky?

Jednoznačně léky na bolest a teplotu, přípravky na zažívací potíže a k ošetření drobných poranění. Podle potřeby poté léky na alergii, k ošetření bodnutí hmyzu nebo léky na nevolnost při cestování. I v létě je dobré mít k dispozici také léky na nachlazení, které je i v teplejších dnech poměrně obvyklé především při prudkých teplotních rozdílech, které způsobují přechody z klimatizovaných prostor. Hodit se vám také bude teploměr, nůžky a pinzeta.

Hlavně k vodě je nezbytností kvalitní opalovací kosmetika – krémy s vysokým UV faktorem, mléka po opalování a pro jistotu ještě pěny s obsahem panthenolu, kdybyste to na sluníčku přehnali.

Vyberte si vhodný krém na opalování, zklidňující přípravky po opalování nebo doplňkovou péči na Lékárna.cz.

Pokud se u moře hodně potápíte, je dobré vzít s sebou kapky do uší a očí. Krom toho se vždycky hodí repelent proti komárům a klíšťatům a dezinfekční gel nebo dezinfekční ubrousky.

Pravidelně užívané léky

Pacienti, kteří užívají léky pravidelně, by měli mít v cestovní lékárničce mírný nadbytek svých léků, aby v případě komplikací s návratem z dovolené nezůstali bez léků.

V zahraničí je možné si vyzvednout pomocí listinného receptu léky ve všech lékárnách v Evropské unii. Tato možnost již existuje i u elektronického receptu, ale v omezenější míře. V zahraničí každopádně u výdeje vždy musíme za léky zaplatit a problém může nastat i u příbalového letáku, který bude vždy v jazyce dané země. 

Jak léky správně uchovávat?

Léky, které u sebe běžně nosíme „pro všechny případy“, mohou v teplém počasí způsobit spíš potíže než úlevu. Například léky na bolest hlavy, alergie nebo zanícené oči totiž nemusí být tepelně stabilní, a tak hrozí snížení jejich účinku v horkém počasí a nepoužitelnost.

Pokud potřebujete mít léky v horku u sebe, tak je lepší uložit je do tašky či kabelky v původním blistru či lahvičce a ještě v papírové krabičce, dát je na stinné místo. U léků, které vyžadují skladování v chladničce, je nutno použít speciální obaly, které dokáží zajistit nízkou teplotu skladování. Problematická je vždy vysoká a dlouhodobá změna teploty – déle než 1-2 dny a více než 30-35°C. Jednoznačně ale doporučuji nenechávat léky v autě, raději si je vzít do obchodu, na výlet s sebou. Budou v tašce vždycky v nižší teplotě než v rozpáleném autě.

Při letu letadlem může být lék vystavený dalšímu extrému, chladu.  Proto i v zavazadle je důležité mít léky v obalu, který jim zajistí stabilní teplotní prostředí. I v tomto případě je papírová krabička výhodou.

Jaké léky si smíte vzít na palubu letadla

Do letadla si můžete vzít bez omezení léky předepsané lékařem, ale i ty běžné proti bolesti či horečce prodávané bez předpisu. Co, potřebujete, mějte vždy u sebe. Zbytek dejte do odbaveného zavazadla. Výjimku představuje inzulin. Ten se musí přepravovat zásadně v příručním zavazadle, a to kvůli nízkým teplotám, které panují v nákladovém prostoru. 

Předpisy umožňují přepravovat léky ve formě pilulek, tobolek i emulzí a tekutin. Vždy musejí být v originálním balení. Tekuté léky se přepravují v lahvičkách do 100 ml a tuhá léčiva ve formě pastilek, tobolek, pilulek apod. v originálním blistru. 

Povolené jsou v kabinovém zavazadle i kapky, sirupy a spreje v množství větším než 100 ml, ale při kontrole je musíte dát do připravené přepravky mimo zavazadlo. Doporučujeme mít s sebou také potvrzení lékaře o medikaci, která pracovníkům bezpečnostní kontroly ukáže, že cestující léky skutečně užívá. Dobré je mít léky v originálním balení s farmaceutickým letáčkem uvnitř. Potvrzení od lékaře doporučujeme opatřit nejen v češtině, ale i v angličtině. To se týká také diabetiků, kteří u sebe musí mít speciální diabetické pomůcky. Obdobné potvrzení vám na požádání vystaví lékař i na další léky do letadla a zdravotnické pomůcky, bez kterých se během cesty neobejdete. 

Nůžky, desinfekce a repelenty přibalte do odbaveného zavazadla.

Pravidla týkající se převážení předmětů různého druhu se mohou lišit podle letecké společnosti a země, do které cestujete. Podrobné informace zjistíte u jednotlivých leteckých společností.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 134 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Zklidnění žaludku po zvracení

Jak na zklidnění žaludku po zvracení?

Epilace versus depilace: Jak se zbavit chloupků?

Je několik technik, jak odstranit chloupky, které se liší nejen ve způsobu odstraňování chloupků, ale hlavně v trvalosti hladké pokožky a míry bolestivosti. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod a který způsob bude ideální pro vás.

Dávkování Detralexu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na dávkování léku Detralexu při hemeroidech.

Lékový audit aneb berete léky správně

Lékárna.cz od dubna letošního roku nabízí svým zákazníkům v oblasti zdraví kromě krabiček i služby. Vyvinul je tým profesionálů z první a největší lékárny na českém internetu. Za tou nejžádanější – lékovým auditem – stojí odborná garantka a vedoucí online poradny Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce