Křen najdeme na březích potoků. Často se také pěstuje.
(Armoracia rusticana (Lam.) G. M. et Sch.)
Příprava sirupu
Kořen tence nakrájíme a zasypeme cukrem. Vytvořené šťávy (sirupu) užíváme 2 až 3 lžíce denně. Příjemnější je jeho užívání spolu s postrouhaným jablkem.
Příprava placek
Křen smícháme s moukou a sádlem v poměru 3:5:1.
Užívaná část
|
Čerstvý kořen (Radix armoraciae) |
Sběr a sušení
Kořen křenu sbíráme po odkvětu, na podzim.
Jak vypadá
Vytrvalá rostlina, jejíž lodyhy dosahují výšky až 1,5 metru. Na koncích lodyh se od května do července vytvářejí drobné bílé kvítky, které jsou uspořádány do květenství. Listy na lodyhách jsou přisedlé a ve srovnání s přízemními listy jsou drobné. Naopak přízemní listy jsou veliké, mají dlouhý řapík a jsou na okrajích zoubkované. Křen je charakteristický svým dlouhým, silným a dužnatým kořenem.
Kde se rostlina vyskytuje
Křen najdeme na březích potoků. Často se také pěstuje.
Co křenový kořen obsahuje
V křenu najdeme silici, vitamín C, enzymy, látky ničící bakterie, sacharidy a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na organismus.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: Křen byl znám dříve jako léčivka, ne jako potravina. Doporučoval se na zvýšení močení a proti bolestem zad.
Dnes:Křenový kořen lze použít vnitřně i zevně.
Vnitřně:Křen působí v těle velmi různorodě. Zvyšuje tvorbu moči, což označujeme jako močopudný účinek. Má také schopnost usnadňovat odkašlávání a uvolňovat hlen, což se využívá při zánětech dýchacích cest. Povzbuzuje činnost žaludku a střev, zvyšuje produkci trávicích šťáv. Normalizuje střevní mikroflóru. Celkově působí zlepšení látkové přeměny. Zanedbatelný není ani obsah vitamínu C. S výhodou jej v malých dávkách použijeme také v období nabírání nových sil po nemoci (rekonvalescence).
Léčivé je rovněž vdechování „ostrých“ prchavých látek, které se uvolňují při zpracovávání křenového kořene. Tyto výpary povzbuzují sliznici dýchacích cest, zlepšují vykašlávání a mají antibakteriální účinek.
Zevně: Křenové placky zlepšují prokrvení, tím zmírňují bolest a přikládají se na bolavé klouby.
Na co si dát pozor
Křen může ve velkých dávkách působit dráždivě, proto ho používáme pouze v malém množství. U citlivých lidí působí velmi dráždivě také na pokožku, v extrémních případech může dojít až k tvorbě puchýřů.
Pozn. Křen se těší stále větší oblibě jako pochutina. Používá se k masu, ochucování pomazánek, salátů a omáček.
Foto: http://botanika.wendys.cz/
Přidat nový komentář