Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.
Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 oC. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi. Světová produkce kávy činí přibližně 4,5 miliardy tun a největšími producenty jsou Brazílie a Kolumbie.
Hlavní obsahovou látkou je kofein, který má psychostimulační účinek. Po jednou až dvou šálcích kávy se zvýší psychická aktivita, přechází nás únava, ospalost, je nám příjemně a jsme zase schopni pokračovat v práci. Nižší dávky kofeinu naopak mohou únavu a ospalost podpořit. Kofein působí povzbudivě i na samotný srdeční sval (proto se doporučuje omezit pití kávy po infarktu myokardu), zvyšuje vylučování žaludečních šťáv (s kávou opatrně při vředové chorobě) a lehce ověřitelné je i jeho diuretické (močopudné) působení. Při dlouhodobém pití kávy vzniká snadno tolerance. Káva není nebezpečnou drogou, ale zkuste si představit víkend na chatě, když jste si skleničku s kávou zapomněli doma.
Přidat nový komentář