Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.
Anémie vzniká, když máte nedostatek červených krvinek. Červené krvinky přenášejí kyslík krví z plic do ostatních částí těla, čímž poskytují buňkám energii, kterou potřebujete pro každodenní aktivity. Hlavními příznaky anémie jsou bledost, pocit únavy, snížení energie a nechutenství. Někdy přistupují potíže se spánkem a vaše myšlení může být zastřené. Chudokrevní lidé také často trpí pocity závratí nebo bolestmi hlavy a bušením srdce. Celkově se člověk cítí slabý a jeho psychický stav není zrovna na výši.
Doplňky stravy na energii a únavě najdete na e-shopu Lékárna.cz.
Jaké mohou být nejčastější příčiny anémie?
- Nevhodná strava chudá na železo, vitamín B12 či kyselinu listovou
- Dlouhodobé ztráty krve, např. u vředové choroby žaludku nebo onemocnění střev
- Nádorové onemocnění kostní dřeně, kdy zhoubné bujení utlačuje krvetvorbu
- Chronické onemocnění ledvin, kdy se netvoří hormon erytropoetin potřebný pro krvetvorbu
„Když má pacient nevysvětlitelnou anémii, je vždy důležité zkontrolovat i ledviny. Může totiž jít o indikátor, že s ledvinami není něco v pořádku. Zvláště důležité je to u lidí, kteří mají zároveň diabetes nebo vysoký krevní tlak,“ upozorňuje MUDr. Roman Štilec, Ph.D., primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích, a dodává:
„Naše ledviny totiž produkují hormon zvaný erytropoetin, který v kostní dřeni iniciuje krvetvorbu. Pokud v těle tento hormon chybí, vzniká anémie.“
Silná menstruace může vést k anémii
Chudokrevnost může sužovat také ženy, které se každý měsíc potýkají s dlouhou a silnou menstruací. V tomto případě organismus jednoduše nestíhá nahradit větší ztrátu krve. Všechny ženy se silnou menstruací by měly být vyšetřeny na zjištění stavu zásob železa s tím, že je třeba ověřit, zda příjem železa dostatečně kryje jeho ztráty z organismu. Je třeba se poradit s lékařem a určit nejvhodnější přípravek obsahující železo, který je dostatečně účinný.
Mnohdy je příčinou chudokrevnosti nedostatek faktorů, které pomáhají ke vstřebávání a správnému působení železa v lidském těle. Především měď ovlivňuje účinek a využití železa.
Příznaky anémie
Projevy vzniklé chudokrevnosti závisí na rychlosti jejího vzniku. Vzniká-li totiž anémie pomalu, nemocní lidé se na ni postupně adaptují. Člověka s anémií většinou poznáte na první pohled. Je výrazně bledý, unavený a rychle dýchá. Navíc jej trápí bolesti hlavy, hučení v uších a bušení srdce.
Máte-li anémii, často se Vám "motá hlava" a máte "černo" před očima, když rychle vstanete. K příznakům se může přidat také nechutenství, obtíže při polykání, hubnutí, zácpa nebo průjem, podivné chutě na neobvyklá jídla, například hlínu, omítku, kyselé ryby. Lámou se nehty, loupe se kůže, padají lomivé vlasy. Chudokrevní lidé trpí na opakované infekce a špatné hojení ran. Celkově je člověk s anémií buď podrážděnější, anebo naopak propadá lhostejnosti až apatii.
Při pokračující chudokrevnosti se stále snižuje tělesná výkonnost a mohou se přidat i známky srdečního selhávání. V extrémních případech může dojít až ke vzniku bezvědomí. Z jiných příznaků je nutno uvést pálení jazyka a angulární stomatitidu, známou pod názvem "ústní koutky".
Jakékoli signály anémie by proto měly být důvodem k vyhledání lékaře, který nejen najde příčinu onemocnění, ale především je začne léčit.
Deficit železa v krvi odhalí vyyšetření krve
Ne každý člověk s anémií má ale příznaky. Pravidelná preventivní prohlídka u lékaře by však měla tuto nemoc odhalit díky vyšetření krve, kde zkoumáme hladinu krevního barviva hemoglobinu. To je součástí červených krvinek, a právě ono je nosičem kyslíku v těle. Pokud je vaše hladina hemoglobinu nižší, než je dolní hranice normálního rozmezí (120 g/l pro ženy a 135 g/l pro muže), je pravděpodobné, že máte anémii. V tomto případě vás lékař vyšetří, aby zjistil přesnou příčinu anémie a připravil vhodný léčebný plán.
Léčba anémie
Nedostatek železa v naší populaci většinou nebývá problém u lidí, kteří běžně konzumují maso, játra, vajíčka. Problém může být u vegetariánů a veganů. Stejně tak jsou na hladiny železa více citlivé děti, těhotné a kojící ženy. Příjem železa ze stravy se zvýší pokud společně se stravou bohatou na železo přijímáte také vitamín C. Železo ve formě doplňků stravy patří na zvážení do rukou lékaře. Nyní je spojováno železo s rizikem různých onemocnění.
Způsob léčby anémie závisí od její zjištěné příčiny. U nejčastější chudokrevnosti z nedostatku železa se podávají preparáty s obsahem tohoto prvku. Důležité je užívat železo nalačno, to znamená půl až celou hodinu před jídlem, nebo dvě hodiny po jídle.
Lékař Vám zpravidla tak po 3 měsících užívání zkontroluje krevní obraz. Byla-li léčba železem úspěšná, měli by se sledované hodnoty znormalizovat asi po 6-8 týdnech jeho užívání. Celková doba léčby by měla trvat 3-4 měsíce pro doplnění zásob.
Při anémii z nedostatku vitamínu B12 či kyseliny listové se jako léčba podává vitamín B12. Někdy je třeba přidat i železo. Závažná chudokrevnost způsobená krvácením se řeší krevními převody. Některé vzácnější typy anémií se léčí na specializovaných odděleních hematologie.
V případě akutního nedostatku lze železo do organismu dodat pomocí produktů s jeho obsahem. Dobrým doplňkem stravy s obsahem dobře vstřebatelného železa pro ženy, těhotné, kojící i děti je přípravek Floradix. Prodáváme jej v tekuté formě, která je směsí mnoha štáv z ovoce, zeleniny a bylinek. Floradix je možné užívat i v tabletách.
Velkou nabídku naleznete v internetovém obchodu Lékárna.cz.
Prevence anémie
Nejúčinnější prevencí chudokrevnosti je dobrý jídelníček. Jeho důležitou součástí je maso (kvalitní hovězí, vepřové, drůbeží, mořské ryby), které je základním zdrojem železa pro naše tělo. Mezi další zdroje železa patří také játra a další vnitřnosti. V menším množství je pak v luštěninách, listové zelenině, houbách a v ovoci včetně sušeného, například v rozinkách, švestkách, meruňkách, fících. Dalšími zdroji je droždí, ořechy, semínka, melasa a celozrnné potraviny. Alternativou jsou i vejce. Důležitý pro vstřebávání železa je i dostatek vitaminů, hlavně C, B12 a E. Vitamin B12 obsahují kromě masa (zejména červeného, jater a jiných vnitřností), také ústřice, sardinky a další ryby. Podobně jako vejce, sýry nebo droždí. O B12 bývá doplněno i müsli.
Ke správnému vývoji červených krvinek a krevního barviva hemoglobinu potřebuje lidské tělo také dostatek kyseliny listové, kterou získáme hlavně z listové zeleniny, jako jsou třeba saláty, brokolice, špenát, růžičková kapusta apod. Další možností jsou například fazole nebo pomerančová šťáva. Dobrým zdrojem bývají i kvasnice nebo játra. Při vaření se jí však zničí 95 procent.
Dlouhodobá, postupně se prohlubující anemie z nedostatku železa může vést ve svém důsledku k poškození orgánů, které jsou závislé na nepřerušované dodávce vysokého množství kyslíku dopravovaného krví. Takovým orgánem je zejména srdce. Proto není vhodné zapomínat na pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, které mohou nedostatek železa v krvi odhalit ještě dříve, než se přihlásí příznaky.
Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!
Přidat nový komentář