Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...
Lidé s alergií na pyly mají s dvojnásobnou pravděpodobností i alergii na potraviny. Některé pylové alergeny se totiž podobají bílkovinám v některých potravinách a tak u nich mohou vyvolat stejnou alergickou reakci. Alergik ji pozná podle toho, že po jídle má pocit pálení v ústech, může se objevit i zarudnutí. Jde-li o ovoce nebo zeleninu, pak je stačí povařit, podusit nebo spařit horkou vodou. Někdy stačí jen oloupat barevnou slupku – to například u jablek. V ostatních případech je lépe se těmto alergenům vyhnout zcela.
Vztah mezi alergeny u zkřížené alergie je ale podmíněn mnoha faktory. Velmi často se stává, že člověk alergický na pyl, je alergický třeba i na jablka – ale jen tehdy, pokud je pylová sezóna. Když skončí, mohou jablka konzumovat zcela bez obtíží. Alergickou reakci může vyvolat nejen samotná konzumace, ale i pouhé loupání, strouhání, krájení nebo lisování problematického druhu ovoce či zeleniny. Pozor si musíte tedy dávat i při kuchyňské přípravě potravin – stačí si pak promnout oko a může nastat poměrně masivní reakce.
V případě, že jste alergik, ale nepozorovali jste nikdy alergie na další potraviny, nemusíte se znepokojovat. Rozhodně neplatí, že byste měli vyjmenované „příbuzné“ vynechat z jídelníčku. Varování je na místě jen pro ty, kteří již zaznamenali příznaky zkřížené alergie.
Obecně lze říci, že by měli být alergici opatrnější například na dovolené, při ochutnávání místních specialit, se kterými nemají zkušenost. "Exotická jídla, která zkoušíte poprvé, mohou být velkým rizikem. Při těžších formách potravinové alergie byste měli zcela jistě vynechat ořechy, mořské plody a různé druhy ořechů. Platí, že lidé s alergií na roztoče a alergickou rýmou, mohou velmi bouřlivě reagovat i na mořské korýše. Uvědomte si také, že pokud jste alergičtí na ořechy, budete mít reakci i na sezamová semínka a slunečnicová jadérka. Alergie na některou potravinu se objevuje nejčastěji u dětí do šesti let. Může se ale vyvinout i později, i v dospělosti. Ironií je, že nejčastějšími alergeny u starších dětí a dospělých jsou potraviny, které považujeme za zdravé až nezbytné - jsou to totiž ořechy, sýry, ryby, mák, aromatické ovoce a zelenina,“ upozorňuje MUDr. Daniela Hlobilová.
Zkřížené reakce existují nejen mezi inhalačním alergenem, tedy pyly a roztoči, ale i mezi potravinami vzájemně a nakonec mezi potravinou a latexem.
Abyste se mohli vyhnout této alergické reakci, měli byste znát podobné alergeny a vyvarovat se jich.
Seznam nejčastěji se křížících alergenů najdete v další kapitole.
Přidat nový komentář