Inzerce https://www.lekarna.cz/zdrave-dychaci-cesty-a-imunita/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=zdrave-dychaci-cesty-a-imunita

Jaká vyšetření a preventivní prohlídky má absolvovat dítě?

(6. září 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 283x )

Všeobecné preventivní prohlídky a vyšetření u dětí jsou důležitou součástí primární péče a obsahem se liší od pravidelných prohlídek pro dospělé. Praktický lékař pro děti a dorost při těchto prohlídkách sleduje zdravý vývoj dítěte od narození během celého dětství a dospívání až do doby předání adolescenta do péče všeobecného praktického lékaře. Součástí jsou také vyšetření, která jsou navázaná na konkrétní věk dítěte.

shutterstock.com

V případě podezření na některé onemocnění doporučí praktický lékař návštěvu odborného lékaře – specialisty. Včasné odhalení případného onemocnění nebo zdravotního probému je důležité z důvodu zahájení léčby a zvýšení úspěšnosti léčby. Praktický lékař pro děti a dorost, u kterého své dítě zaregistrujete, bude vás a vaše dítě na tyto pravidelné prohlídky zvát.

Níže uvádíme rozpis hlavních vyšetření v rámci preventivních prohlídek u jednotlivých věkových kategorií u dětí. Obsah a frekvence preventivních prohlídek jsou určeny samostatně ve vyhlášce č. 70/2012 Sb., o preventivních prohlídkách, kde je uveden kompletní přehled.

Preventivní prohlídky u dětí od narození do 18 měsíců

Do dvou dnů po porodu po propuštění z porodnice by měla proběhnout první preventivní prohlídka (tzv. vstupní), ideálně v domácím prostředí. U dětí do 18 měsíců probíhají preventivní prohlídky častěji – ve 14 dnech, v 6 týdnech, ve 3 měsících, poté ve 4-5 měsících, v 6, 8, 10-11, ve 12 měsících a dále v 18 měsících.

Obsah všeobecných preventivních prohlídek dětí od narození do 18 měsíců věku:

  • založení zdravotnické dokumentace při přijetí dítěte do péče, získání základních kontaktních údajů
  • anamnestický pohovor a doplnění změn zdravotního stavu od poslední kontroly, kontrola a plán očkování
  • fyzikální vyšetření včetně zjištění hmotnosti, délky dítěte a obvodu jeho hlavy, interní vyšetření a vyšetření psychomotorického vývoje (jemné a hrubé motoriky)
  • poučení rodiče o výživě a režimu dítěte včetně úrazové prevence
  • kontrola podávání vitamínu D

Dále lékař provede úkony a specifická vyšetření pro daný věk:

  • ve 14 dnech – vypíše žádanku na vyšetření kyčlí k ortopedovi – mělo proběhnout mezi 3. až 6. týdnem
  • v 6 týdnech – kontrola výsledku ortopedického vyšetření
  • od 6. týdne až do 18 měsíce – pravidelné orientační vyšetření zraku a sluchu
  • v 6 měsících – kontrola vývoje zubů a poučení rodiče o registraci dítěte u zubního lékaře
  • ve 12 měsících – zjištění základních fyzických ukazatelů (výška, hmotnost atd.) a jejich zhodnocení, zjištění velikosti velké fontanely (vazivové destičky na hlavě novorozence v místech, kde se potkávají kosti utvářející lebku), posouzení vývoje řeči a zubů
  • v 18 měsících – kontrola stavu velké fontanely, vývoje a stavu zubů, posouzení psychomotorického vývoje, posouzení rozvoje řeči a sociálního chování dítěte

Vše potřebné pro děti a maminky zakoupíte v e-shopu Lékárna.cz.

Preventivní prohlídky u dětí od 3 let do 18 (18 let + 364 dní)

S přibývajícím věkem dítěte se intervaly mezi prohlídkami prodlužují a stabilizují na dvouletých intervalech – tzn. od 3 let se preventivní prohlídky konají každé dva roky a to až do věku 17 let dítěte. Poslední preventivní prohlídkou je tzv. výstupní prohlídka, která probíhá před ukončením péče u praktického lékaře pro děti a dorost, nejpozději přede dnem dovršení 19 let věku (18 + 364 dní). Všeobecný praktický lékař může dítě převzít do své péče již od 14 let.

Obsah všeobecných preventivních prohlídek dětí ve 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17 a 18 letech (18  let + 364 dní):

  • anamnestický pohovor a doplnění změn zdravotního stavu od poslední kontroly, kontrola a plán očkování
  • zjištění základních fyzických ukazatelů (výška, hmotnost atd.) a jejich zhodnocení dle růstových grafů (z důvodu odhalení případné podvýživy, nadváhy nebo obezity)
  • kompletní fyzikální vyšetření včetně pohybového aparátu, prohlídky kůže, mízních uzlin, štítné žlázy a sekundárních pohlavních znaků
  • měření krevního tlaku a pulzu, vyšetření sluchu, řeči, hlasu, kontrolu dutiny ústní a zubů (popřípadě doporučení stomatologického vyšetření)
  • vyšetření moči diagnostickým papírkem
  • rozhovor s rodiči včetně cílených dotazů směřujících k včasnému odhalení celiakie, nemocí a stavů, které se v počátku projevují nejasnými příznaky
  • vyloučení známek týrání, zanedbávání a zneužívání dítěte, počátků různých závislostí a rizikového chování dítěte
  • poučení rodiče o zdravém životním stylu včetně úrazové prevence

Dále lékař provede úkony a specifická vyšetření pro daný věk:

  • ve 3 letech

U tříletého dítěte lékař zhodnocuje jeho psychosomatický a psychomotorický vývoj, sociální chování a komunikační schopnosti, hygienické návyky, orientační vyšetření laterality (tzv. dominance pravé či levé ruky) a prověřuje znalost barev. 

  • v 5 letech

U předškolního dítěte lékař posuzuje psychomotorický vývoj, komunikační schopnosti, posoudí školní zralost, zkontroluje hygienické návyky a doporučí audiometrické vyšetření sluchu (provádí se v ORL ambulanci). U dítěte je proveden test znalosti barev, kdy má dítě za úkol je samo slovně pojmenovat.

  • ve 13, 15, 17 a 18 letech (18 let + 364 dní)

Třináctiletého čeká v rámci preventivní prohlídky kontrola zraku, test barvocitu, vyšetření krevních tuků, zhodnocení psychosociálního vývoje a motorických dovedností. Lékař informuje rodiče a dítě o možnosti očkování proti lidskému papilomaviru (HPV).

Lékař poučí dospívajícího během prohlídky ve 13, 15 a 17 letech o zdravotních rizicích souvisejících se sexuálním životem a o chráněném sexu, u dívek pak doporučí gynekologické vyšetření. Lékař také hodnotí rizika do dalšího života vyplývající z rodinné i osobní anamnézy.

U 15 a 17letých adolescentů se má lékař vyjádřit k pracovnímu, případně studijnímu zaměření v souvislosti s ukončením povinné školní docházky. U osob zdravotně postižených pak k omezení přípravy na pracovní uplatnění a k pracovní schopnosti.

Během poslední preventivní prohlídky proběhne závěrečné zhodnocení zdravotního stavu před ukončením péče u praktického lékaře pro děti a dorost a převedení do péče všeobecného praktického lékaře pro dospělé.

Zdroj: vzp.cz

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 169 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Zklidnění žaludku po zvracení

Jak na zklidnění žaludku po zvracení?

Epilace versus depilace: Jak se zbavit chloupků?

Je několik technik, jak odstranit chloupky, které se liší nejen ve způsobu odstraňování chloupků, ale hlavně v trvalosti hladké pokožky a míry bolestivosti. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod a který způsob bude ideální pro vás.

Dávkování Detralexu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na dávkování léku Detralexu při hemeroidech.

Lékový audit aneb berete léky správně

Lékárna.cz od dubna letošního roku nabízí svým zákazníkům v oblasti zdraví kromě krabiček i služby. Vyvinul je tým profesionálů z první a největší lékárny na českém internetu. Za tou nejžádanější – lékovým auditem – stojí odborná garantka a vedoucí online poradny Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce