Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.
Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností specifických mikroorganismů, tzv. kariogenních streptokoků a laktobacilů.
Kariogenní mikroorganismy, jsou-li v dětských ústech přítomné ve zvýšeném množství, štěpí cukry a škroby, které s potravou ústy procházejí. Vznikají při tom organické kyseliny, jako kyselina mléčná, octová, máselná, propionová a některé další. Tím se okyseluje prostředí na povrchu zubu a povrch sklovinného minerálu - apatitu se odvápňuje. Sliny tomuto procesu účinně brání. Neutralizují vznikající kyseliny, ředí je a odplavují, přinášejí do úst vápník a fosfáty, které drobná naleptání dokážou opravit.Je-li ale kariogenních mikroorganismů příliš mnoho a cukry procházejí ústy velmi často, sliny už kyselé ataky nezkompenzují a vzniká zubní kaz - defekt tvrdých zubních tkání. Defekt se zpočátku nachází jen ve sklovině, postupně ale proniká i do dentinu a do zubní dřene. Zubní kaz nejčastěji vzniká na určitých, říkáme predilekčních místech, kterými jsou rozbrázděné kousací plošky postranních zubu, stoliček a kontaktní plošky, jimiž se zuby v zubních obloucích dotýkají.
Ve hře jsou tedy čtyři faktory vzniku zubního kazu, mikroorganismy, cukry a škroby v potravě, kvalita povrchu zubu a kvalita slin a frekvence, s níž se tři předešlé faktory uplatňují. Podívejme se podrobněji na jednotlivé faktory vzniku zubního kazu, abychom pochopili, v čem spočívá jeho účinná prevence.
Kariogenní streptokoky a laktobacily jsou mikroorganismy velmi dobře adaptované na prostředí dutiny ústní. Nacházejí se prakticky jen v ústech lidí a společensky chovaných domácích zvířat. Jejich zvláštní vlastností je, že se dovedou přichytit, říkáme adherovat, na povrch zubu, rychle se zde pomnožovat a vytvářet tzv. zubní mikrobiální povlak. Do úst dítěte se dostávají až v době, kdy dítěti začínají prořezávat mléčné zuby. Zdrojem kariogenních mikroorganismů jsou tedy ústa dospělých a vektorem přenosu jsou sliny.
Název "cukry" je široké označení pro chemicky příbuznou skupinu látek, které slouží jako nejdůležitější energetický zdroj výživy dítěte. Zahrnují jednak jednoduché cukry, monosacharidy a disacharidy a jednak jejich polymery – škroby. Jednoduchým cukrem přítomným v mateřském mléce je laktosa, disacharid složený z galaktosy a glukosy. Škroby a další jednoduché cukry, zejména sacharosa, se pak objevují v pokračující a smíšené dětské výživě.
Zuby prořezávají do úst v době, kdy sklovina, respektive její povrch, ještě není plně mineralizována a je snáze zranitelná kyselinami. Proces dozrávání, který zajišťuje slina, bude trvat ještě zhruba dva roky po prořezaní. Tento proces bude probíhat o to účinněji, čím delší dobu bude povrch zubu čistý, bez zubního mikrobiálního povlaku. O slině si musíme uvědomit ještě jednu důležitou okolnost. Tvorba slin ve velkých slinných žlázách probíhá neustále, její množství se reflexně zvětšuje při příjmu potravy a významně se snižuje ve spánku. A malé dítě spí opakovaně i v průběhu dne a celková doba spánku je mnohem delší než u dospělého.
Teď jsme u častosti situací, kdy se faktory mikroorganismu, výživy a ústního prostředí překrývají, tedy působí společně. Kariogenní mikroorganismy se v ústech dítěte, jak už víme, objevují s prořezáním prvních mléčných zubu a jejich množství je závislé na častosti příjmu sacharidové potravy, později také na frekvenci a účinnosti čistění zubu. Sacharidy procházejí ústy kojeného dítěte šestkrát i vícekrát v průběhu dne. I pokračující a smíšená výživa se v dalším období života podává pětkrát i vícekrát za den. Povrch zubu po prořezání bude ještě nějakou dobu dozrávat a ochranná funkce sliny ve spánku se značně snižuje. Riziko vzniku zubního kazu je tedy z mnoha pohledu u menších dětí značné a omezení nebo eliminace rizika kazu jsou zcela závislé na uvědomělém preventivním chování rodičů a ostatních členů rodiny.
Výchova k tomuto uvědomělému preventivnímu chování obecně je důležitou součástí výchovy mladé generace k mateřství a rodičovství a důležitou součástí přípravy nastávající maminky a rodiny na mateřství. V komplexu hovoříme o tzv. prenatální a perinatální antimikrobiální profylaxi kazu mléčného chrupu.
Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení mikrobilologického testu.
Přidat nový komentář