Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...
Jednoduchý, rychlý, dobrý a hlavně bezlepkový
Do misky nasypeme 3 polévkové lžíce chlebové směsi Ampa Pardubice (v současné době vyrábí Paleta), 3 polévkové lžíce jakékoliv jiné škrobové bezlepkové směsi (nedávat samostatnou kukuřičnou ani sojovou mouku) a 1 polévkovou lžíci tmavého Apromixu, trochu soli, kmín, asi 1 polévkovou lžíci oleje, několik kapek octa.

Připravíme si kvásek - asi 2 až 2,5 dcl teplé vody, půl lžičky cukru, droždí. Kváskem zalijeme škrobovou směs, ručně uhněteme tuhé těsto, pokud je moc řídké, raději přidáme škrobovou mouku (pokud dáme péct řídké, rychle vykyne a potom se srazí), nalijeme do nejlépe teflonové obdélníkové formy, ihned vložíme do studené elektrické trouby nebo remosky, kterou nastavíme na 220 stupňů a pečeme ze shora i zespodu přibližně 30 minut.
Než se trouba rozehřeje, chléb vykyne a velmi málokdy se stane, že se nepovede. Můžeme vylepšit tím, že před pečením posypeme nastrouhaným sýrem, případně i kmínem.
Chléb je dobrý 2 dny, třetí den už jenom tak na topinky nebo knedlíky, čtvrtý den by již zplesnivěl.
Zdroj: Zpravodaj Sdružení celiatiků ČR, 01-02/2002
Přidat nový komentář