Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Průzkum snídaňových zvyklostí v Česku ukázal, že lidé jí stále hodně živočišných tuků, dávají přednost bílému pečivu před celozrnným.
Ojedinělý celorepublikový. průzkum, který provedl tým odborníků v 17 městech České republiky sledoval snídaňové návyky. Více než tři čtvrtiny lidí obvykle snídají, nepravidelně. snídá 12 % a celých sedm % lidí nesnídá vůbec. doma. snídá 81 % dotázaných.
Nejčastěji si lidé k snídani dají chléb. namazaný rostlinným. tukem, tvrdý sýr a čaj. Bílé a celozrnné. pečivo snídá přibližně 15 % lidí a sladké. pečivo méně než 10 %. Rostlinnému tuku dávají lidé dvakrát častěji přednost před klasickým máslem.
Tvrdý sýr. se často nahrazuje sýrem taveným, medem, marmeládou, salámem. či šunkou. Jogurty. má pravidelně k snídani 15 % lidí, müsli. nebo cornflakes. zhruba devět % lidí. Vejce a paštiky. nejí Češi po ránu často. Bohužel podobné je to se zeleninou a ovocem.. Ta se stále objevuje na ranním stole málo. Téměř polovina lidí pije k snídani čaj., třetina pije kávu..
Jaké dělají Češi při výběru jídla nejčastější chyby? „Stále jí příliš živočišných. tuků, dávají přednost bílému pečivu před celozrnným, snídani často chybí ovoce a zelenina a také jiné pití než je káva a čaj,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová.
Ke snídani je vhodné celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem, obložené nízkotučným sýrem, doplněné rajčetem a ovocným. džusem nebo müsli s nízkotučným jogurtem nebo mlékem a ovocem. Tavené sýry nejsou tak zdravou volbou, jak se mnozí lidé domnívají.
Pro výrazné snížení hladiny cholesterolu. je dobré jíst výrobky obohacené. rostlinnými steroly., tedy rostlinný tuk, mléko, jogurty. a jogurtové minidrinky.. Uzeniny. jako párky a salámy lze skutečně ze stravy vyloučit.
Výzkum také odhalil rozdíly mezi tím, co si lidé z různých koutů republiky obvykle ke snídani vybírají. Například jogurty. jedí nejvíce v porovnání s ostatními lidé v Praze, nejméně naopak v Plzeňském kraji. Ovoce. nejčastěji naleznete na stolech Jihomoravanů, nejméně u obyvatel Moravskoslezského regionu. Pardubičtí převyšují ostatní ve spotřebě másla., pravým opakem jsou lidé z Karlovarského kraje.
Přidat nový komentář