Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.
Potřebné déčko
Vitamin D3 je přirozeně se vyskytující forma vitaminu D, který vzniká v kůži působením slunečního záření. Jeho nejdůležitější úlohou je udržovat správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi, což je nezbytné pro vývoj a růst kostí v dětství, i pro jejich obnovu v dospělosti a stáří. Nedostatek vitaminu D3 vede k poklesu hladiny vápníku v krvi, organismus si ho začne brát z kostí a následkem toho dochází k jejich „řídnutí“ – čili osteoporóze. Vitamin D3 má rovněž vliv na imunitu, kterou je obzvlášť v zimních měsících třeba posilovat. Také přispívá k udržení zdravých zubů a ke správnému fungování svalů. Podílí se na regulaci krevního tlaku a na růstu krevních, svalových a kožních buněk.
„Vitamin D3 účinkuje na celou řadu tkání. Při dostatečných dávkách zlepšuje prognózy chorob a často působí i preventivně – k nemocím vůbec nemusí dojít – a to včetně závažných chorob jako je rakovina,“ říká MUDr. Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol. Zdrojem tohoto vitaminu je jen velmi málo potravin a podle nejnovějších informací a výzkumů, lze stravou přijmout pouze 10% vitaminu D3.
Čtěte také: Příznaky osteoporózy: Jaké potíže by Vás měli varovat a přimět k návštěvě lékaře?
Kolik slunce potřebujeme?
Denní dávka vitaminu D u dospělého člověka by se měla v závislosti na více faktorech pohybovat zhruba kolem 800 jednotek (IU), což znamená, že bychom museli každý den sníst téměř kilového pstruha nebo štiku…
Hlavním zdrojem déčka ale zůstává sluneční záření, a to až z 90 %. Během jednoho dne stráveného na slunci může vzniknout až 1 200 mikrogramů vitaminu D (1 μg = 40 I.U).
Potraviny, které obsahují vitamin D: |
||
Tresčí olej |
500 ug (20 000 IU) | na 100 ml |
Ústřice: |
10 ug (400 IU) | na 100 g |
Pstruh |
5 ug (200 IU) | na 100 g |
Štika |
2 ug (80 IU) | na 100 g |
Losos, tuňák |
15-25 ug (600-1000 IU) | na 100 g |
Vaječný žloutek |
2-3 ug (80-120 IU) | na 100 g |
Když slunce nestačí
Ovšem slunce u nás nesvítí intenzivně během celého roku a je prokázáno, že v našem pásmu lze D3 ze slunce účinně čerpat zhruba jen v období červenec-srpen v době kolem poledne. Vliv má i celá řada dalších faktorů. Důvodem nedostatku vitaminu D může být i smog, který propouští sluneční záření v omezeném množství, stejně tak používání ochranných opalovacích prostředků. V procesu vstřebávání déčka ze slunce sehrává svou úlohu i věk, protože pokožka starších lidí má sníženou schopnost vytvářet vitamin D při pobytu na slunci. Podobně jsou na tom i lidé s přirozeně vyšší pigmentací či opálení lidé, jejichž pigmentace působí jako filtr. Spoléhat jen na sluníčko se tedy určitě nevyplatí.
Čtěte také: Na řídnutí kostí se u mužů, ale i u žen, přichází zbytečně pozdě
Pro slunce k lékaři a do lékárny
V současnosti trpí nedostatkem vitaminu D téměř 60 % populace všech věkových skupin, z toho polovina má hodnoty tohoto vitaminu na extrémně nízké úrovni, což lze zjistit krevním testem u lékaře. Pokud chcete déčko preventivně doplnit, nebo patříte do některé z rizikových skupin, zaměřte se při výběru vhodného produktu na kvalitu a především množství účinné látky.
„Některé dostupné doplňky stravy obsahují až 5600 jednotek (IU) vitaminu D3 a stačí je tak užívat jednou týdně. Tělo si načerpané množství déčka uloží a postupně je čerpá v takové míře, jak právě potřebuje,“ říká MUDr. Jana Čepová.
Čtěte také: Denzitometrie - vyšetření kvality kostí
A tip na závěr: Pokud preferujete co nejpřírodnější produkty, volte raději tobolky s účinnou látkou v sypké podobě - oproti tabletám neobsahují pojiva, barviva, stabilizátory, leštidla a jiné nadbytečné látky.
Zdroj: www.jsemstalekost.cz