Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Kůra z čerstvých citrusových plodů se usuší a potom se drtí. Pak je možné z ní připravit různé výluhy - lihové nebo vodné. Pokud vyluhujete suchou kůru lihem, přejdou do ní silice a získáte účinek především pro zlepšeni chuti k jídlu.
Pokud použijete vodný výluh, přejdou do něj hlavní účinné látky, které zabraňují chorobným změnám cévního systému - tj. flavonoidy a jejich deriváty.
Pokud si budete chtít vařit čaj z kůry, doporučuje se nechat přejít směs varem (1 lžička rozdrcené suché kůry na sklenici tj. 2 dcl vody). Povařením uniknou silice, které jsou velmi vonné, zvyšují chuť k jídlu a zbytečně zatěžují organismus. Po zcezení se čaj pije ještě teplý. Pokud se nechá zchladnout, vyloučí se znatelné množství žlutavého prášku a to je právě směs účinných látek - flavonoidů.
Problém při užívání kůry je však v tom, že citrony a pomeranče bývají chemicky ošetřené. V tom lze těžko pomoci, mělo by být u obchodníků napsáno, zda jsou ošetřené nebo ne, ale jak víme, dnešní prodejci si s tím nelámou hlavu.
Pokud na vaše trávení a chuť k jídlu nezabere kůra, můžete si přečíst něco o lécích na tyto potížezde.
Přidat nový komentář