ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...
Trpět nějakým typem alergie není v dnešní době ojedinělé. Alergií, neboli nežádoucí reakcí organismu na nějaký alergen, trpí asi třetina populace. Některé alergeny chodí ale ještě ke všemu rády „ve dvou“. Přecitlivělost na jeden z nich může totiž zároveň přinést přecitlivělost na jiný.
Mezi nejčastější zkřížené reakce patří křížení navzájem mezi potravinami, mezi latexem a potravinami a mezi potravinami a inhalačními alergeny, to znamená pyly a roztoči.
Právě zkřížená alergie pyl–potravina postihuje ve střední Evropě zhruba 50 % pylových alergiků. Ti trpí oproti běžné populaci potravinovými alergiemi dvakrát až třikrát častěji. Co se při tomto typu alergie v těle odehrává?
Jedná se o jev, kdy IgE protilátky imunitního systému vytvořené proti určitému pylovému alergenu reagují na základě podobnosti v sekvenci aminokyselin na alergen jiný. Laicky řečeno: pyl vybraných rostlin se v některých případech chemicky podobá bílkovinám v určitých potravinách a vyvolává v těle nežádoucí reakci. Znalost těchto kombinací může ale alergikovi značně ulehčit život a je klíčová pro vhodnou volbu jídelníčku.
Projevy zkřížených alergií
Projevy zkřížené potravinové alergie bývají obvykle mírné, lokalizované do dutiny ústní a označují se jako orální alergický syndrom. Tato alergická reakce nastupuje zpravidla během několika minut po konzumaci dané potraviny. Projevuje se svěděním, pálením a otokem rtů, jazyka, patra a hltanu, škrábáním v krku, může dojít k vyrážce nebo otokům kolem úst nebo méně často k otoku hrdla, poruchám polykání, a dokonce dušnosti. V takovém případě s vyhledáním lékaře neotálejte. Příznaky mohou připomínat infekční onemocnění (např. angínu), obvykle ale odezní do 1 hodiny. Kromě projevů v oblasti dutiny ústní můžete méně často reagovat zvracením, bolestmi žaludku, průjmem či nadýmáním. V nejtěžším případě se může rozvinout anafylaktický šok, který je ale naštěstí vzácný. Na rozdíl od pylové alergie se alergie na potraviny může projevit kdykoliv během roku.
Alergiky v tomto případě ohrožují více čerstvé a syrové potraviny. Tepelná úprava alergenní vliv rostlinných bílkovin většinou ruší, ale není tomu tak vždy.
„Obezřetnost doporučujeme u potravin, které obsahují alergeny odolné teplu. Jde především o celer, petržel, ořechy a arašídy,“ doplňuje specialista. K reakci ale nedochází pouze po požití dané potraviny. Obtíže může alergik pocítit i při doteku – při loupání, krájení, strouhání, lisování nebo po promnutí očí znečištěnýma rukama.
V případě, že na sobě po požití některých potravin tyto příznaky pozorujete, zkuste je příště před konzumací tepelně upravit nebo, pokud je to možné, najít jejich méně agresivní variantu (například jinou odrůdu jablka). Jestliže ani jedna z těchto rad vaše potíže nevyřeší, odstraňte potravinu z jídelníčku a navštivte lékaře, který vám doporučí nejvhodnější způsob léčby.
Široký výběr produktů na alergickou rýmu naleznete na Lékárna.cz.
Jak zkříženou alergii odhalit
K tomu, abyste neriskovali nepříjemnou alergickou reakci, která může být i nebezpečná, potřebujete přesně vědět, na které potraviny si dát pozor. Seznam alergenů, které se s těmi vašimi kříží, získáte na základě vyšetření. Běžně se alergie testují takzvanými prick testy, tedy vpíchnutím konkrétních alergenů do vrchní části pokožky.
Zkřížené alergie lze odhalit na základě vyšetření krve. Test umí kromě alergií a zkřížených alergií odhalit i sílu případné alergické reakce. O ten můžeme požádat alergologa, případně si ho nechat vyhotovit jako samoplátci.
Testy na intoleranci potravin je možné zakoupit na Lékárna.cz.
Nejčastější potížisti
Asi nejčastější kombinací je alergie na pyl břízy a lísky v kombinaci s jablkem, hruškou, broskví, meruňkou nebo lískovými ořechy. Břízovité a růžovité rostliny jsou totiž botanicky příbuzné. Alergie na břízu a lísku je tak často doprovázena reakcí organismu na jádroviny a peckoviny. Takový alergik by si tak měl dát pozor při konzumaci třešní, višní, nektarinek, mandlí nebo malin a ostružin. Další často se vyskytující zkříženou alergií je ta na pelyněk a současně kořenovou zeleninu a některé druhy koření (kmín, fenykl, koriandr, anýz, tymián nebo pepř). S jakými kříženími se setkáváme nejčastěji?
Kombinace, na které si dát při pylové alergii pozor
Bříza x jablko, broskev, kiwi, celer, mrkev, lískový a vlašský ořech, mandle, med
Olše x jablko, broskev, lískový ořech
Trávy x rajské jablíčko, obiloviny (pšenice, žito)
Ambrosie x banán, heřmánek (čaj), med
Pelyněk x celer, mrkev, petržel, med, heřmánek, anýz
Léčba
Vždy jde o dobře provedené testy u alergologa a vyvarovat se spouštěči obtíží. Na pomoc a úlevu lze doporučit antihistaminika, užívaná vnitřně ve formě tablet či kapek a nebo lokálně, tam, kde je potřeba ve formě spreje do nosu a očí.
Lékárna.cz může nabídnout nepřeberné množství účinných přípravků a preparátů pro léčbu i snadnější život s alergií.
Lidé s velkou citlivostí, kteří mají zkřížené alergie, by se obecně měli vyvarovat nadměrné expozici dráždivých chemických látek. Zvolit šetrný přístup ve stravě volbou vhodných lokálních potravin nezatížených chemickými postřiky, kosmetiku i drogerii používat nedráždivou, více se pohybovat na čerstvém vzduchu venku a v domácnosti dostatečně větrat. Na místě je dbát na kvalitu nočního spánku, zmírnění stresu a podpora zdravého fungování imunity.
Ke zklidnění nadmerné alergické reakce můžeme využít i některé byliny s antihistaminickým účinkem. Známá je například perila, popenec, hlíva a další houby. Pozor si dejte naopak na látky, které histamin uvolňují, jako jsou zdrající sýry, nakládané ryby, nakládaná zelenina, fermentované potraviny, hořká čokoláda a další zdroje histaminu. Pro některé alergiky není ani vhodná kopřiva. Ve fázi akutního projevu není dobré experimentovat, naopak snížit příjem potenciálně dráždivých látek a uvést tělo do stavu klidu a regenerace.
Jedinou léčebnou možností zkřížené potravinové alergie je eliminace dané potraviny z jídelníčku a léčba akutní alergické reakce, případně anafylaxe. Lehké a středně závažné alergické reakce se léčí antihistaminiky (stejně jako v případě pylové alergie). Lékem první volby u anafylaxe, jejímž nejčastějším spouštěčem jsou arašídy a jiné ořechy, je adrenalin. Aplikuje se do svalu na zevní straně stehna, a to co nejdříve po rozvoji příznaků.
K alergické reakci častěji dochází po požití syrové a čerstvé potraviny, tepelná úprava alergenní vliv většinou ruší. Dejte pozor – výjimkou jsou např. alergeny ořechů, které jsou vůči tepelnému zpracování odolné. Někdy může pomoci i loupání či škrábání ovoce a zeleniny, protože problematické alergeny jsou často přítomny v jejich slupkách.
Ke zlepšení příznaků orálního alergického syndromu může také přispět léčba původní pylové alergie, tedy užívání antihistaminik, kortikosteroidů či specifické alergenové imunoterapie.
Pokud potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty.
Zdroj: ProAlergiky.cz