Inzerce https://www.lekarna.cz/zdrave-dychaci-cesty-a-imunita/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=zdrave-dychaci-cesty-a-imunita

Jak posílit imunitu organismu

(16. září 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 165x )

S nadcházející změnou počasí je potřeba pořádně posílit imunitu. Zaměřte se na zdravý životní styl, dostatek spánku, pravidelný pohyb a pestrou stravu. Imunitu je také možné zvýšit přípravky, které si můžete koupit v lékárně.

Dobrá rada
shutterstock.com

Zdravá strava je základ

Pro správné fungování imunitního systému můžeme udělat mnohé pomocí stravy. Jezte dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné obiloviny, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku. Důležité jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin jako jsou luštěniny, raby, maso, vejce. Dále je vhodné omezit přísun soli a cukrů v potravinách, alkoholické nápoje konzumovat umírněně a nezapomínat na pitný režim, kdy je lepší upřednostnit neslazené nápoje.

V pitném režimu by naopak neměly chybět bylinné čaje, které působí blahodárně na naše zdraví. Bylinkové čaje je dobré střídat. Můžete si je koupit, nebo je nasbírejte v přírodě a usušte. Nezapomeňte, že bylinky po 1. roce od utržení nemají potřebné účinky, proto udělejte inventuru svých zásob a pijte jen ty kvalitní a čerstvé. Pro pozdimní období můžeme zařadit do svých bylinných rituálů: heřmánek, lípu, bez černý, sléz, meduňku a mnoho dalších. 

V hlavní roli probiotika

80 % imunity se nachází v našich střevech. Pro správnou funkci našeho ochranného imunitního štítu je dobré nezapomínat pečovat o střevní mikroflóru a pravidelně doplňovat prospěšné bakterie, které najdeme v jogurtech, kefíru, kvašené zelenině - nakládané zelí, pickles, chlebovém kvásku a v kvalitních doplňcích stravy

Vitamíny a doplňky stravy pro posílení organismu

Imunitu můžete posílit vitamíny, ale i přírodními přípravky. Každému vyhovuje něco jiného, výběr je tedy na vás. 

  • Vitamín C: Jeden z nejznámějších vitamínů, který podporuje imunitní systém, je vitamín C. najdete ho v šípcích, drobném bobulovitém ovoci jako rybíz, ostružiny, maliny, jahody, rakytník, dále v kiwi, pomerančích, citrónech a zelenině jako paprika, zelí, brokolice atd.
  • Vitamín D  – získáme pravidelným pobytem na slunci, z ořechů, ryb, mléka a másla, v potravních doplňcích si vybírejme ty s obsahem D3 cholekalciferolu, který je tělem snadlo vstřebatelný.
  • Zinek - je snad nejdůležitější stopový prvek pro dobrou funkci imunitního systému a pro hojení tkání. Lékárna.cz nabízí zinek v tabletách samostatně nebo ještě v kombinaci s dalším prvkem.
  • Rakytník - je bohatým zdrojem vitamínu C v jeho přirozené a tělem dobře vstřebatelní formě.
  • Goji (kustovnice čínská) obsahuje velké množství vitamínů a prospěšných látek.
  • Ženšen - pomáhá zachovat optimální výkonnost, fyzickou a duševní pohodu Echinacea - podporuje obranyschopnost organismu, působí jako antioxidant a prospívá nejen našemu dýchacímu systému, ale i močovým cestám.
  • Vitální houby - mezi vitální houby patří reishi, cordyceps, hlíva a shitake. Houby obsahují polysacharidové látky tzv. beta glukany, které účinně podporují naši přirozenou obranyschopnost a chrání nás tak před vnějšími patogeny.
  • Kolostrum - je unikátní tekutina podobná mléku produkovaná savčími samicemi po porodu mláděte. Kolostrum je plné biologicky prospěšných látek - imuniglobulinů, růstových faktorů, vitamínů, minerálů a dalších a je vhodné i pro děti. Na trhu je k dostání kozí, kraví a další.

Bez detoxikace to nepůjde

Pokud z těla odplavíte veškeré toxiny, bakterie a viry mají menší šanci vás ohrozit. Nahromaděné škodlivé látky totiž imunitu oslabují. Detoxikace organismu je tak prospěšná nejen na jaře, ale i na podzim, kdy je vhodné ji doplnit pitím bylinných čajů, například z ostropestřce mariánského nebo z přesličky polní. Následně je pak vhodné organismus podpořit přípravky pro posílení imunity.

Velký výběr těchto potravinových doplňků na podporu detoxikace organismu nyní snadno a rychle najdete i na Lékárna.cz.

Najděte si čas na pohyb

Jedním z nejlepších způsobů, jak posílit imunitní systém, je pravidelný pohyb. I v zimě si vyhraďte čas na procházku, protažení v tělocvičně nebo si jděte zaběhat. Najděte si 2x týdně čas na jakýkoliv pohyb, který vás bude bavit. Uvidíte, že se kromě zdraví zlepší i vaše duševní pohoda. Já se dlouhodobě věnuji běhu - dobíjí mou energii a krásně si při něm vyčistím hlavu od všech denních starostí. Vřele doporučuji!

Relaxujte

Psychika se velkou měrou podílí na obranyschopnosti našeho organismu proti atakům  virů a bakterií. Když budete duševně vyčerpaní, nepomohou vám ani zázračné superpotraviny a vitamíny. Myslete proto na sebe, abyste se cítili příjemně. Dělejte to, co vám přináší radost, mluvte s přáteli, čtěte, poslechněte si oblíbenou hudbu, zkrátka - relaxujte! 

Otužujte se

Pravidelný pohyb v nižších teplotách stimuluje naší imunitu a zvyšuje odolnost těla v boji s vnějšími patogeny. Na chlad si zvykejme postupně, není příjemné začít radikálně. Můžeme zařadit na konci své sprchy fázi se studenou vodou, zpočátku na chvíli a jen na určitou část těla, např. pouze nohy. Další den pokračujte a ochlazování prodlužujte. V místnosti, kde spíte, snižte teplotu a raději se přikryjte peřinou. Pohybujte se co nejvíce venku a přivykejte okolním teplotám i při pravidelných procházkách.

Dobře se vyspěte

Dostatek klidného, ničím nerušeného a kvalitního spánku pomáhá posílit organismus proti vnějším vlivům. Ideálně byste měli spát 6 - 8 hodin. Aby se vám lépe usínalo, před spaním pořádně vyvětrejte a místnost, ve které spíte nepřetápějte - ideální teplota na spaní je 16-18°C. Do ložnice nepatří mobily, tablety ani notebooky, jejichž modré světlo procesu usínání nesvědčí a může ovlivnit přirozený biorytmus těla. Raději si přečtěte pár stránek oblíbené knížky.

Pokud si přesto nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte naše lékárníky v online poradně - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 182 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Aby vás imunita v zimě podržela

Stačí se v posledních dnech rozhlédnout kolem sebe. Lidí, kteří bez kapesníku nedají ani ránu, přibývá.

Imunitu nelze zvýšit polknutím pilulky

Hodně pijte, spěte, zamyslete se nad složením svého jídelníčku, choďte na procházky a vyhýbejte se nemocným.

Obranyschopnost těla nezlepší jen multivitamíny

Jak je možné, že někdo má pětkrát do roka rýmu a druhý neonemocní ani v době chřipkové epidemie?

Superodolná bakterie NDM-1 děsí

Poslední týdny a měsíce plní titulní stránky deníků zprávy o superbakterii. Tedy bakterii, která je odolná vůči velké většině známých užívaných antibiotik. Média přinášejí zprávy o počtu obětí této bakterie i katastrofické vize související s jejím přemnožením. Jde o bakterie nesoucí nově objevený gen NDM-1. Máme se jí bát?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce