Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.
Onkologickým pacientům se v důsledku léčby často mění chutě, mohou cítit v ústech nepříjemnou pachuť, mohou pociťovat nevolnost, mít průjem nebo problémy s polykáním. Výsledkem neustálého stresu a těchto nepříjemností pak může být i to, že ztratí chuť k jídlu nebo toho snědí velmi málo. Tělo pak nedostane dostatečný přísun výživy a pacient začne hubnout. Je to začarovaný kruh, protože s kilogramy ztrácí i energii a sílu, která je potřebná k úspěšné léčbě a zvládání nemoci i po psychické stránce. Navíc podvýživa komplikuje i případné další zákroky - může způsobit náchylnost k infekcím a špatné hojení ran. Jak tedy pacientům co nejlépe pomoci? Mnoho odborníků doporučuje pravidelné popíjení tekuté výživy s kompletním obsahem všech nezbytných živin. Výhodou je, že mohou na nějakou dobu zcela nahradit jídlo, ale také jen doplnit jídelníček v případě, že nemocný sní tak málo, že to nemůže pokrýt jeho potřeby. Výhodou tekuté výživy je v první řadě ideální složení, se všemi potřebnými prvky, ale i forma - výživu můžete podávat polévkovou lžící, ale i brčkem. Každý si také může najít chuť, která mu bude vyhovovat.