Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.
V předchozím příspěvku Virtuálního centra diabetologie jsme uvedli, že dosud známými faktory vzniku diabetické nefropatie je dlouhotrvající hyperglykémie spolu s genetickou zátěží vzniku hypertenze. Z toho je třeba vycházet při hledání cest, jak této komplikaci diabetu zabránit. Je důležité vědět, zda a jaké je riziko vzniku nefropatie v individuálním případu. Osoby s genetickou zátěží mají pochopitelně riziko větší a proto častěji a pravidelněji mají sledovat známky možného poškození ledvin, jako jsou změny moče a krevního tlaku.
Jde o osoby, u jejichž rodičů a blízkých příbuzných se vyskytuje vysoký krevní tlak a jeho důsledky, tedy onemocnění srdce nebo mozkové cévní příhody. Tyto údaje z rodinné anamnézy je třeba lékaři sdělit, aby mohl posoudit riziko diabetické nefropatie a podle toho stanovit do budoucna program péče o diabetika. Pro pacienta z toho pak vyplývá požadavek, aby velmi úzkostlivě respektoval léčebné pokyny a přispíval k udržování normální hladiny krevního cukru.
Moderní medicína je založena na prevenci chorob, která je vždy účinnější a levnější než léčení vyjádřené choroby. Z tohoto hlediska je významné připomenout přehledně rizikové faktory diabetické nefropatie, jejichž eliminace nebo alespoň oslabení je společným úkolem pacienta a lékaře. Bez aktivní a uvědomělé spolupráce pacienta se nemůže podařit požadovaného cíle dosáhnout. Velkou většinu z nich může pacient ovlivnit. Jsou to:
- Rodinná zátěž hypertenze a srdečních chorob.
- Hypertenze.
- Hyperglykémie.
- Zvýšení krevních tuků.
- Nadbytečný příjem bílkovin ve stravě.
- Kouření cigaret.
- Špatná kompenzace diabetu.
První z uvedených rizikových faktorů ovlivnit nemůžeme, ale může být motivem k důslednému ovlivňování faktorů ostatních. Další tři uvedená rizika jsou společným úkolem lékaře a pacienta.Současná dostupnost bohatého výběru léků umožňuje dosažení normalizace krevního tlaku a hladin tuků v krvi, vždy je ovšem potřebné, aby spolupůsobila pacientova vstřícnost. Ani účinné léky nepovedou k poklesu krevního tlaku, nebudou-li provázeny kázní ve stravování - omezení solení, nadměrného pití alkoholu, přejídání.
Podobné režimové požadavky, zejména omezení příjmu živočišných tuků, platí pro součást léčby hypolipidemiky, tedy léky na snížení krevních tuků. Poznámku si zaslouží příjem bílkovin ve stravě, zejména bílkovin živočišných. Častou chybou v dietním stravování diabetiků bývá zbytečně vysoký podíl masa ve stravě. Dnes víme, že denní příjem více než 100 g bílkovin není dobrý ani pro zdravé ledviny, neboť se tím ledviny nutí ke zbytečně vyšší funkci. Při postižení ledvin patří omezení příjmu bílkovin k základním léčebným postupům. Není snad ani třeba zdůrazňovat, že průběhu cukrovky nemůže prospět kouření, jehož zhoubný vliv na stěnu cévní v celém organismu a tedy i v ledvinách je nesporný.
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie
.