Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.
Správná snídaně je jen první krok k tomu, abychom jídlem svému tělu prospívali. Další kroky musíme však udělat ve zbývající části dne. Z rad odborníků na výživu lze sestavit desatero zdravé výživy.
- Jíst pravidelně v menších dávkách, nejlépe je rozdělit si celkový denní příjem do pěti jídel.
- Energetický příjem by neměl být vyšší než výdej, důležitý je pravidelný pohyb.
- Tuky by měly tvořit méně než 30 % denního energetického příjmu.
- Výrazně omezovat v jídelníčku tuky živočišného původu (sádlo, máslo, ale i uzeniny).
- Zelenina a ovoce by se měly být součástí každého jídla. Doporučená dávka zeleniny je 400 g, ovoce 200 g denně.
- Dávat přednost tmavému celozrnnému pečivu, vybírat si mléčné a zakysané výrobky se sníženým obsahem tuku. Preferovat bílá libová masa (drůbež, ryby) před červenými (vepřové, hovězí, vnitřnosti).
- Nebát se vyzkoušet nové nízkotučné varianty tradičních potravin.
- Omezovat tradiční sladkosti a slané pochutiny, nahradit je energeticky vhodnějšími variantami (sušené ovoce, mussli, sušenky s vlákninou bez náplně, oříšky).
- Denně je důležité vypít dva až tři litry tekutin, voda, ovocné čaje, minerálky, nealkoholické nápoje pokud možno neslazené nebo slazené umělým sladidlem, ředěné džusy.
- Pěstovat zdravé stravovací návyky u celé rodiny a především u dětí.
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!
Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.
Přidat nový komentář