Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.
Podvýživa velmi silně ovlivňuje i průběh a účinnost podstupované léčby a tím i celkovou prognózu a kvalitu života pacienta. Proto je velmi důležité sledovat pacientovu hmotnost a věnovat pozornost jeho nutričnímu stavu již od stanovení diagnózy. Onkologický pacient podstupuje náročnou dlouhodobou léčbu, jejíž nedílnou součástí je i dobrý nutriční stav. Na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat především?
1. Rozpoznat podvýživu může pouze specialista na problematiku výživy a pacient musí podstoupit náročné vyšetření.
Není to pravda. To, že pacient hubne, lze rozpoznat na první pohled pouhým sledováním jeho hmotnosti po dobu několika týdnů. Je nezbytné vždy informovat o této skutečnosti ošetřujícího lékaře. Ten pak může provést doplňující vyšetření, objektivně zhodnotí vývoj nutričního stavu pacienta a především navrhne doplnění běžné stravy o speciální enterální výživu pro onkologické pacienty.
2. Prognóza onkologického pacienta není ovlivněna stavem výživy.
Není to pravda. Úbytek hmotnosti o více než 5 procent za měsíc (10 procent za 6 měsíců) znamená pro onkologického pacienta nejen zhoršení fyzické kondice, ale i obranyschopnosti organismu a snížení účinnosti léčby (radioterapie, chemoterapie) a tím i horší prognózu.
Čtěte také: Alternativní léčba rakoviny: pomůže česnek, zelený čaj nebo kombucha?
3. Pacient nehubne, nemá tedy nádorové onemocnění.
Není to pravda. Váhový úbytek se u různých typů nádorových onemocnění liší. Nejvýraznější bývá u nádorů plic, žaludku a jícnu. Oproti tomu při nádoru prsu hubne jen asi 40 procent žen.
4. Nádor je nutné nechat vyhladovět. Když nebude mít živiny, zmenší se.
Není to pravda. Neexistuje žádný důkaz přímé úměry mezi množstvím přijaté potravy a růstem nádoru. Vyhladoví pouze pacient, což mu přináší značné komplikace. Nádor však roste bez omezení.
Čtěte také: Léčbu rakoviny nemusí provázet drastické hubnutí
5. Tuky jsou pro onkologicky nemocného pacienta vždy nezdravé.
Není to pravda. I u onkologických pacientů jsou doporučovány potraviny bohaté na kvalitní základní živiny, včetně tuků. Doporučuje se maximálně respektovat chuťové preference onkologického pacienta a doplnit jeho jídelníček zařazením speciálních přípravků enterální výživy. Ta kromě kvalitních bílkovin a nízkého obsahu tuku obsahuje všechny vitamíny, minerální látky a stopové prvky v množství, které pomáhá krýt jejich zvýšenou spotřebu v období léčby. Studie navíc prokázaly, že omega 3 mastné kyseliny, které jsou součástí speciální enterální výživy pro onkologické pacienty, tlumí nádorem vyvolaný zánět a tím posilují imunitu, navíc napomáhají růstu svalové hmoty, zvyšují sílu a fyzickou aktivitu a tím i kvalitu života.
Zdroj: www.vyzivapropacienty.cz
Máte zkušenosti s tímto tématem? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].
Přidat nový komentář