Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?
Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Lze je slyšet z úst lékařů, píše se o nich v časopisech, hýří jimi i reklamy. Ale jak tedy vypadají nezdravé potraviny, kterým je pro změnu třeba se úplně vyhýbat?
"Žádné takové potraviny neexistují. V malém množství není nezdravá žádná potravina," říká dietolog Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Řeč je samozřejmě o potravinách, které se dostávají na zdejší trh a musí odpovídat hygienickým normám. "Nezdravá je třeba muchomůrka zelená," dodává k tomu s trochou nadsázky dietní sestra Tamara Starnovská z pražské Thoamayerovy nemocnice.
"Lze však říci, zda někdo má zdravý nebo nezdravý jídelníček," doplňuje Václava Kunová ze společnosti Stop obezitě. A rovněž tak je o některých potravinách možné říci, že jsou pro někoho nevhodné. Například máslo. Pro člověka bez zdravotních problémů je to zcela neškodná potravina, navíc vhodnější než některé laciné tuky rostlinného původu, které mohou obsahovat nepříliš vhodná barviva.
Kdysi populární ztužené tuky dokonce v případě zastaralé metody výroby paradoxně zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob. "Pokud však někdo má vysokou hladinu cholesterolu, je obézní a podobně, máslo se pro něj nehodí," upozorňuje Suchánek. Navíc si někteří lidé vyčítají jakoukoli konzumaci tuků, protože podlehli dojmu, že nejlepší by bylo nejíst je vůbec. "To ale není pravda, protože tuky jsou životně nezbytné, jen je dobré mezi nimi vybírat," doplňuje dietní sestra Starnovská.
Jiným případem zavrhované potraviny je cukr. Jistě, ve vyšším množství zdraví neprospívá, protože ta mimo jiné vede k nadváze či obezitě. Ale jinak jsou sacharidy nezbytným zdrojem energie a rovněž se bez nich nedá žít. Je nicméně lepší než jednoduché cukry ve formě sladkostí jíst cukry složené, například v těstovinách či obilovinách. Na druhou stranu nejspíše není pro lidské tělo žádnou výhrou dlouhodobá zvýšen konzumace umělých sladidel, který výrobci používají stále častěji nejen do limonád, ale třeba také do mléčných výrobků. Některé studie totiž naznačují jejich negativní vliv na mozek a další orgány.
Přidat nový komentář