Inzerce https://www.lekarna.cz/zdrave-dychaci-cesty-a-imunita/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=zdrave-dychaci-cesty-a-imunita

Epilace versus depilace: Jak se zbavit chloupků?

(20. srpna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 555x )

Je několik technik, jak odstranit chloupky, které se liší nejen ve způsobu odstraňování chloupků, ale hlavně v trvalosti hladké pokožky a míry bolestivosti. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod a který způsob bude ideální pro vás.

shutterstock.com

Depilace nebo epilace?

Depilace vás zbaví pouze viditelné části chloupků, tj. depilátor chloupek oholí, ale nevytrhne kořínek. Hlavní výhodou depilace je, že se jedná o bezbolestné odstranění chloupků, navíc při správném postupu bude vaše pokožka ihned krásně hladká. Nicméně takto hladká vám vydrží 2–3 dny (podle toho, jak rychle vám chloupky rostou), depilace tedy vyžaduje časté opakování.

Epilace odstraní celý chloupek i s kořínkem, proto vás pokožka bez chloupků bude těšit i několik týdnů. Kromě dlouhodobého efektu má epilace ještě jednu zásadní výhodu – pokud budete pravidelně epilovat, budou vaše chloupky dorůstat mnohem pomaleji, zřídnou a zjemní. Epilace bývá ale na rozdíl od depilace bolestivá a pokožka je po zákroku mírně zarudlá a potřebuje chvilku na regeneraci. Někdy postačí ke zklidnění pokožky hodina, někdy i pár dní (v závislosti na technologii).

Způsoby a druhy depilace

Depilace je snadný, levný a rychlý způsob, jak se zbavit chloupků, a právě proto je velmi rozšířená při odstraňování chloupků doma. Depilace chloupků doma se nejlépe provádí pomocí žiletky, depilátoru nebo depilačního krému.

Depilace žiletkou

Většina žen, které se rozhodnou pro depilaci, se přebytečných chloupků zbavuje pomocí manuálního dámského holicího strojku s vyměnitelnou hlavicí, případně jednorázového holítka. Tento způsob je ideální například pro depilaci nohou. Holení klasickou žiletkou se může stát pravidelným rituálem na konci každé sprchy či koupele a nezabere vám téměř žádný čas. 

Některá dámská holítka mají výkyvné hlavice, díky nimž se přizpůsobí konturám těla, ochranné polštářky uhlazující pokožku, aby bylo oholení hladké v pouhém jednom tahu nebo zvlhčující pásky pečující o pokožku. Nevýhodou může být nutnost dokupování náhradních hlavic, případně riziko poranění pokožky při neopatrné manipulaci. 

Při mokrém holení je důležité použít gel nebo pěnu na holení, která by měla být nedílnou součástí celého holicího procesu. Gely a pěny na holení chloupky ještě více změkčí a udrží je měkké po celou dobu holení. Kromě toho snižují tření mezi pokožkou a břity, čímž umožňují snadné klouzání strojku po kůži a chrání ji před podrážděním nebo poškrábáním. Po použití gelu na holení bude vaše pokožka sametově hladká a jemná. 

Elektrický holicí strojek

Pokud jste zastánci depilace a nechce se vám neustále myslet na to, že je třeba měnit hlavice manuálního strojku, vhodnou volbou je elektrický depilátor, neboli dámský elektrický holicí strojek. Odstraňování chloupků elektrickým depilátorem je snadné, rychlé a bezbolestné. Strojky využívají systém plovoucích planžet s vibrujícími noži a často jsou vybaveny nástavci pro různé části těla. Jsou tedy vhodné i na holení intimních partií. Chloupky však začnou dorůstat velmi rychle a holení je třeba opakovat přibližně po dvou dnech.

Zastřihovač

Využít můžete i zastřihovače s bateriovým pohonem určené na konkrétní část těla. Jsou to malé kompaktní elektrické strojky, které se vám vejdou do kabelky a můžete je použít kdekoliv a kdykoliv. Například bikini zastřihovač bude ideálním pomocníkem pro všechny, kdo hledají rychlý a maximálně komfortní způsob, jak upravit linie v oblasti bikin. 

Depilační krémy

Použití depilačních pěn či krémů je nejšetrnějším způsobem odstraňování chloupků. Tyto kosmetické přípravky totiž nedráždí pokožku, pečují o ni, a navíc při jejich používání nehrozí riziko poranění. Jsou vhodné i pro depilaci citlivé pokožky. Nevýhodou odstraňování chloupků depilačním krémem je vyšší časová náročnost, kdy je potřeba nechat krém pár minut působit na pokožce.

Přípravky na holení a depilaci najdete v e-shopu Lékárna.cz.

Způsoby epilace

Při epilaci vytrváváte chloupek i s kořínkem, tudíž většina metod je bolestivá. Nicméně odměnou vám bude hladká pokožka i několik týdnů a vy tak nemusíte pořád myslet na to, že je potřeba se oholit. Epilace doma se dá provést různými způsoby. Nejčastější a nejoblíbenější je elektrický epilátor. Pak je tu již tradiční a velmi stará metoda epilace voskem (vosková epilace) nebo epilace cukrovou pastou. Nejmodernější způsob domácí epilace představuje IPL epilátor, se kterým dosáhnete nejtrvalejších výsledků.

Epilace strojkem neboli epilátorem

Klasický epilátor využívá systém rotujících pinzet či kotoučů, přičemž platí, že čím více pinzet, tím rychlejší a důkladnější epilace. Pokud ale s epilací teprve začínáte, zvolte raději nižší počet pinzet. S použitím různých nástavců jsou epilátory vhodné nejenom na nohy, ale i na obličej, podpaží či oblast citlivých partií. 

Ačkoliv je epilace pomocí klasického epilátoru bolestivá, pokožka si časem zvykne a bolest se zmírní. Ke zmírnění bolesti přispívají i speciální šetrné nástavce, jimiž některé modely disponují a některé epilátory můžete dokonce použít i ve sprše. Epilace namokro je pak více komfortní a méně bolestivá.

Epilace voskem

Odstraňování chloupků voskem či epilačními voskovými pásky je o něco pracnější, ale stejně účinné jako při použití klasického epilátoru. Využít můžete klasické pásky či pásky určené pro konkrétní části těla (bikini, obličej, nohy). K dostání jsou i pásky pro citlivou pokožku. Voskové pásky lze použít na epilaci nohou, podpaží a třísel, nedoporučujeme je ale na epilaci intimních partií.

Epilace cukrovou pastou

Cukrová pasta se používá hlavně na citlivější oblasti těla, jako jsou intimní partie, podpaždí a obličej, protože je šetrnější a méně bolestivá než epilace voskem. Při správném provedení nezpůsobuje zarudnutí pokožky a nevyvolává alergické reakce. Cukrová pasta se nanáší proti směru růstu chloupků a nechává se chvíli působit, aby přilnula k chloupkům. Strhává se vždy po směru růstu, přičemž strhnutí musí být rychlé a se švihem.

Fotoepilace

Fotoepilace se provádí pomocí laseru na chloupky nebo IPL světla a její účinky jsou trvalé.

IPL epilátor

IPL technologie využívá světelných impulzů, které pronikají do růstového lůžka chloupku a zničí jeho kořínek. Chloupek pak samovolně vypadne. Světlo zasáhne celé lůžko, tedy i zárodky ještě nevyvinutých chloupků, čímž se zamezí jejich růstu, a proto s IPL epilátorem dosáhnete dlouhodobého efektu. Epilace IPL vyžaduje několik ošetření, než se dosáhne očekávaného výsledku, protože chloupky ničí v jejich růstové fázi. Nicméně viditelné výsledky, kdy dochází k výraznému omezení růstu chloupků, můžete vidět již po třech ošetřeních prováděných v časovém intervalu 14 dní. Chloupků je pak s každou další IPL epilací méně a méně a již po 8 ošetřeních zůstane vaše pokožka hladká až 6 měsíců. 

Epilace IPL epilátorem je bezbolestná. IPL epilátor umožňuje nastavit intenzitu světla podle typu a citlivosti pokožky pro jemné, a zároveň účinné odstraňování chloupků a vestavěný světelný filtr zajišťuje bezpečné a účinné použití i pro tu nejjemnější pokožku, včetně tváře.

Trvalá epilace laserem

Jednou z nejefektivnějších metod pro odstranění chloupků na těle je laserová epilace, která chloupky zničí definitivně a bezbolestně. Odstraňování chloupků laserem se provádí především na estetických klinikách a lze ji použít na kteroukoliv část těla. Je ale třeba počítat s tím, že základní ceny začínají na několika tisících.

Princip je stejný, jako u epilace IPL světlem. Laserový paprsek sjede po chloupku až ke kořínku a vzniklé teplo ho zničí jednou provždy. Chloupek už nenaroste. Opět platí, že zásah je potřeba provést v růstové fázi chloupku, proto pro trvalé odstranění chloupků je nezbytné opakovat ošetření 3-6× v rozmezí 6-7 týdnů.

Důležité je nepodcenit přípravu

Pokud se chystáte na odstranění chloupků, nezapomeňte, že některé procedury vám mohou výrazně pomoci. Mokré holení nebo depilaci depilačním krémem můžete praktikovat kdykoliv. Ranní sprcha nebo večerní vana – záleží jen na vás. U epilace je potřeba dopřát pokožce trochu času na regeneraci. Proto se epilujte večer a ráno bude vaše pokožka ještě hladší, neboť kůže kolem chloupků se během noci zacelí a nebude na místech, kde byly chloupky „otevřená”.

Před samotným odstraňováním chloupků pomůže peeling, který zejména v případě zarůstajících chloupků pokožku perfektně připraví. Večerní koupel a následné holení je rovněž trefa do černého, chloupky změknou, otevřou se vlasové folikuly a umožní tím důkladnější práci a skvělý výsledek.

Zvlášť šetrná opatření byste měli podniknout, pokud vás čeká depilace obličeje a intimních partií (ať už pouze v oblasti bikin či kompletní odstranění chloupků, tedy brazilská depilace). V těchto částech těla nikdy nezapomínejte na speciální regenerační přípravky, které podrážděnou pokožku zklidní a zvláční. Slunci se pak raději alespoň 24 hodin vyhýbejte.

Jak předejít zarůstání chloupků?

Nejlepší prevencí proti zarůstání chloupků je správná příprava pokožky před holením a péče po něm. 

1. Holte se ve sprše nebo při koupeli: Depilaci je obzvláště vhodné provádět při teplé koupeli nebo sprše. Díky teplé vodě se otevřou póry a chloupky změknou.

2. Vsaďte na peeling před holením: Ideální je dopřát si před holením jemný peeling, který vám pomůže se odumřelé kůže zbavit. Pravidelnou exfoliací také omezíte výskyt zarůstajících chloupků.

3. Zvolte správný nástroj: Holení žiletkou je nejoblíbenější, nejrychlejší a nejlevnější způsob zbavování se chloupků. Zapomeňte na pánské žiletky. Raději vsaďte na speciální dámské strojky. Hladké oholení vám zajistí holítko s několika břity. Zvolte takové, které má alespoň tři břity, ergonomickou rukojeť a ideálně i zvlhčovací gelové proužky pro ochranu pokožky. Zbytečným nehodám a podráždění pokožky se vyhnete jen tehdy, bude-li žiletka dostatečně ostrá a čistá. Pokud ji používáte pravidelně, na denní bázi, je nutné ji častěji měnit. Nejlépe po šesti až deseti použitích.

4. Používejte gel nebo krém na holení: Nikdy neholte suchou pokožku. Gely a krémy na holení pomáhají čepelím lépe klouzat po pokožce, ale také v ní udržují vlhkost, a tím snižují výskyt podráždění a zanícení.

5. Zvolte správnou techniku holení: Kromě již zmíněných holítek a kosmetiky je pro dokonalý výsledek klíčová také technika holení. Pokožku holte jemnými dlouhými tahy po směru růstu chloupků. Na holítko vyvíjejte jen lehký tlak a hlavně nikam nespěchejte, ať se zbytečně nezraníte. Nezapomeňte postupovat pomalu a opatrně. Každou chvíli holítko propláchněte tekoucí vodou, čímž ho zbavíte pěny a ulpělých chloupků. Oholená místa osprchujte čistou studenou vodou, pokožku osušte a vyživte.

6. Dopřejte pokožce péči po holení: Péče po holení je také důležitá. Pokožka je totiž po zásahu žiletkou citlivá a podrážděná, proto potřebuje zklidnit. Často postačí obyčejný dětský olej, můžete ale použít i tělový olej po holení měsíčkový, heřmánkový, jojobový nebo arganový. 

Co dělat se zarostlým chloupkem?

Pokud máte zarostlý chloupek a je viditelný, můžete ho zkusit uvolnit pinzetou (ale nevytrhávat!) a místo poté vydezinfikovat a nechat zahojit. Pokud je to boulička nebo pupínek a chloupek není vidět, udělejte si nejprve teplý obklad či aplikujte peeling. Chloupek by se měl uvolnit. Místo opět vydezinfikujte.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 169 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Ochranný sluneční faktor (SPF)

Je pravda, ze cim vyssi ochranny slunecni faktror je na opalovacich kremech uveden, tim dele bude trvat nez se krasne opali? Predem dekuji za odpoved

Nadměrné maštění kůže

DOBRY DEN, je mi 20 let jsem muz, jiz druhym rokem trpim nadmernym mastenim kuze na obliceji, celistech a zad. Spousta lidi rika, ze jsem jeste ve vyvinu a tim me takto uklidnuji, ale i pri opakovanych navstevach dermatologa, ktery me predepisuje (Eryfluid sol. a Aknecolor past.) me nepomahaji, ba dokonce zhorsuji! Pri sdeleni tohoto problemu, me lekar odmita cokoliv jineho predepsat a pokracuje vytrvale jiz druhym rokem v techto "lecich"! Je to sice pouhy kosmeticky problem, ale velmi me trapi a tak bych Vas prosil o jakoukoliv radu. (Pripravky jako Oxy, Clean and Clear, Zinat, atd. jsou neucinne ba naopak mou plet jeste podrazdi.) Děkuji

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce