Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová
Mezi příznaky absence draslíku patří slabost, únava, křeče, zácpa. Mezi nejvíce znepokojivé příznaky patří porucha srdečního rytmu. Dostatečným příjmem draslíku se dá zabránit vzniku močových kamenů nebo zlepšit potíže vznikající při zvýšeném množství kyseliny močové (způsobuje dnu).
Denní dávka potřebná pro dospělého se pohybuje kolem 3,5-4,5 gramu, horní hranice pro příjem draslíku obsaženého ve stravě není určena.
Pro pořádek bychom měli zmínit Gersonovu vysokodraslíkovou a nízkosodíkovou protirakovinnou dietu. Za průkazné u této diety můžeme považovat snižování tlaku krevního. Samozřejmě, že ve světle nynějších znalostí (dr. Max Gerson zemřel v roce 1959) zde vedle zásadotvorného draslíku hrají důležitou roli například antioxidanty obsažené ve zdrojích draslíku.
Obsah draslíku v potravinách
Kde je draslíku málo? Ve vařených těstovinách a ve vařené rýži je ho zanedbatelně málo, 43mg ve 100g. V mase je nejméně draslíku v kuřecím mase (178mg), více ho obsahuje hovězí maso (290 mg ve 100g) nebo kachna. Zelenina má obsah draslíku mezi 200 a 300 mg, kokos a banán 350mg ve 100g. Doslova draslíkové bomby pak jsou brambory, kde je 450mg, konzervované sardinky (600 mg), mandle (700 mg). Více draslíku už obsahují jenom luštěniny, z nich nejvíce bílé fazole (1800 mg ve 100 g). Luštěninám se množstvím vyrovná pouze kakao, kde je draslíku 1500mg. Tolik doporučované meruňky mají 260mg ve 100g, což činí 7% doporučené denní dávky.
Pro malé srovnání uveďme dvě technologicky zpracované potraviny a jejich obsah draslíku a sodíku. Bílý chléb má 120 mg draslíku a 540 mg sodíku ve 100 g a ve vařené šunce je 280 mg draslíku a 1150 mg sodíku ve 100 g.
Dobrá rada
Brambory vařené ve slupce na páře ztrácejí 6 % draslíku, vařené klasicky ve vodě (loupané) ztrácejí 40 % draslíku. Deset gramů červených fazolí (velikosti kolem 15 mm) znamená 8-10 fazolí, 10 gramů mandlí je také asi 8-10 mandlí, 10 gramů 85% hořké čokolády je 1 velký čtvereček. V pouhých 10 gramech těchto potravin je hodně draslíku.
Literatura:
- Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM; American Heart Association. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2006;47:296-308.
- „Endocrine Research“; The Alkalizer Citrate Reduces Serum Uric Acid Levels and Improves Renal Function; J Saito, et al.; 2010
- Jansson B. Potassium, sodium, and cancer: a review. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 1996;15:65-73.
- Kushi LH, Byers T, Doyle C, et al. American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for cancer prevention: reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity. CA: Cancer Journal for Clinicians. 2006;56:254-281.
- www.mayoclinic.com/health/low-potassium
- www.livestrong.com/article/295102-uric-acid-potassium
- www.cancer.org/treatment
- en.wikipedia.org/wiki/Max_Gerson