Že by se člověk s cukrovkou nesměl skoro dotknout cukru, to už je zapomenutá věc. Moderní přístup je zcela jiný. Dnes diabetologové a edukační sestry učí pacienty větší odpovědnosti ke svému zdraví. Dávají jim totiž svobodné rozhodnutí – můžete jíst cokoli, pokud jste schopni omezit množství a začít se víc hýbat.
Diabetik tedy není odkázán, ale ani „chráněn“ přesně danou dietou. Musí víc spoléhat na sebe a to, že bude o své nemoci a reakcích svého organismu vědět maximum. I proto vám nabízíme rozhovor s Naďou Slavíkovou, edukační sestrou Diabetologické a interní ambulance Nemocnice Kadaň, pracoviště Klášterec nad Ohří.
Myslím, že spojení diabetik a zákaz cukru se hodně vžil mezi lidmi. Pacienta s cukrovkou si většina z nás představí spíš s umělým sladidlem.
„Není pravda, že diabetik nesmí řepný cukr. Záleží na jeho množství a případném následujícím pohybu, kterým by měl nemocný za přísun cukru „zaplatit“. Umělá sladidla nahradí sice chuť, ale ošidí mozek a nervy o vyžádanou potřebnou energii! Musíme si uvědomit, že činnost mozku a nervů je závislá na energii vyrobené jen a jen z cukru. Ostatní orgány jsou na tom lépe, ty už dokážou využít i zdroje z bílkovin a tuků.“
„ Neliší. Diabetici všech typů cukrovky si mohou dát sladké pokrmy. Ne ale jako doplněk jídla, sladkou tečku za jídlem – mělo by to výt vždycky místo běžného jídla, nebo místo jeho části.“
Na přísnou dietu tedy opravdu mohou zapomenout?
„Ano, už neexistuje přísná dieta, zákaz nebo nařízení, které by některé potraviny doporučilo a jiné zakázalo. Pro diabetiky – a vlastně i pro každého člověka – by měla být nejdůležitější velikost porce. Měli bychom jíst malé porce. Diabetik si k tomu musí hlídat i rozumnou délku mezi jídly a doplnit to pohybem. Místo toho, aby se učili znát nějakou dietu, měli by si zapamatovat tohle: Každé jídlo méně nebo více zvedne hladinu cukru v krvi = glykémii! Každý pohyb méně nebo více sníží hladinu cukru v krvi = glykémii!“
Za chvíli budou Vánoce, tedy všude spousta jídla a dobrot. Vydržet a nevzít si, to je opravdu těžké. Jak doporučujete diabetikům vyrovnat se s těmito nástrahami?
„ I lidé s cukrovkou, tedy diabetem, si mohou přechodně dopřát. I častější „uzobávání“ je možné, jestliže namají kriticky vysokou hodnotu cukru v krvi. Glykémie je tedy rozhodující. Vyšší hodnoty lze zvládnout přidáním léků nebo dávky inzulínu. Je dobré to tedy dopředu probrat s diabetologem nebo edukační sestrou v diabetologické poradně.“
Jak to je s alkoholem? Musí se mu diabetici vyhnout zcela?
„Každý alkoholický nápoj snižuje cukr v krvi! Záleží tedy na tom, kolik procent alkoholu je v nápoji a kolik ho vypijete. Rovnice je jasná: čím větší procento alkoholu, tím víc klesne hladina cukru v krvi. Pak je zapotřebí doplnit ho, tedy jíst. Třeba si dát jednohubku nebo chlebíček. Pozor ale na to, že pokud vypijete jen malé množství nápoje s nízkým procentem alkoholu, pak se hladina cukru v krvi sníží jen málo a není zapotřebí se dojídat. Diabetici by si měli dávat pozor na to, aby při konzumaci alkoholu drželi hladinu cukru v krvi v co nejstabilnější hodnotě, protože jim hrozí rychlý stav opilosti až bezvědomí. Jestliže větší množství nápoje s vysokým procentem alkoholu rychle sníží hladinu v krvi a nedoplní ji jídlem, pak mozek „vypne“.“
Co je nejčastější „povánoční“ problém, který řešíte s diabetiky v poradně?
„Rozhodně zvýšení váhy. To je problém, protože tuky v těle snižují účinek inzulínu a tím se zvyšuje hladina cukru v krvi, čili i nutnost ji snižovat léky nebo inzulínem. Přitom by stačila využít volnějších dní ke sportu, chodili na delší procházky, vyrazili na běžky…“
Přidat nový komentář