Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.
Děkuji strašně moc za tenhle článek. Konečně něco,co diabetika nevystraší,ale potěší. Lenka
( Renata Vyšínová | přečteno: 17236x )
Že by se člověk s cukrovkou nesměl skoro dotknout cukru, to už je zapomenutá věc. Moderní přístup je zcela jiný. Dnes diabetologové a edukační sestry učí pacienty větší odpovědnosti ke svému zdraví. Dávají jim totiž svobodné rozhodnutí – můžete jíst cokoli, pokud jste schopni omezit množství a začít se víc hýbat.
Diabetik tedy není odkázán, ale ani „chráněn“ přesně danou dietou. Musí víc spoléhat na sebe a to, že bude o své nemoci a reakcích svého organismu vědět maximum. I proto vám nabízíme rozhovor s Naďou Slavíkovou, edukační sestrou Diabetologické a interní ambulance Nemocnice Kadaň, pracoviště Klášterec nad Ohří.
„Není pravda, že diabetik nesmí řepný cukr. Záleží na jeho množství a případném následujícím pohybu, kterým by měl nemocný za přísun cukru „zaplatit“. Umělá sladidla nahradí sice chuť, ale ošidí mozek a nervy o vyžádanou potřebnou energii! Musíme si uvědomit, že činnost mozku a nervů je závislá na energii vyrobené jen a jen z cukru. Ostatní orgány jsou na tom lépe, ty už dokážou využít i zdroje z bílkovin a tuků.“
„ Neliší. Diabetici všech typů cukrovky si mohou dát sladké pokrmy. Ne ale jako doplněk jídla, sladkou tečku za jídlem – mělo by to výt vždycky místo běžného jídla, nebo místo jeho části.“
„Ano, už neexistuje přísná dieta, zákaz nebo nařízení, které by některé potraviny doporučilo a jiné zakázalo. Pro diabetiky – a vlastně i pro každého člověka – by měla být nejdůležitější velikost porce. Měli bychom jíst malé porce. Diabetik si k tomu musí hlídat i rozumnou délku mezi jídly a doplnit to pohybem. Místo toho, aby se učili znát nějakou dietu, měli by si zapamatovat tohle: Každé jídlo méně nebo více zvedne hladinu cukru v krvi = glykémii! Každý pohyb méně nebo více sníží hladinu cukru v krvi = glykémii!“
„ I lidé s cukrovkou, tedy diabetem, si mohou přechodně dopřát. I častější „uzobávání“ je možné, jestliže namají kriticky vysokou hodnotu cukru v krvi. Glykémie je tedy rozhodující. Vyšší hodnoty lze zvládnout přidáním léků nebo dávky inzulínu. Je dobré to tedy dopředu probrat s diabetologem nebo edukační sestrou v diabetologické poradně.“
„Každý alkoholický nápoj snižuje cukr v krvi! Záleží tedy na tom, kolik procent alkoholu je v nápoji a kolik ho vypijete. Rovnice je jasná: čím větší procento alkoholu, tím víc klesne hladina cukru v krvi. Pak je zapotřebí doplnit ho, tedy jíst. Třeba si dát jednohubku nebo chlebíček. Pozor ale na to, že pokud vypijete jen malé množství nápoje s nízkým procentem alkoholu, pak se hladina cukru v krvi sníží jen málo a není zapotřebí se dojídat. Diabetici by si měli dávat pozor na to, aby při konzumaci alkoholu drželi hladinu cukru v krvi v co nejstabilnější hodnotě, protože jim hrozí rychlý stav opilosti až bezvědomí. Jestliže větší množství nápoje s vysokým procentem alkoholu rychle sníží hladinu v krvi a nedoplní ji jídlem, pak mozek „vypne“.“
„Rozhodně zvýšení váhy. To je problém, protože tuky v těle snižují účinek inzulínu a tím se zvyšuje hladina cukru v krvi, čili i nutnost ji snižovat léky nebo inzulínem. Přitom by stačila využít volnějších dní ke sportu, chodili na delší procházky, vyrazili na běžky…“
Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.
Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi
Přidat nový komentář