Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
1. Udržujte se v dobré kondici a mějte dostatek pohybu
Pravidelná zátěž rozvíjí trénovanost a odolnost organismu, snižuje krevní tlak, zvyšuje tepovou rezervu, zlepšuje stav cévního systému, udržuje svalovou hmotu, snižuje nadváhu, spaluje tukové zásoby a snižuje hladinu cukru v krvi.
Pohybová aktivita je doporučována nejméně třikrát týdně po dobu 45 minut. Pokud sportujete velmi málo nebo vůbec, je vhodné začínat postupně, zejména patříte-li mezi starší generaci nebo se již s něčím léčíte. Lepší je se zpočátku nějaké aktivitě věnovat 1-2 krát denně po dobu 10-15 minut a pomalu dobu i intenzitu prodlužovat.
Jediným omezením je zvolení vhodného typu aktivity a přiměřené zátěže, naslouchání svému tělu a její postupné navyšování.
2. Sledujte svůj krevní tlak a krevní cukr
Pravidelné kontroly krevního tlaku, krevního cukru, krevních tuků a moče při preventivních prohlídkách mohou odhalit začínající onemocnění (vysoký krevní tlak, cukrovku, riziko kornatění tepen, onemocnění ledvin). Pokud se toto zavčas léčí, omezí nebo vyloučí se jeho dopad na dlouhodobou funkci ledvin.
Čtěte také: Máte vysoký krevní tlak nebo cukrovku? Dejte si pozor na ledviny!
3. Zdravě jezte a udržujte si správnou tělesnou hmotnost
Nadváha nebo dokonce obezita přispívají ke vzniku cukrovky, vysokému krevnímu tlaku, poruchám krevních tuků a srdečně-cévním onemocněním. Také ale přetěžují klouby a páteř, zhoršují možnost pohybu, vedou k depresím a k malé sebeúctě. Podle nových studií se u obézních, a to i u těch bez cukrovky, vyskytují nemoci ledvin častěji než u pacientů s přiměřenou hmotností!
Pestrá strava obsahující hodně zeleniny a přiměřené množství ovoce dodá tělu vyvážené množství všech hlavních minerálních látek, stopových prvků i vitamínů. Můžeme tak posílit obranyschopnost těla vůči různým onemocněním. Základem jídla by měly být polysacharidy (škroboviny) obsažené především v obilovinách a bramborách, volných cukrů (řepný - sacharóza, hroznový - glukóza, ovocný - fruktóza) by mělo být rozumně málo, a to i v pamlscích.
Živočišné tuky (sádlo, máslo, žloutky, tučné maso, tučné mléčné výrobky) je vhodné omezit a nahradit co nejvíce rostlinnými (oleje, margaríny), které neobsahují cholesterol a mají příznivé složení chránící cévy před kornatěním. Příjem bílkovin (především v mase, vejcích, mléčných výrobcích) by neměl být nadměrný, protože se tak příliš zatěžují játra, ledviny i střevo. Naopak je vhodné do jídelníčku vřadit 1-2krát týdně mořské ryby pro doplnění některých minerálů a mastných kyselin.
4. Omezte příjem soli a konzervantů
Omezení solení přispívá ke snížené zátěži ledvin a snížení rizika vzniku vysokého tlaku a močových kamenů. Vyhněte se zbytečným umělým barvivům (zejména anilinová), konzervantům, stabilizátorům nebo aromatům.
Čtěte také: 7 signálů, že ledviny nefungují, jak by měly
5. Dbejte na správný přísun tekutin
Zdravým lidem se doporučuje přijmout denně minimálně 2 l tekutin. Při nadměrném pocení, zvýšené tělesné námaze, dlouhodobém pobytu v horkém prostředí nebo průjmu je ovšem nutné příjem tekutin zvýšit. Pitný režim by měl být rovnoměrně rozdělený do menších dávek. Není dobré vypít doporučené množství tekutin během krátkého časového úseku, protože tělo jednorázový vyšší přísun tekutin nevyužije a vyloučí ho močí. V takovém případě jsou kladeny zvýšené nároky na orgány, které musí vodu zpracovat, a navíc dochází k zaplnění žaludku a ztížení jeho práce. Ideální je napít se ještě před tím, než subjektivně pocítíte žízeň, ve 2–3hodinových intervalech.
Skladba pitného režimu by měla být pestrá, přičemž se doporučuje, aby polovinu přijatých tekutin tvořila voda, nejlépe přírodní, bez obsahu cukru a chemických přídatných látek. Vhodnou součástí každodenního pitného režimu jsou přírodní minerálky. Slabě i středně mineralizované vody klidně můžete pít dlouhodobě. Doplňují tělu důležité minerální látky (např. hořčík), dobře se vstřebávají a na tvorbě ledvinových kamenů se nepodílí. Dále můžete do pitného režimu zařadit bylinné čaje, 100% pomerančovou a jiné ovocné šťávy (jablečnou a grepovou raději ne, zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů) a mléko. Nevhodné je pivo, protože zvyšuje podíl kyseliny močové v moči, a tím nepříznivou kyselou reakci v moči, podporující vznik ledvinových kamenů. Kromě toho pivo obsahuje velké množství sacharidů, které přispívají ke zvyšování tělesné hmotnosti.
Čtěte také: Barva, vzhled a složení moči prozradí důležité informace o celkovém zdraví
6. Nekuřte
Kouření vede ke kornatění tepen, čímž se zhoršuje prokrvení ledvin. Mimo mnoha dalších nemocí způsobuje onemocnění srdce a plic, a špatná funkce těchto orgánů pak snižuje činnost ledvin. Kromě toho kouření zvyšuje pravděpodobnost vzniku některých nádorů ledviny a močových cest, kvůli nimž se pak musí celá ledvina nebo její část odejmout.
7. Pravidelně neužívejte volně prodejné léky
Léky jsou většinou metabolizovány v játrech a jejich vylučování z těla opět prochází přes ledviny. Řada léků má přitom vedlejší účinky, které při dlouhodobém nebo nadměrném užívání mohou tyto orgány poškodit, případně působit kancerogenně. Výjimkou nejsou ani léky volně prodejné, zejména léky na bolest a nesteroidní protizánětlivé léky, u kterých navíc často dochází i k nepříznivému vlivu na trávicí soustavu.
Čtěte také: Ledvinové kameny mohou působit opravdu nepříjemnou bolest
8. Předcházejte infekčním onemocněním
Dodržování zdravého životního stylu je nejlepší cestou k předcházení většině infekčních onemocnění, které dokážou způsobit řadu nemocí od perikarditidy (zánět osrdečníku) až po postreptokokové glomerulonefritidy postihující ledviny. Ke zdravému životnímu stylu patří dostatek pohybu, zdravá a vyvážená strava, kvalitní odpočinek a vyhýbání se stresovým situacím.
9. Pijte alkohol s rozumem
Nadměrná konzumace alkoholu zatěžuje orgány spojené s jeho vlivem, metabolismem a vylučováním. Poškozuje nervový systém, játra a ledviny, mnohdy také slinivku.
10. Nechte si vyšetřit ledviny, pokud máte jeden nebo více „vysoce rizikových“ faktorů:
- cukrovka
- hypertenze
- obezita
- výskyt ledvinných chorob v rodině – rodiče či příbuzní