MUDr. Tomislav ŠvestkaIV. interní klinika, 13. prosince 2001
Zatímco některé důležité látky si náš organizmus umí při látkové výměně vytvořit sám, některé musíme pravidelně dodávat stravou, protože, i když jsou pro něj nepostradatelné, naše tělo si je samo vytvořit neumí. Takové látky nazýváme nezbytné - esenciální.
Mezi esenciální složky naší stravy patří např. plnohodnotné bílkoviny, naprostá většina vitaminů, minerální látky, esenciální mastné kyseliny.
Nedávný průzkum, jehož součástí byla i informovanost o esenciálních mastných kyselinách ukázal, že skoro každá česká žena sice někdy slyšela o esenciálních mastných kyselinách, ale pouze 45 % z nich skutečně ví, co toto označení znamená, a jejich alespoň částečnou definici dokázalo říci jen 35 % z nich.
Mastné kyseliny jsou základní stavební jednotkou tuků. Právě dle jejich zastoupení můžeme hodnotit prospěšnost tuků pro naše zdraví.
- Nasycené mastné kyseliny převažují v živočišných tucích. Ve stravě by měly být zastoupeny max. 1/3 ze všech přijatých tuků. Zvyšují hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce a cév.
- Transmastné kyseliny jsou obsaženy zejména v tucích přidávaných do některých sušenek a jemného pečiva, v másle a vysokotučných mléčných výrobcích. vznikají i při přepalování tuku, např. při nesprávném smažení.
- Mononenasycené mastné kyseliny, obsaženy zejména v rostlinných olejích, pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu, pokud jimi byly nahrazeny nasycené mastné kyseliny.
- Polynenasycené mastné kyseliny (omega 3 a omega 6) převažují v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, např. margarínech, dále pak např. v rybím tuku a ořeších. Některé z nich jsou esenciální (nezbytné), tedy takové, které si náš organizmus neumí vytvořit sám a proto je musíme pravidelně dodávat stravou.
Na výživu dítěte myslete už v těhotenství
Esenciální mastné kyseliny jsou pro naše zdraví důležité, a to už v období před narozením. Jejich nedostatek může vést k narušení prudkého rozvoje centrální nervové soustavy, ke kterému v tomto období dochází. Proto by na kvalitu stravy a dostatečné zastoupení esenciálních mastných kyselin měly dbát již těhotné ženy, které tak mohou značně přispět k příznivému vývoji centrálního nervového systému svého dítěte. Po narození získává dítě optimálně vyvážený poměr mastných kyselin z mateřského mléka. Pro kojence, kteří nemohou být kojeni je příjem esenciálních mastných kyselin zajišťován dodáváním do tzv. formulí (pozn. "Formule" je běžně užívaný název pro speciálně vyrobená náhradní mléka určená k výživě kojence). U dětí přecházejících na běžnou stravu je pak důležité pravidelně do jídelníčku zařazovat rostlinné oleje a výrobky z nich vyrobené, např. margaríny a dbát také na pravidelnou konzumaci ryb. Esenciální mastné kyseliny totiž podporují růst a správný duševní vývoj dětí. Dle některých odborných prací bylo prokázáno, že zejména omega 3 mastné kyseliny ovlivňují kvalitu imunitního systému a to jak preventivně, tak i při léčbě onemocnění, kdy mohou zkracovat průběh zánětlivých onemocnění.
Na dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin bychom neměli zapomínat ani v dospělosti. Obsah nenasycených mastných kyselin a esenciálních mastných kyselin ve stravě je u dospělých spojen s poklesem hladin celkového cholesterolu a poklesem srdečně-cévních onemocnění. Nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti v souvislosti s nimi např. ve Středomoří je vysvětlován právě vlivem vysokého příjmu nenasycených mastných kyselin v potravě tamních obyvatel.
Více informací o esenciálních mastných kyselinách v dětském jídelníčku se můžete dozvědět na stránkách Poradenského centra Výživa dětí na www.vyzivadeti.cz.
Přidat nový komentář