Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.
Tvarohová romance
50 dkg měkkého tvarohu, 10 dkg másla, 13 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový puding Dr. Oetker, 3 lžíce mléka, citrónová kůra, hrozinky, špetka prášku do pečiva Dr. Oetker.
Postup: žloutky, tvaroh, cukr, máslo utřeme, přidáme vanilkový puding, mléko, citrónovou kůru, hrozinky, prášek do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na vymaštěném a vysypaném plechu. Upečení testujeme špejlí. Je to opravdu romance i pro mlsný jazyk.

Sněhový rybízový koláč
35 dkg rýžové mouky, 15 dkg pískového cukru, 15 dkg Hery, 1 vejce, 1 prášek do pečiva dr. Oetker, 4 lžíce mléka.
Postup: uděláme těsto, které rozetřeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Nedopečený koláč vyndáme z trouby a navršíme na něj sněhovou čepici: V míse ušleháme sníh ze 4 bílků, zašleháme 1/4 kg pískového cukru a 30 dkg rybízu (mražený rybíz necháme odkapat). Dopečeme. Na vrchu vzniknou krásné "mraky".
Křivoklátské rohlíčky
1/2 kg mouky UNI, 15 dkg másla, 3 žloutky, 4 dkg droždí, 10 lžic mléka, 1 Hera, moučkový cukr na obalování.
Postup: ve vlahém mléce rozpustíme droždí, přidáme rozehřáté máslo, hned vlijeme do mouky, přidáme žloutky a zpracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočívat v edničce. Pak uděláme asi 8 cm rohlíčky, které pečeme v mírné troubě. Horké máčíme v rozpuštěné Heře a obalujeme v prosátém moučkovém cukru.
Tvarožník
50 dkg tvarohu, 12 dkg moučkového cukru, 12 dkg Hery, 3 žloutky, 4 lžíce rýžové mouky, 1 prášek do pečiva dr. Oetker, 1 balíček rozinek, hrst ořechů, sníh ze 3 bílků.
Postup: Vše spojit a péci ve vymazaném a vysypaném pekáči.
Jubilejní moučník
Těsto: Utřeme 30 dkg Hery, 15 dkg moučkového cukru, přidáme 15 dkg rýžové mouky, 30 dkg mletých ořechů a sníh ze 6 bílků. Upečeme v mírné troubě na vymazaném a vysypaném plechu.
Poleva: 15 dkg moučkového cukru a 6 žloutků.
Poléváme ještě horký moučník. Krájíme druhý den.
Jablkový, makový i tvarohový závin
30 dkg mouky UNI, 15 dkg Solamylu, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 1/8 l mléka, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva dr. Oetker.
Postup:uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, rozdělíme na 2 části. Uválíme placky do tvaru obdélníku. Náplň upravíme vždy do střední třetiny. Postranní části rádlem nakrájíme na pruhy. Pak splétáme v copánky a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně horké troubě.
Zdroj: Zpravodaj Sdružení celiatiků ČR, 01-02/2002
Přidat nový komentář