Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...
Tvarohová romance
50 dkg měkkého tvarohu, 10 dkg másla, 13 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový puding Dr. Oetker, 3 lžíce mléka, citrónová kůra, hrozinky, špetka prášku do pečiva Dr. Oetker.
Postup: žloutky, tvaroh, cukr, máslo utřeme, přidáme vanilkový puding, mléko, citrónovou kůru, hrozinky, prášek do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na vymaštěném a vysypaném plechu. Upečení testujeme špejlí. Je to opravdu romance i pro mlsný jazyk.
Sněhový rybízový koláč
35 dkg rýžové mouky, 15 dkg pískového cukru, 15 dkg Hery, 1 vejce, 1 prášek do pečiva dr. Oetker, 4 lžíce mléka.
Postup: uděláme těsto, které rozetřeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Nedopečený koláč vyndáme z trouby a navršíme na něj sněhovou čepici: V míse ušleháme sníh ze 4 bílků, zašleháme 1/4 kg pískového cukru a 30 dkg rybízu (mražený rybíz necháme odkapat). Dopečeme. Na vrchu vzniknou krásné "mraky".
Křivoklátské rohlíčky
1/2 kg mouky UNI, 15 dkg másla, 3 žloutky, 4 dkg droždí, 10 lžic mléka, 1 Hera, moučkový cukr na obalování.
Postup: ve vlahém mléce rozpustíme droždí, přidáme rozehřáté máslo, hned vlijeme do mouky, přidáme žloutky a zpracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočívat v edničce. Pak uděláme asi 8 cm rohlíčky, které pečeme v mírné troubě. Horké máčíme v rozpuštěné Heře a obalujeme v prosátém moučkovém cukru.
Tvarožník
50 dkg tvarohu, 12 dkg moučkového cukru, 12 dkg Hery, 3 žloutky, 4 lžíce rýžové mouky, 1 prášek do pečiva dr. Oetker, 1 balíček rozinek, hrst ořechů, sníh ze 3 bílků.
Postup: Vše spojit a péci ve vymazaném a vysypaném pekáči.
Jubilejní moučník
Těsto: Utřeme 30 dkg Hery, 15 dkg moučkového cukru, přidáme 15 dkg rýžové mouky, 30 dkg mletých ořechů a sníh ze 6 bílků. Upečeme v mírné troubě na vymazaném a vysypaném plechu.
Poleva: 15 dkg moučkového cukru a 6 žloutků.
Poléváme ještě horký moučník. Krájíme druhý den.
Jablkový, makový i tvarohový závin
30 dkg mouky UNI, 15 dkg Solamylu, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla, 1/8 l mléka, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva dr. Oetker.
Postup:uvedené suroviny zpracujeme v hladké těsto, rozdělíme na 2 části. Uválíme placky do tvaru obdélníku. Náplň upravíme vždy do střední třetiny. Postranní části rádlem nakrájíme na pruhy. Pak splétáme v copánky a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně horké troubě.
Zdroj: Zpravodaj Sdružení celiatiků ČR, 01-02/2002
Přidat nový komentář