Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.
Odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční terapie Mgr. Lucie Růžičková upřesňuje:
„Voda spolehlivě utiší pocit žízně, neobsahuje žádnou energii a je chuťově neutrální. Protože se v horkých dnech více potíme a ztrácíme spolu s tekutinami i minerální látky, do pitného režimu je užitečné zařadit i vody s obsahem minerálních látek. Pozor na fakt, že nadměrný příjem pouze obyčejné vody může spíše ublížit než pomoci – díky ztrátám minerálních látek a následnému zavodnění bez jejich doplnění se totiž naruší vodní hospodářství organizmu, což může mít i vážné následky.“
Letní patero pitného režimu podle AquaLife Institutu:
1. Nápoje pijte po celý den, ne najednou velké množství (tj. více než 250 ml) – vedle obyčejné vody zařaďte do pitného režimu i slabě a středně mineralizované vody.
2. Nepijte, až když máte žízeň, to už je pozdě – napít se musíte daleko dříve, než pocit žízně nastane.
3. Při horku, sportu, vyčerpání nebo průjmu příjem tekutin zvyšte – můžete se řídit barvou moči, která by měla být světlá (tmavě žlutá znamená nedostatek tekutin a hrozící dehydrataci).
4. V případě zvýšeného pocení doplňujte s tekutinami i minerální látky, především sodík, draslík a hořčík – k tomu se nejlépe hodí přírodní minerálky, středně a silně mineralizované.
5. Nepijte příliš studené nápoje (v létě optimálně 16 °C, minimálně 10 °C) – přechlazené nápoje žízeň nezaženou, naopak ji brzy opět vyvolají.