Inzerce https://www.lekarna.cz/vanocni-vyprodej/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vanocni-vyprodej

Co na talíř? Napoví pyramida

( Renata Vyšínová | přečteno: 21252x )

Přemýšlíte o tom, co by mělo být ve vašem jídelníčku, aby byl zdravý a vyvážený? Nemusíte se trápit správným výběrem, pokud znáte tzv. potravinovou pyramidu. Odborníci na výživu ji sestavili ze šesti potravinových skupin, které poskládali do čtyř pater přesně podle toho, kolik jich máme sníst. Základem jsou obilniny, které bychom měli mít na talíři nejčastěji, a špičkou pak tuky, cukry a sůl. Ty bychom měli jen "uždibovat".

shutterstock.com

První patro pyramidy (základna):

Obilniny

Jsou stavebním kamenem jídelníčku – pečivo, těstoviny, ovesné vločky, cornflakes, rýže, výrobky z kukuřice, pohanka, proso… Zdraví prospěšnější je mouka celozrnná, tedy tmavá, a výrobky z ní. Proč jsou obilniny důležité? Obsahují minerální látky, bílkoviny, polysacharidy (složené cukry – hlavně škrob), vitamíny a vlákninu.

Kolik sníst denně? 3 - 6 porcí obilnin. Porcí se rozumí například krajíc chleba, 125 gramová porce rýže, miska ovesných vloček či musli, rohlík či houska.

Druhé patro pyramidy:

Zelenina

Zelenina je také zdrojem vlákniny, ale i škrobu. Dále obsahuje vitamíny a řadu látek, které působí preventivně proti některým onemocněním, například nádorovým či kardiovaskulárním.

Kolik sníst denně? 3 - 5 porcí čerstvé zeleniny. Za jednu porci považujeme například velkou papriku, dvě rajčata, půl talíře brambor, sklenice neředěné zeleninové šťávy, misku čínského zelí či salátu.

Ovoce

Ovoce, které také patří k základům pyramidy, lze jíst syrové či tepelně zpracované - s výjimkou takové úpravy, jako jsou například sladké marmelády, zákusky – ty řadíme mezi sladká jídla. Ovoce je dobrým zdrojem sacharidů, vitamínu C a dalších vitamínů, stejně jako karotenoidů, minerálních látek, antioxidantů. Neméně důležitý je i obsah nestravitelné vlákniny a pektinu, který umí snížit hladinu cholesterolu.

Kolik sníst denně? 2 - 4 porce ovoce, ideálně v syrovém stavu. Za jednu porci považujeme například jedno jablko, pomeranč či banán (100 g), misku jahod, rybízu, borůvek či sklenici 100% ovocné šťávy.

Třetí patro pyramidy:

Mléko a mléčné výrobky

Mléko je zdrojem kvalitních bílkovin, laktózy a také nasycených mastných kyselin. Mléko je zdrojem vitamínu A, D, vitamínů skupiny B a minerálních látek, zejména pak vápníku, který hraje důležitou roli při stavbě kostí a zubů, při srážení krve i činnosti svalstva. Vápníku je více ve tvrdých sýrech než v mléce, jogurtech a tvarohu.

Kolik sníst denně? 2 - 3 porce mléka nebo mléčných výrobků. Za jednu porci považujeme například 250 ml mléka, 200 ml jogurtu, 55 g sýra.

Maso a masné výrobky

Maso je ve správné výživě důležité, jen se to s ním nesmí přehánět a nemělo by se upravovat převážně smažením, uzením či grilováním. Z masných výrobků bychom měli preferovat takové, které neobsahují příliš tuku a soli. V mase je kromě tuku a cholesterolu i mnoho minerálů, zejména železo a zinek, ale i vitamínů A, D, B. Velmi zdravé je i rybí maso, které kromě bílkovin obsahuje i minerální látky jako je fosfor a jod a vitamíny A a D. Důležitý je i rybí tuk, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které potřebujeme jako prevenci onemocnění srdce a cév.

Do tohoto patra se řadí i luštěniny a "vegetariánské maso", tedy soja a sojové maso.

Kolik sníst denně? 1 - 2 porce. Za jednu porci se považuje například 120 g drůbežího masa, miska sóji nebo sojového masa. Rybu byste si měli dopřát alespoň dvakrát za týden.

Vejce a výrobky z nich

Konzumací vajíčka získáme nejen plnohodnotnou a kvalitní bílkovinu z bílku, ale i tuky, vitamíny A, D, E, K, vitamíny skupiny B, karoteny a minerální látky, hlavně železo. Na druhou stranu ale obsahují i cholesterol.

Kolik sníst denně? Necelou porci, za týden bychom měli sníst asi 4 - 6 vajec nebo výrobků z nich.

Čtvrté patro pyramidy:

Sladkosti

Jsou zdrojem jednoduchých cukrů a tuků, tělu dodají rychlou energii, ale žádné prospěšné látky. Jsou vlastně jen "na chuť", a tak by s nimi mělo být také zacházeno. Měly by se na náš stůl dostat výjimečně.

Kolik sníst denně? Ani ne jednu porci. Za porci se považuje 10 g cukru v jakékoli formě.

Sůl

Jodidovaná sůl dodává tělu právě potřebný jód. Ovšem rozhodně není ničím, co by odborníci na výživu doporučili ve větším množství.

Kolik sníst denně? Nemělo by to být víc než 5 g – většinu z toho sníme ve skryté formě, v pečivu, sýrech, masných výrobcích, instantních potravinách…

Tuky

Mnoho lidí je bere jako strašáka, ale jsou pro tělo velmi důležité. Bez tuku neumíme zpracovat vitamíny A, D, E a K, z cholesterolu se tvoří žlučové kyseliny, vitamín D a pohlavní hormony. Tuková vrstvička chrání naše orgány před chladem… Jen jich nesmí být v potravě moc a měli bychom střídat tuky rostlinné s živočišnými.

Kolik sníst denně? Ani ne jednu porci. Za porci se považuje 10 g tuku v jakékoli formě.

Foto zdroj: www.chcizhubnout.cz

Diskuse k článku
Jaroslav Jakubů
2x

Pyramida potravin z tohoto článku je jen k doporučení, avšak hygienická nezávadnost potravin ve smyslu obsahu toxických prvků, látek a příměsí se neprezentuje. Potraviny jsou dodávány bez atestu toxické nezávadnosti !!!

KOralína

Není pořádně zmíněno, že se musí dodržovat pitný režim. Dobré jsou stolní vody, minerálky (třeba Ondrášovka) a ředěné džusy


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Slzí vám v zimě často oči?

88%
13%
Zatím hlasovalo 8 lidí

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce