Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Co jste (ne)věděli o mléku a jeho vlivu na zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11615x )

Mléko a mléčné výrobky mají excelentní postavení mezi výrobky živočišného původu. Obsahují totiž významné makro-živiny, mezi něž patří plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr. Zároveň jsou jedinečnou kombinací a zdrojem mikronutrientů, jakými jsou cenné minerální látky a důležité vitamíny.

shutterstock.com

„Mají příznivý vliv na růst a kvalitu kostí, chrupu, zvyšují kvalitu vlasů a nehtů, zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů,“ vyjmenovává přínosy mléka a mléčných výrobků PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus. 

Ideální poměr vápníku a energie

Oproti jiným potravinám živočišného původu mají výrobky z mléka znamenité postavení, jejich „vápníková hustota“ je neopakovatelná.

„Mléčné výrobky obsahují značné množství vápníku vzhledem k jejich energetické hodnotě. Pokud tedy chcete získat co nejvíce vápníku a přijmout co nejméně kalorií, jsou mléčné výrobky ideální volbou. Optimální poměr přijaté energie a množství vápníku představují např. podmáslí, odstředěné mléko a sýry ementálového typu. Dobrou volbou jsou i sýry typu eidam, camembert, jogurty a mléko o obsahu 3,5 % tuku.“ 

Plnohodnotné živočišné bílkoviny

Mléčné bílkoviny mají vysokou biologickou hodnotu, což znamená, že obsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny v dostatečném množství a vhodném poměru.

„V mléčných výrobcích se nachází řada bioaktivních peptidů, jejichž účinek na zdraví je komplexní. Stimulují endokrinní funkce (např. sekrece inzulinu), snižují krevní tlak, podporují celkovou imunitu a nespecifickou střevní imunitu, zvyšují vstřebávání vápníku v tenkém střevě a dokonce zabraňují vzniku zubního kazu.“

Cenný mléčný cukr

Dalším důležitou mléčnou komponentou je mléčný cukr, neboli laktóza. Umožňuje využívat vápník a fosfor a také aktivuje pohyblivost střev.

„Pro lidi s laktózou intolerancí mohou být řešením zakysané mléčné jogurty, které mají obsah laktózy o 20-50 % nižší než mléko a zároveň je laktóza lépe tolerována. Vyzrálé tvrdé sýry mohou lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru konzumovat téměř neomezeně, protože je u nich mléčný cukr kompletně rozštěpen.“

Mléčný tuk? Rozhodně ano

Poněkud kontroverzněji se může jevit mléčný tuk, další ze základních složek mléka. „Přestože je mléčný tuk tvořen ze 2/3 nasycenými mastnými kyselinami, ukazují současné epidemiologické studie na to, že mléčné výrobky (mléko, zakysané výrobky, sýry) nejsou spojovány s výskytem srdečně-cévních onemocnění. Jsou naopak neutrální nebo mají spíše pozitivní vliv na snižování jejich výskytu,“ upřesňuje expertka. „Dalším zajímavým přínosem je zmenšování hladiny LDL cholesterolu kysanými výrobky (jogurt, kefír, podmáslí).“

V mléčných výrobcích najdeme i vitamíny

U sýrů je obsah vitamínů vázán i na technologii, jakou jsou vyráběny. Například plísňové sýry obsahují Biotin, kyselina panthotenovou, vitamíny B6 a B2, ementál zase B12.

„V některých kysaných mléčných výrobcích dochází díky použitým probiotickým mikroorganismům ke zvýšení obsahu kyseliny listové a vitamínu B12, které jsou nepostradatelné v procesu krvetvorby, vitamin B12 je také nezbytný pro nervovou činnost.

Efekt matrice je nepřekonatelný

Mléko je tedy komplexní potravina obsahující téměř veškeré makro-i mikroživiny, které jsou nepostradatelné pro život. Je ale nutné přihlédnout k tzv. efektu „matrice“, protože mezi živinami probíhají významné interakce. To znamená, že jednotlivé složky mléka společně vytvářejí zdravotní efekt.

„Mléčné výrobky jsou velmi dobrým, hodnotným a z hlediska cenového také výhodným zdrojem veškerých živin. Mají celou řadu příznivých účinků, např. na kontrolu tělesné hmotnosti, metabolický syndrom, na prevenci rakoviny tlustého střeva a kardiovaskulárních onemocnění, přispívají ke zdravému růstu kostí a zubů, a mají pozitivní vliv i na další metabolické funkce,“ hodnotí specialistka. „Z nejnovějších výzkumů musíme zmínit, že někteří zástupci rodu Lactobacillus a Bifidobacterium snižují riziko výskytu rakovinového bujení. Bylo prokázáno, že kysané mléčné výrobky tlumí růst nádorových buněk, a to patrně díky pozitivnímu ovlivnění imunitního systému.“

Je třeba zdůraznit, že jsou mléčné výrobky vhodnou potravinou pro všechny věkové kategorie, ne tedy pouze pro děti či osoby trpící osteoporózou.

Přečtěte si také

O první zoubky dítěte je potřeba se starat stejně pečlivě jako o zuby stálé

Káva budí pocit štěstí a chrání DNA

Deset mýtů o kvalitě jogurtů

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

82%
18%
Zatím hlasovalo 95 lidí

Mohlo by vás zajímat

Slaný roztok do konvičky

Dobrý den, jaký slaný roztok se prosím používá do konvičky na výplach nosu? Kupuje se nebo ho můžu vytvořit doma? Děkuji za odpověď

Ustupující dásně: Co je způsobuje a jak jim předcházet?

Zdravé dásně mají většinou růžovou barvu a těsně přiléhají k zubům. Dáseň pokrývá zuby od čelistní kosti až po viditelnou korunku zubu a tvoří ochrannou bariéru, která zabraňuje pronikání zánětlivých bakterií ke kořenům zubů a do čelisti. Zároveň zajišťuje pevné ukotvení zubů. Pokud se však začnou v ústech hromadit bakterie, může to vést k onemocnění dásní a jejich ustupování.

Chronický stres aneb různé lidi stresují různé věci

Dneska snad už nikoho nepřekvapí souvislost mezi stavem psychiky a tělesna, neboli psychosomatika. I proto Světová federace pro duševní zdraví iniciovala v roce 1992 oslavu duševního zdraví, která připadla na 10. října. Cílem bylo a je poukázat na duševní poruchy, které mají negativní vliv na kvalitu života stále větší části populace. Jednou z prokazatelných příčin těchto nemocí je chronický stres. Tedy ten, který probíhá dlouhodobě.

Dluh na zdravotním pojištění. Kdy hrozí? A co dělat?

Zdravotní pojištění musí mít zaplacené všichni. Může se ale stát, že vám přijde upozornění z pojišťovny, že u ní máte dluh. Ten mnohdy vzniká i z nevědomosti – nevíte, že platit máte. Třeba žijete v domnění, že za vás pojistné odvádí stát či zaměstnavatel. Co v takové situaci dělat?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce