Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.
Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad. Dále se může se objevit i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech podobný pocitům krátce po zvracení.
Čtěte také: Refluxní choroba jícnu
Které potraviny nám mohou pomoci
- Fazolové lusky mají velký obsah draslíku, jsou lehce stravitelné a pro organismus dobře využitelné, takže se doporučují jako lék při překyselení žaludku.
- Kyselé zelí přestože chutná kysele, je užitečným prostředkem proti překyselení a pomáhá při nadprodukci žaludečních kyselin.
- Je také vhodné, pokud možno denně, sníst misku zeleninového salátu, jehož základem jsou okurky. Kupodivu nejrychleji působí kyselá okurka, která téměř okamžitě změní chemické reakce v žaludku.
- Studie ukázaly, že nejjednodušší věc, kterou můžete udělat, když začnete pociťovat pálení žáhy, je žvýkat žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin v ústech. Sliny jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Tyto hydrogenuhličitanové ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k její neutralizaci.
- Ovesné vločky vás dokáží zbavit pálení žáhy. Ještě účinnější je odvar z nich, který působí jako ochranný filtr na sliznice jícnu a tlumí působení žaludečních kyselin.
- Účinně pomáhá čerstvá vylisovaná šťáva z mrkve, alespoň 200 ml denně.
- Brambory jsou jedním z nejbohatších zdrojů draslíku, což z nich dělá vhodnou potravinu proti pálení žáhy. Vyšší množství draslíku zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače, čímž brání vrácení kyseliny ze žaludku do jícnu, a tedy i jejího následku - pálení žáhy.
- Trpíte-li pálením žáhy, zkuste sníst banán.
- Pomáhá vypití většího množství vody, nejlépe sklenka vlažné vody po jídle nebo heřmánkový či mátový čaj.
- Okamžitou úlevu při pálení žáhy přináší mléko. Jedlá soda, která se dříve používala ke zmírnění potíží, se dnes už moc nedoporučuje, protože má příliš agresivní účinky. Lepší je jiný osvědčený prostředek, který používaly už naše babičky. Stačí vypít hrnek mléka, které neutralizuje kyselinu v jícnu.
- Kefír - působí jako přírodní antacidum, snižuje totiž nadměrnou kyselost žaludku, která způsobuje pálení žáhy.
- Dalším přírodním prostředkem, který snižuje kyselost žaludku, je rýže. Látky obsažené v rýži zklidní podrážděné sliznice.
- Na pálení žáhy se také osvědčila šťáva z aloe vera, která přináší dlouhodobější účinky, než jen momentální potlačení projevů. Sílu přírody můžete využít i v podobě rostlinných čajů z meduňky, pelyňku, puškvorce nebo pampelišky. Z bylinek pak nejvíce pomáhá kopretina řimbaba v kapkách nebo mletý hořec - malé množství mletého kořene se zapije vodou. Až zázračné účinky má svatá bazalka - Tulsi. Pomáhá i vhodné koření - výborný je římský kmín, kardamom, koriandr, fenykl nebo zázvor. Zázvorový čaj vás v chladných dnech nejen zahřeje, ale je také první pomocí proti pálení žáhy.
- Med je rovněž osvědčený pomocník proti pálení žáhy. Nejenže zmírní příznaky a utiší pálivou bolest, vytvoří také kolem sliznice jícnu ochranný obal. Tento ochranný obal blokuje působení kyseliny. Chcete-li se zbavit pálení žáhy, vypijte každé ráno nalačno sklenku vody s jednou polévkou lžící medu.
- Mandle - denně snězte pár mandlí, které blahodárně působí na Váš žaludek.
Čtěte také: Homeopatie vám pomůže od potíží s trávením
Prevence pálení žáhy
- Sledujte potraviny, které vám způsobují potíže a těm se příště obloukem vyhněte. U pyrózy by člověk měl omezovat především tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, cibuli a česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Určitě si odpusťte především čokoládu, rajčata, citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sycené nápoje s bublinkami.
- Při jídle nespěchejte, pořádně kousejte a vyvarujte se pouze jedné velké porce denně (už vůbec ne na večer), rozložte si jídlo na celý den a nepřejídejte se. Nejvíce vadí velké a málo přežvýkané porce sladkých, tučných a kořeněných pokrmů (hlavně na noc).
- Odpusťte si příliš ledové či horké nápoje.
- Vyvarujte se sklánění se nad talířem a veškerých činností záhy po jídle v předklonu.
- Snižte ve svém životě stres, stahování žaludku s ním spojené ho totiž nutí vyrábět více žaludečních šťáv.
- Omezte kouření, obsažený nikotin uvolňuje žaludeční svěrač.
- Neutahujte pas těsným oblečením nebo páskem.
- Spěte tak, aby hlava byla výše než nohy.
- Vyhněte se nadváze.
Zdroj: receptnazdravi.cz