Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Horečka - co dělat, když neklesá?

(2. října 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 263x )

Normální tělesná teplota zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 36 až 37 °C a v průběhu dne kolísá. Nejméně kolísá během spánku, nejvíce v průběhu denní aktivity člověka. Tělesná teplota se mění v závislosti na teplotě okolí, ovlivňují ji také termoregulační pochody (např. zvýšený tělesný výdej). Nejvyšší teplotu má lidské tělo kolem 18. hodiny, nejnižší pak okolo 4. hodiny ranní.

Dobrá rada
shutterstock.com

Teplotu mezi 37 až 38 °C označujeme jako zvýšenou, nad 38 °C hovoříme o horečce. Ukazuje-li teploměr hodnotu nad 41 °C, jedná se o hyperpyrexii, kterou je třeba na rozdíl od horečky vždy hodnotit jako závažný stav. Je důležité si uvědomit, že horečka není nemoc, ale spíš přirozená obranná reakce organismu na nemoc. 

Nejčastější příčinou horečky je virová, bakteriální či parazitická infekce. Mohou ji však zapříčinit i neinfekční onemocnění provázená zánětem. Termoregulační systém, který se nachází v mozku, teplotu zvýší, jakmile dojde v těle k zánětlivým reakcím na vnější či vnitřní podněty. V důsledku vyšší teploty těla se pak zvyšuje aktivita imunitního systému a tlumí se množení některých bakterií a virů.

Zvýšená teplota nebo horečka může být tedy do určité míry žádoucí a v dnešní době se nepotlačuje, pokud není příliš vysoká, netrvá dlouho, nemocného příliš neunavuje anebo ho neohrožuje na zdraví, např. u různých chronických onemocnění. Horečka vyvolává svalový třes, až 6x zrychluje metabolismus a dehydratuje organismus. Vysoká horečka nad 42 °C pak způsobuje změny struktury bílkovin, které jsou většinou nevratné a život ohrožující.

U dětí už může být horečka pro tělo vyčerpávající. Doporučuje se ji proto léčit při teplotě nad 38 °C. Pokud je dobře zvládnuta, během několika dní většinou ustoupí. V minulosti bývala horečka vážným problémem, dokud nebyla objevena účinná antipyretika (léky snižující horečku), jako jsou například paracetamol (Paralen, Panadol) či ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Brufen). Léky na snižování horečky fungují tak, že ovlivňují termoregulační centrum v mozku. Tím snižují tělesnou teplotu a zmírňují bolesti spojené s horečkou.

Důvody, proč léky na horečku nemusí být účinné

1. Nesprávné dávkování

  • Poddávkování: Pokud neužíváte dostatečnou dávku léku, nemusí jeho účinek stačit ke snížení teploty. Je důležité dodržovat doporučené dávkování.

  • Předávkování: Může mít také nežádoucí účinky, které mohou ovlivnit účinnost léku a způsobit další zdravotní problémy.

2. Nesprávný časový rozvrh

  • Příliš dlouhé intervaly: Léky na horečku mají omezenou dobu účinnosti. Pokud mezi dávkami čekáte příliš dlouho, může se horečka vrátit.

  • Příliš krátké intervaly: Užívání léků příliš často může vést k předávkování a zvýšení rizika vedlejších účinků.

3. Interakce s jinými léky

  • Některé léky mohou ovlivňovat účinnost jiných. Vždy informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte. Nebo vyzkoušejte službu Lékový audit na Lékárna.cz.

4. Typ horečky a příčina

  • Infekce: Zejména bakteriální, mohou být odolné vůči běžným lékům na horečku. V takových případech může být nutná léčba antibiotiky či jinými specifickými léky.
  • Chronické onemocnění: Horečka způsobená chronickými onemocněními nebo autoimunitními stavy může vyžadovat speciální léčbu.

5. Expirované a špatně skladované léky

  • Léky po datu expirace mohou ztratit svou účinnost.
  • Nesprávné skladování, vystavení teplu a vlhkosti může ovlivnit účinnost léků.

Co tedy dělat, když teplota neklesá?

  • Dodržovat správné dávkování a intervaly
  • Dostatečně pít
  • Odpočívat
  • Chladit

Léčbu je vhodné podpořit přípravky s obsahem vitaminu C, zinku a echinacey.

Dlouhotrvající horečka nad 38 °C může vést k dehydrataci. Ta se nejčastěji projevuje nevolností, svalovou slabostí a poruchami vědomí. Proto při horečce nad 38,0 °C, která nereaguje na léčbu, trvá déle než 3 až 5 dní nebo je spojena s jinými závažnými příznaky, jako jsou například opakované zvracení, průjem, zmatenost či křeče, je nutné vyhledat lékaře.

Neustupující horečka u dětí

Při neustupující horečce můžete střídat léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu po 4 hodinách. Přidat můžete zábaly těla. U dětí do 4 let pouze do oblasti klíční tepny a třísel. U starších dětí na zápěstí a kotníky. Maximálně 3x za den. U dětí od 1 roku lze použít i vlažnou sprchu s teplotou mezi 25-35 °C. Čím je dítě mladší, tím je teplota vody vyšší. U miminek se osvědčilo snižování teploty “tělo na tělo". Svlékněte se do půl těla a na sebe přiviňte nahé miminko. Ideální je přikrýt se dekou, aby miminko neofouklo. Tím chladnější tělo dospělého přejímá vyšší teplotu miminka. 

Srazit teplotu mohou i octové ponožky: Použijte 6 lžic jablečného octa (lze použít i obyčejný) do 0,5 l vlažné vody. Namočené ponožky navlékneme na 20 minut na nohy děťátka a na ně dáme ještě suché teplé ponožky.

Pokud má dítě studené či promodralé končetiny, zábalové metody neaplikujeme.

Kdy jít s dítětem okamžitě k lékaři?

  1. Horečka se vyskytne u dítěte mladšího 6 měsíců.
  2. Vystoupí-li horečka nad 39,5 °C a neklesá ani po podání léků, chladných tekutin a zábalů.
  3. Když má dítě ztížený dech, opakovaně zvrací, má stříkavé stolice, sliní, odmítá ležet či  cokoli spolknout (i vlastní sliny).
  4. Objeví-li se febrilní křeče, vyrážka, ztuhlost šíje či poruchy vědomí.
  5. Při horečce vyšší než 40°C.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

84%
16%
Zatím hlasovalo 31 lidí

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - Pneumonie

Jedná se o zánětlivé onemocnění plic nejčastěji infekčního původu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce