Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.
Čirok je přirozeně bezlepková obilnina původem ze severovýchodní Afriky, která obsahuje rostlinné bílkoviny, komplexní sacharidy či vlákninu, ale také řadu minerálních látek jako železo, draslík, hořčík nebo zinek. Dále obsahuje fytosteroly, polyfenoly či vitamíny, a to především ze skupiny B. Z pozitivních účinků se uvádí především ty protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Za tyto účinky mohou především obsažené polyfonely, které zároveň pomáhají v boji s rakovinotvornými buňkami. V žádném případě se tedy nejedná o vhodnou potravinu jen pro celiaky, ale do svého jídelníčku by ji měl zařadit opravdu každý.
Čtěte také: Celiakie - příznaky se mění s věkem
Čirok navíc pozitivně působí i v mnoha dalších ohledech. Zmínit musíme např. jeho antidepresivní účinky a rovněž přispívání k celkovému posílení mozku a centrální nervové soustavy. Zároveň podporuje tělesnou imunitu, metabolismus a zdraví kardiovaskulárního systému. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a spolu s vysokým obsahem antioxidantů je tedy vhodným pomocníkem v prevenci diabetu a obezity a vzniku kardiovaskulárních chorob. Prospívá ovšem rovněž kostem, svalům, nehtům a vlasům. Dobrou zprávou je, že čirok dvoubarevný mohou konzumovat i těhotné a kojící ženy, neboť jim nemůže nijak uškodit.
Tato obilovina je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny, která pečuje o zdraví trávícího traktu.
Čirok a jeho účinky:
- brainfood, podporuje nervový systém, působí proti únavě, snižuje oxidační stres
- má protizánětlivé účinky
- antioxidant
- pomáhá v boji proti rakovině (tlustého střeva, prsu, melanomu)
- snižuje hladinu cholesterolu
- upravuje hladinu cukru v krvi
- prospívá žaludku a střevní flóře
- podporuje hubnutí, stimuluje metabolismus a chuť k jídlu
- prospívá pokožce. vlasům a nehtům
- podporuje pevnost kostí a elasticitu svalů
- podporuje zdraví srdce a cév
- podporuje imunitní systém
- má vysokou nutriční hodnotu vzhledem k obsahu komplexních sacharidů a bílkovin
Čtěte také: Jak začít s bezlepkovou dietou
Výrobky z čiroku:
- čirok zrno
- čiroková bezlepková mouka
Čiroková mouka je vhodná na pečení (dorty, bábovky, palačinky, sušenky, koláčky,...), zahušťování a dobře se kombinuje s ostatními moukami - čirokové otruby, které opět můžete použít při pečení nebo třeba vyzkoušet na přípravu kaše.
Zdroj: superpotraviny.webnode.cz