Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.
Rostlinné, průmyslově vyráběné náhražky vajec
- Vajahit
- lze ho použít jako náhradu celých vajec či žloutku, a to všude tam, kam běžně dáváme vajíčka – na sladké i slané pečení, obalování masa i zeleniny, do bramboráků, sekané apod.
- bohužel je nevhodný při alergii na bílkovinu kravského mléka, neboť obsahuje syrovátku
- dalším alergenem je sója a přítomna je i kukuřice, které se také musí řada z nás vyhýbat
- Vegavajo
- kromě pečení a vaření z něj lze údajně připravit i klasická smažená vajíčka
- složení – cizrnová mouka, lněná mouka, slunečnicový lecitin, kypřicí směs (bramborový škrob, vinany draselné, hydrogenuhličitan sodný)
- Hraška
- na trhu jsou 3 druhy této hrachové směsi – pikantní, jemná a vanilková
- základní složení – hrách žlutý (70%), kukuřice, rýže a jáhly
- No egg
- oproti českým výrobkům je podstatně dražší, ale zase nahradí více vajec
- kromě použití uvedeného u předchozích výrobků lze tuto směs vyšlehat a použít i jako náhražku bílků
- VegEgg, Kuchen fein, My Ey (3 varianty – náhrada celých vajec, žloutku či bílku) aj.
Další možnosti náhrady vajec
- škrob (bramborový či kukuřičný)
- 1 – 2 lžíce škrobu rozmíchaného ve 100 ml studené vody nahradí 2 vejce
- škrob je vhodné použít např. na palačinky, bramboráky či lívance
- u vánočního cukroví použijeme ½ lžíce škrobu rozpuštěné ve 100 ml vody místo 1 vejce nebo 2 žloutků
- kypřicí prášek do pečiva
- 1 sáček zastoupí 1 až 2 vejce
- kypřící prášek se hodí jako náhrada vajec do litých těst (bábovky, muffiny, bublaniny, piškotové korpusy apod.)
- instantní droždí
- ½ sáčku instantního droždí smíchaného se 100 ml horké vody nahradí 1–2 vejce
- vanilkový pudink
- 1 lžička pudinkového prášku a 1 lžička oleje nahradí 1 vejce
- vhodné použít např. do sladkých litých těst či na přípravu tvarohové náplně
- želatina
- 1 sáček nahradí až 3 vejce
- nejčastěji se používá tato náhrada do litých těst
- banán
- ½ – 1 rozmačkaný banán může nahradit 1 vejce v receptuře
- vhodné na bábovky, rolády aj.
- sójová mouka
- 1 lžička smíchaná se 3 lžičkami vody nahradí 1 vejce
- vhodná do litých těst
- cizrnová mouka
- 3 lžičky cizrnové mouky smíchané se 3 lžičkami vody nahradí 1 vejce
- arašídové máslo
- 3 lžičky nahradí 1 vejce
- avokádo
- ½ rozmačkaného avokáda nahradí 1 vejce
- jablečná šťáva, pyré či přesnídávka
- ¼ hrnku nahradí 1 vejce
- silken tofu
- ¼ hrnku nahradí 1 vejce
- mleté lněné semínko (k mletí je ideální mlýnek na mák)
- 1 lžící mletého lněného semínka smíchaného se 3 lžícemi horké vody (necháme nabobtnat) lze nahradit 1 vejce
- možné použít např. na přípravu palačinek, bramboráků, lívanců i některých chlebů
- chia semínka
- 1 lžící chia semínek, které necháme nabobtnat se 3 lžícemi horké vody, můžeme nahradit 1 vejce
- kromě těst lze použít i na obalování
- agar
- 1 vejce nahradí cca 3 – 4 g agaru
- psyllium
- malá lžička se nechá nabobtnat ve vodě
- xantanová guma
- užitečná surovina i pro bezlepkáře, neboť částečně vyvažuje vynechaný lepek
Ne vždy, kam jsme zvyklí vajíčka dávat, je to nezbytně nutné. Příkladem mohou být kynutá těsta – u nich obvykle stačí jen upravit poměr tekutiny a tuku tak, aby těsto mělo správnou konzistenci. U mletých mas, resp. přípravě sekané, karbanátků můžeme jako pojivo použít namísto vajíčka prát – velmi jemně mleté hovězí maso. Na mašlování těst lze použít olej, máslo či mléko.
Zdroj: receptnazdravi.cz