Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Cholesterolu z vajec se bát nemusíte

(18. dubna 2025, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 348x )

Blížící se Velikonoce připomínají význam a úlohu vajec nejen z hlediska tradic, ale také z hlediska nutričního. Vejce jsou jedněmi zatracovaná díky obsahu cholesterolu, jedněmi vyzdvihovaná díky obsahu vitamínů, minerálních a dalších látek. Jak je to tedy s vejci ve vztahu k naší výživě a cholesterolu skutečně?

shutterstock.com

Vejce jsou, spolu s masem a mléčnými výrobky, zdrojem plnohodnotných bílkovin, které musíme mít ve stravě pravidelně, protože si je náš organizmus neumí vyrobit sám. Zároveň obsahují vitamíny, např. A, D, E, sk. B, minerální látky, např. vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, železo a také lecitin. Důvodem odmítavého postoje k vejcím je pak hlavně vysoký obsah cholesterolu ve žloutku. Jeho množství sice kolísá v závislosti na krmivu, které slepice dostávají, ale obecně můžeme říci, že jeden vaječný žloutek obsahuje průměrně 250 mg cholesterolu. Tato hodnota je téměř celý denní limit zdravého člověka. Ten je totiž 300 mg, u některých osob i méně.

Co je cholesterol

Cholesterol je voskovitá steroidní látka, která je součástí naší krve. Je nenahraditelný při stavbě buněčných membrán a nepostradatelný pro tvorbu hormonů, ze slunečních UV paprsků pomáhá vyrábět vitamín D a také je nezbytný pro zpracování tuků v těle. Pro náš organismus je tedy zcela nepostradatelný.  Může se ovšem změnit v nepřítele – jeho vysoká hladina v krvi dokáže doslova přehradit cévy, kterými pak nemůže protékat krev, což může mít fatální následky. Ateroskleróza neboli kornatění cév je jedním z onemocnění, za které může právě vysoký cholesterol v krvi.

Který cholesterol je "zlý" a který "hodný"

Rozlišujeme celkem tři druhy krevních tuků – HDL, LDL a TGA:

  • HDL neboli lipoprotein s vysokou hustotou je ten "hodný" cholesterol, který pomáhá tělu zbavovat se LDL cholesterolu.
  • LDL neboli lipoprotein s nízkou hustotou je tím "zlým" cholesterolem, jež se usazuje v tepnách a v případě, že se část nánosu uvolní, může se ním céva ucpat a hrozí vážné zdravotní komplikace.
  • TGA neboli triglyceridy (triacylglyceroly) je také dobré mít pod kontrolou, neboť mohou napáchat obdobné škody jako zvýšený LDL cholesterol.

Vejce a cholesterol

Pravda je, že vejce cholesterol obsahují. A ne málo. K tomu je však nutno dodat, že samotný příjem cholesterolu je tím posledním, co ovlivňuje jeho celkové množství v těle. Na hladinu cholesterolu v krvi má totiž zásadnější vliv složení tuků v jídelníčku. Než tedy úzkostlivě hlídat příjem vajec, je třeba se zaměřit na příjem dobrých (nenasycených) a špatných (nasycených) tuků. Je zapotřebí si přitom pamatovat, že tuky nasycené - máslo, sádlo, slanina, tučné maso, tučné mléčné výrobky, uzeniny - hladinu cholesterolu zvyšují, zatím co nenasycené tuky - omega 3 a omega 6 obsažené v olejích, margarínech, ořeších, rybách - mají na hladinu cholesterolu a srdečně-cévní systém příznivý vliv.

Na druhou stranu vejce jsou, spolu s masem a mléčnými výrobky, zdrojem plnohodnotných bílkovin, které musíme mít ve stravě pravidelně, protože si je náš organizmus neumí vyrobit sám.

Vejce mají řadu kladných účinků na lidské zdraví

Vajíčka neobsahují jenom cholesterol, ale jsou také plná živin a minerálů, které pozitivně působí na lidské zdraví: 

  • Obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob, jako jsou makulární degenerace nebo šedý zákal.
  • Vajíčka obsahují hodně cholinu, látky důležité pro mozek a správnou činnost nervové soustavy.
  • Žloutek je bohatý na vitamíny rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E, K. V současné době hlavně vitamín D pomáhá v boji proti různým virům a bakteriím, chrání imunitní systém, proto je pro tělo velmi důležitý.
  • Lecitin ve žloutku podporuje paměť a koncentraci. Je to tedy poklad i pro lidi ve vyšším věku.
  • Vajíčka obsahují také vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, které mají řadu výhod -  například pomáhají při nárůstu svalové hmoty a zlepšují zdraví kostí.
  • Klinické studie také potvrzují, že vajíčka zvyšují pocit sytosti a pomáhají nám zbavit se nadměrného tuku.

A v neposlední řadě vajíčka prostě chutnají skvěle a jejich příprava je velmi jednoduchá.

Tipy na zdravou úpravu vajec

Důležité je samozřejmě zpracování vajec. Množství cholesterolu se nezdravě navýší, když si vejce usmažíte na oleji a na špeku. Zdravou variantou jsou vajíčka uvařená natvrdo. Co se týká stravitelnosti, nejlépe stravitelná jsou vejce na měkko (opouští žaludek po jedné až dvou hodinách), hůře pak vejce syrová a natvrdo (zůstávají v žaludku dvě a půl až tři hodiny) a nejhůře jsou stravitelná vejce smažená na tuku (můžou zůstat v žaludku až šest hodin). Neměli bychom však zapomínat na riziko např. salmonely, které hrozí při nedostatečném tepelném zpracování vajec. Tepelná úprava nejen činí vejce bezpečnějšími, ale navíc dělá některé živiny lépe využitelnými. Jedním z příkladů mohou být bílkoviny, které se při zahřátí stávají snáze stravitelnými a lidské tělo je tedy může lépe využít. Vejce jsou rovněž dobrým zdrojem biotinu, který je důležitý při metabolismu cukru a tuků. Je také znám jako vitamín B7 nebo vitamín H a tepelná úprava usnadňuje jeho vstřebávání.

Jak poznat a uchovat vejce čerstvá

Aby vám vejce neuškodila na zdraví, je zapotřebí jíst jen ta, která jsou opravdu čerstvá. Jak jejich stáří poznáte a jak je máte správně uchovávat:

  • Vejce vždy skladujte špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která zabraňuje pohybu žloutku. V případě skladování špičkou nahoru se žloutek může smísit s bílkem, proniknout až těsně ke skořápce a nalepit se na ní. Takto skladovaná vejce se rychleji kazí.
  • Skořápku vajec neomývejte, pokud se nechystáte vejce ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, umytím se tato vrstva poruší.
  • Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud vejce plave na hladině, není čerstvé (čím déle se vejce skladuje, tím více se znehodnocují biologicky aktivní látky). Doporučuje se uchovávat vajíčka v nejchladnější části ledničky a to nejvýše po dobu tří týdnů.

Pokud je hladina cholesterolu jen zvýšená, je na místě se s ní nejprve pokusit poprat pomocí vhodné cholesterolové diety, změny životního stylu nebo případně pomocí doplňků stravy a léky bez statinů.

Doplňky stravy a léky na vysoký cholesterol zakoupíte na Lékárna.cz. Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Jíte vejce každý den?

23%
77%
Zatím hlasovalo 98 lidí

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce