Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.
Vejce jsou, spolu s masem a mléčnými výrobky, zdrojem plnohodnotných bílkovin, které musíme mít ve stravě pravidelně, protože si je náš organizmus neumí vyrobit sám. Zároveň obsahují vitamíny, např. A, D, E, sk. B, minerální látky, např. vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, železo a také lecitin. Důvodem odmítavého postoje k vejcím je pak hlavně vysoký obsah cholesterolu ve žloutku. Jeho množství sice kolísá v závislosti na krmivu, které slepice dostávají, ale obecně můžeme říci, že jeden vaječný žloutek obsahuje průměrně 250 mg cholesterolu. Tato hodnota je téměř celý denní limit zdravého člověka. Ten je totiž 300 mg, u některých osob i méně.
Co je cholesterol
Cholesterol je voskovitá steroidní látka, která je součástí naší krve. Je nenahraditelný při stavbě buněčných membrán a nepostradatelný pro tvorbu hormonů, ze slunečních UV paprsků pomáhá vyrábět vitamín D a také je nezbytný pro zpracování tuků v těle. Pro náš organismus je tedy zcela nepostradatelný. Může se ovšem změnit v nepřítele – jeho vysoká hladina v krvi dokáže doslova přehradit cévy, kterými pak nemůže protékat krev, což může mít fatální následky. Ateroskleróza neboli kornatění cév je jedním z onemocnění, za které může právě vysoký cholesterol v krvi.
Který cholesterol je "zlý" a který "hodný"
Rozlišujeme celkem tři druhy krevních tuků – HDL, LDL a TGA:
- HDL neboli lipoprotein s vysokou hustotou je ten "hodný" cholesterol, který pomáhá tělu zbavovat se LDL cholesterolu.
- LDL neboli lipoprotein s nízkou hustotou je tím "zlým" cholesterolem, jež se usazuje v tepnách a v případě, že se část nánosu uvolní, může se ním céva ucpat a hrozí vážné zdravotní komplikace.
- TGA neboli triglyceridy (triacylglyceroly) je také dobré mít pod kontrolou, neboť mohou napáchat obdobné škody jako zvýšený LDL cholesterol.
Vejce a cholesterol
Pravda je, že vejce cholesterol obsahují. A ne málo. K tomu je však nutno dodat, že samotný příjem cholesterolu je tím posledním, co ovlivňuje jeho celkové množství v těle. Na hladinu cholesterolu v krvi má totiž zásadnější vliv složení tuků v jídelníčku. Než tedy úzkostlivě hlídat příjem vajec, je třeba se zaměřit na příjem dobrých (nenasycených) a špatných (nasycených) tuků. Je zapotřebí si přitom pamatovat, že tuky nasycené - máslo, sádlo, slanina, tučné maso, tučné mléčné výrobky, uzeniny - hladinu cholesterolu zvyšují, zatím co nenasycené tuky - omega 3 a omega 6 obsažené v olejích, margarínech, ořeších, rybách - mají na hladinu cholesterolu a srdečně-cévní systém příznivý vliv.
Na druhou stranu vejce jsou, spolu s masem a mléčnými výrobky, zdrojem plnohodnotných bílkovin, které musíme mít ve stravě pravidelně, protože si je náš organizmus neumí vyrobit sám.
Vejce mají řadu kladných účinků na lidské zdraví
Vajíčka neobsahují jenom cholesterol, ale jsou také plná živin a minerálů, které pozitivně působí na lidské zdraví:
- Obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob, jako jsou makulární degenerace nebo šedý zákal.
- Vajíčka obsahují hodně cholinu, látky důležité pro mozek a správnou činnost nervové soustavy.
- Žloutek je bohatý na vitamíny rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E, K. V současné době hlavně vitamín D pomáhá v boji proti různým virům a bakteriím, chrání imunitní systém, proto je pro tělo velmi důležitý.
- Lecitin ve žloutku podporuje paměť a koncentraci. Je to tedy poklad i pro lidi ve vyšším věku.
- Vajíčka obsahují také vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, které mají řadu výhod - například pomáhají při nárůstu svalové hmoty a zlepšují zdraví kostí.
- Klinické studie také potvrzují, že vajíčka zvyšují pocit sytosti a pomáhají nám zbavit se nadměrného tuku.
A v neposlední řadě vajíčka prostě chutnají skvěle a jejich příprava je velmi jednoduchá.
Tipy na zdravou úpravu vajec
Důležité je samozřejmě zpracování vajec. Množství cholesterolu se nezdravě navýší, když si vejce usmažíte na oleji a na špeku. Zdravou variantou jsou vajíčka uvařená natvrdo. Co se týká stravitelnosti, nejlépe stravitelná jsou vejce na měkko (opouští žaludek po jedné až dvou hodinách), hůře pak vejce syrová a natvrdo (zůstávají v žaludku dvě a půl až tři hodiny) a nejhůře jsou stravitelná vejce smažená na tuku (můžou zůstat v žaludku až šest hodin). Neměli bychom však zapomínat na riziko např. salmonely, které hrozí při nedostatečném tepelném zpracování vajec. Tepelná úprava nejen činí vejce bezpečnějšími, ale navíc dělá některé živiny lépe využitelnými. Jedním z příkladů mohou být bílkoviny, které se při zahřátí stávají snáze stravitelnými a lidské tělo je tedy může lépe využít. Vejce jsou rovněž dobrým zdrojem biotinu, který je důležitý při metabolismu cukru a tuků. Je také znám jako vitamín B7 nebo vitamín H a tepelná úprava usnadňuje jeho vstřebávání.
Jak poznat a uchovat vejce čerstvá
Aby vám vejce neuškodila na zdraví, je zapotřebí jíst jen ta, která jsou opravdu čerstvá. Jak jejich stáří poznáte a jak je máte správně uchovávat:
- Vejce vždy skladujte špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která zabraňuje pohybu žloutku. V případě skladování špičkou nahoru se žloutek může smísit s bílkem, proniknout až těsně ke skořápce a nalepit se na ní. Takto skladovaná vejce se rychleji kazí.
- Skořápku vajec neomývejte, pokud se nechystáte vejce ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, umytím se tato vrstva poruší.
- Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud vejce plave na hladině, není čerstvé (čím déle se vejce skladuje, tím více se znehodnocují biologicky aktivní látky). Doporučuje se uchovávat vajíčka v nejchladnější části ledničky a to nejvýše po dobu tří týdnů.
Pokud je hladina cholesterolu jen zvýšená, je na místě se s ní nejprve pokusit poprat pomocí vhodné cholesterolové diety, změny životního stylu nebo případně pomocí doplňků stravy a léky bez statinů.
Doplňky stravy a léky na vysoký cholesterol zakoupíte na Lékárna.cz. Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!