Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...
Česnek medvědí má v podstatě všechny vlastnosti klasického česneku, je ale mnohem léčivější. Proto je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry a kúry na odstranění škodlivých látek. V medvědím česneku jsou totiž obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, alicin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus.
Podpora imunity
Bylina je bohatým zdrojem vitamínu C. 100 g česneku medvědího obsahuje 150 mg vitaminu C, což je samo o sobě trojnásobkem doporučené denní dávky vitamínu C pro člověka. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi důležitý antioxidant upevňující naši imunitu, stimulující tvorbu bílých krvinek, podílející se na tvorbě kolagenu, zajišťující pružnost kostí, zubů, pleti, cév, lepší vstřebatelnost železa, měl by mít brzy z jara místo v našem jídelníčku.
Nejen na rýmu a nachlazení
Jednou z dalších účinných látek, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální alicin, který pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, potírá stafylokoky a streptokoky, zabíjí prvoky trichomony, kteří jsou příčinou ženských vaginálních onemocnění. Dále předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran a vředů, právě i díky vitamínu C, o kterém již byla zmínka, pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s kvasinkovou infekcí.
Čtěte také: Zbavte se stresu. Snížíte riziko nachlazení.
Prevence rakoviny
Flavonoidy obsažené v česneku mají antibakteriální a antivirový účinek, snižují srážlivost krve a pomáhají tak předcházet nemocím srdce a kardiovaskulárním chorobám, navíc pak jako antioxidanty chrání tělo před rakovinou jícnu, žaludku a tlustého střeva. Čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží a úspěšně vylepšuje krevní obraz. Česnek medvědí je považován za účinný prostředek ke zničení zlatého stafylokoka. Tonizuje oslabený nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech.
Čerstvé nasekané listy mají čistící účinek na ledviny, močový měchýř a stimulují odchod moči.
Čtěte také: Ledviny - časné příznaky onemocnění a prevence
Podpora trávení
Medvědí česnek působí proti nadýmání a křečím. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek. Harmonizuje zažívání a podporuje chuť k jídlu.
Za zmínku stojí také obsah železa, které bývá deficitní u dětí, těhotných, aktivních sportovců, konkrétně běžců, případně při zánětlivém onemocnění střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida atd. Projevy jeho nedostatku jsou doprovázeny výraznou bledostí, dýchavičností, únavou, u žen ztrátou menstruace.
Dále také příznivě působí při cukrovce, protože obsahuje látky snižující hladinu cukru v krvi. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách.
Pozor na alergie
Někteří lidé mohou být však alergičtí na česnekové silice. Alergické reakce se mohou projevit otokem hrdla nebo dýchacími potížemi, při kontaktu s pokožkou může dojít k jejímu podráždění a zarudnutí. Nadměrné užívání česneku může vyvolat průjem, nadýmání i záněty ledvin.
Použití v kuchyni
Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího listy. Můžete je přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka, připravit z nich pesto či salát, posypat chleba s máslem, vařené brambory nebo listy jednoduše spařit a podávat jako listový špenát.