Česnekem medvědím v jarních měsících doplňujeme vitamíny a minerální látky, dezinfikujeme trávicí trakt, podporujeme chuť k jídlu.
(Allium ursinum L.)
Příprava čaje
Česnek medvědí konzumujeme syrový, ale dá z něj vyrobit také nápoj, který se užívá po lžičkách. Ten vyrobíme tak, že 2 šálky nařezaných listů zalijeme 1 litrem vína nebo jiného alkoholu.
Užívaná část
|
List (Folium allii) |
Sběr a sušení
Nejvhodnější dobou ke sběru je jaro. Listy se konzumují nebo zpracovávají čerstvé.
Jak vypadá
Rostlina dosahuje výšky asi půl metru. Jde o bylinu. List je velmi podobný listu konvalinky. Kvete bílým květem, který se vytváří na dlouhých tužších stopkách. Kvete na jaro a brzy poté co odkvete, zmizí i listy a nezůstává po ní ani památky. Rostlina charakteristicky voní i chutná po česneku a trošku štiplavě.
Kde se rostlina vyskytuje
Česnek medvědí najdeme v lesích, kde tvoří „voňavé“ koberce. Zakoupit jej můžeme ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou.
Co česnek obsahuje
V česneku najdeme silice, vitamíny, minerální látky. Známou složkou je sloučenina zvaná aliin, kterého je dokonce více než v česneku setém a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi . Obsahuje značné množství jódu a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na organismus.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: Je velmi oblíbenou pochoutkou zvířat. Rádi jej spásají medvědi (proto ten název) a pokud se přidává do krmení domácím zvířatům, přenáší se jeho pach do mléka a masa. Na jaro již v dávných dobách obohacoval jídelníček našich předků.
Dnes: Česnek používáme vnitřně.
Vnitřně: Česnekem medvědím v jarních měsících doplňujeme vitamíny a minerální látky, dezinfikujeme trávicí trakt, podporujeme chuť k jídlu. Tím působíme preventivně na nemoci typické pro jarní měsíce jako je zánět dýchacích cest, rýma a kašel. Vzhledem k vysokém obsahu aliinu je dobrým pomocníkem v boji proti ateroskleróze, ukládání cholesterolu, nemocem srdce a cév.
Na co si dát pozor
Nebezpečná je záměna s konvalinkou, která je jedovatá. Obě rostliny lze spolehlivě odlišit jejich vůní.
Pozn. Listy můžeme konzumovat nakrájené na pečivo s máslem nebo jako součást salátů.
Foto: http://botanika.wendys.cz/
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!
Pokud hledáte aktuální informace o
nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých
vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti
prevence, využijte horního menu nebo navštivte
hlavní stránku Ordinace.cz.
Přidat nový komentář