Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...
„Nejde jen o to, že celiaci musí kupovat výrazně dražší pečivo. Stoupla také cena mouky. Kilo dnes koupíte za 110 Kč. Dražší jsou také přirozeně bezlepkové potraviny. Velkým problémem je navíc stravování dětí ve školách a školkách. Ty totiž nejsou povinné dětem bezlepkové jídlo zajistit a rodiče jej proto musí připravit sami – to vyžaduje nejen dostatek peněz, ale také čas. Ne vždy zvládnou matky zajistit dítěti kvalitní dietní režim a u toho chodit na plný úvazek do práce,“ vysvětluje Ing. Ivana Lášková, předsedkyně pacientské organizace Společnost pro bezlepkovou dietu z.s.
Pojišťovny bezlepkovou dietu nehradí
Některé nabízejí různě vysoké příspěvky, o které si lidé s celiakií musí žádat individuálně. Často je však mohou čerpat pouze děti a studenti. Všeobecná zdravotní pojišťovna jako jediná reagovala na zdražování a zvýšila příspěvek na bezlepkové potraviny o 2000 Kč, takže celková hodnota příspěvku je 8000 Kč za rok. Podle Ing. Láškové však lidé, kteří se musí obejít bez lepku, utratí každý měsíc za jídlo v průměru o 3000 Kč více než ti, kteří složení potravin řešit nemusí.
„Celiakie je jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázáni sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,” říká doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.
Příznaky celiakie
Nemoc se může projevovat bolestmi břicha, nadýmáním, ale také anemií, osteoporózou, neplodností, zvýšenou kazivostí zubů, bolestí kloubů či únavou. Lidé tyto projevy často zaměňují za jiné poruchy trávicího ústrojí, a celiakie tak zůstává neodhalena. K propuknutí nemoci může dojít v kterémkoli věku.
Mnoho celiaků o své nemoci neví
„Celiakii odhalíme jen přibližně u 20 % nemocných, zbylí o příčině svých potíží bohužel neví. Snažíme se proto nabádat lékaře nejrůznějších specializací, aby své pacienty, kteří mají některé z příznaků, na nemoc vyšetřili. Nejprve odběrem krve. V případě, že výsledky odpovídají celiakii, podstoupí pacienti další vyšetření, při kterém jim odebereme vzorek z tenkého střeva, kde zjistíme poškození sliznice typické pro celiakii. Pak pacienta s celiakií převezme do své péče gastroenterolog,“ popisuje doc. Kohout.
Léčbou celiakie je bezlepková dieta
Jakmile lékař celiakii potvrdí, začíná nemocným přísná dieta. Ze svého jídelníčku musí vyřadit lepek obsažený v některých obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Znamená to tedy vzdát se běžného pečiva, těstovin nebo například piva. Porušování bezlepkové diety může vést k závažným komplikacím, například ke zvýšení rizika některých nádorových onemocnění, těžké osteoporóze, sterilitě a dalším problémům.