Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.
(Cichorium intybus L.)
Příprava čaje
1 čajová lžička řezané drogy na šálek (200 ml.) vody. Vaříme asi 5 minut. Pijeme 2 krát až 3 krát denně.
Užívaná část
Kořen (Radix cichorii) | |
Nať (Herba cichorii) | |
Květ (Flos cichorii) |
Sběr a sušení
Kořen sbíráme na podzim, v průběhu září a října. Po sběru jej omyjeme, rozřežeme na drobnější kousky a sušíme v tenké vrstvě, na vzdušném a zastíněném místě. Nedostatečné vysušení způsobí znehodnocení rostliny plísní. Květ se sbírá v odpoledních hodinách, za slunného počasí. Sušíme rychle na vzdušném místě. Sušením přichází o svou typickou modrou barvu.
Jak vypadá
Vytrvalá rostlina, která se považuje za plevel. Jde o bylinu, dosahující výšky asi půl metru. První rok tvoří pouze přízemní růžici listů, druhým rokem vyhání do lodyh, které jsou větvené a mají pouze málo listů. Charakteristické jsou květy čekanky, které mají jasně modrou barvu. Kvetou pouze za slunečného počasí a velmi krátkou dobu. Po utržení okamžitě vadne. Kvete během léta a podzimu.
Kde se rostlina vyskytuje
Čekanku najdeme všude na světlých sušších místech, je plevelnou a velmi rozšířenou rostlinou.
Co čekankový kořen obsahuje
Pro čekanku je charakteristický vysoký obsah inulinu. Uvádí se až 49%. Dále obsahuje hořčiny, třísloviny, sliz, minerální látky a další sloučeniny. Hlavní obsahové látky jsou v mléčné šťávě.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: První vyšlechtění čekanky je známo již ze starého Egypta, ve kterém byla konzumována jako posilující lék na žaludek. Později se používala proti bolestem a křečím v břiše a dokonce při onemocněních očí. Sloužila jako prostředek proti průjmům a také se podávala preventivně proti malomocenství.
Dnes: Čekankový kořen lze použít vnitřně i zevně.
Vnitřně: U čekanky je významná její schopnost podporovat chuť k jídlu, trávení, činnost jater. Používá se při nedostatečné činnosti jater a žlučníku, jaterních onemocněních, nechutenství. Zlepšuje pohyblivost střevní stěny, resp. hladkých svalů trávicí trubice. Díky obsaženému inulinu je vhodným doplňkem při léčbě cukrovky, neboť má schopnost snižovat hladinu krevního cukru.
Zevně: Na špatně se hojící rány, kožní vyrážky, k podpoře růstu vlasů.
Na co si dát pozor
Květy nemají takovou účinnost jako kořen.
Pozn.: Čekanka je součástí mnoha originálně vyráběných čajových směsí.
Přidat nový komentář