Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."
V České republice je nedostatek slunečního záření, které hraje hlavní roli při tvorbě vitamínu D v kůži, nejen v zimě, ale ve srovnání s jihoevropskými státy po celý rok. Zatímco v Portugalsku, Španělsku nebo Chorvatsku si místní užívají v průměru až 9,5 hodiny slunečního záření denně, v Česku je to jen přibližně 4,2 hodiny.
„U dětí je vitamín D důležitý například pro správný vývoj zubů a kostí, ale i celkově pro správnou činnost imunitního systému. V Česku slunečního záření bohužel nemáme dostatek a to může vést k řadě zdravotních komplikací nejen v zimním období. Dlouhodobý nedostatek vitamínu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k akutním respiračním infekcím,“ říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice.
Jak na chřipku, nachlazení a další nemoci? Hitem jsou probiotika s vitamínem D
Imunitní systém závisí také na stavu střevní mikrobioty. Věděli jste, že člověk se asi z 50 % skládá z bakterií? Bakterie ve střevech mají obrannou funkci, která při jejich nedostatku ztrácí na účinnosti. Především u dětí následně dochází v důsledku celkového oslabení k tradičním nemocem, v zimě zejména k nachlazení, rýmě nebo chřipce. Oblíbeným doplňkem stravy se tak v českých lékárnách stala probiotika, která předcházejí střevním komplikacím, podílejí se na jejich zmírnění a jsou dostupná právě i v kombinaci s tolik potřebným vitamínem D. V posledních letech proto lékárny zaznamenávají nárůst poptávky po probioticích celkově, a to pro maminky na mateřské, kojence i pro dospělé. Probiotika doplněná o vitamín D je novinka, která poskytuje 2 benefity současně.
„V posledních letech jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky po probioticích celkově, a to pro maminky na mateřské, kojence i pro dospělé. Probiotika doplněná o vitamín D jsou novinka a už teď si je zákazníci žádají,“ říká PharmDr. Václav Čámský z lékárny Arkády v Praze.
Vitamín D se nachází téměř ve všech lidských tkáních a buňkách a podílí se na správné funkci životně důležitých orgánů. Jeho správné množství v krvi je 30-60 ng/ml, hladina dlouhodobě nižší než 30 ng/ml může vést kromě dočasného poklesu imunity také k chronickým onemocněním. Těch se z tohoto důvodu nemusejí v celosvětovém meřítku bát například obyvatelé americké Arizony, afrického Egypta nebo Austrálie, protože slunce zde svítí až 11 hodin denně. Češi mají v tomto ohledu smůlu a nezachrání je ani zvýšená konzumace rybího tuku, jater, vaječných žloutků či mléka.
Potraviny obsahují málo vitamínu D, bez doplňků to v ČR nejde
„Rybí tuk nebo mléčné výrobky, zvláště pak acidofilní mléka a podobně, sice opravdu obsahují vitamín D, ale ve srovnání se slunečním zářením je to pro potřebu člověka zanedbatelné množství,“ říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice. Odborníci proto doporučují doplňovat vitamín D v podobě tablet či kapek, klidně i v kombinaci s dalšími vitamíny a ostatními „posilujícími látkami“.
„Češi nemají moc na výběr. Buď musí svému tělu zajistit vitamín D slunečním zářením, nebo mohou zajít do lékárny a koupit si doplněk stravy s přiměřeným obsahem vitamínu D, což je někdy lepší varianta,“ uzavírá.
Vzhledem k českým zeměpisným šířkám doporučují odborníci hledět na pravidelný přísun vitamínu D už u novorozenců, ba dokonce u těhotných žen. Jak už bylo řečeno, jeho hladina závisí na správném vývoji kostí či zubů dítěte. V kombinaci s probiotiky ve formě kapek je ideální volbou.