Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Čaje, které nám pomohou s posílením imunity

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 708x )

Každého z nás občas přepadne nějaké to nachlazení. Na vině je dost často oslabená imunita. S jejím posílením nám mohou pomoci plody našich zahrad a lesů.

shutterstock.com

Šípky

Tyto plody obsahují vitaminy C, A, K, PP i vitaminy B1 a B2, rutin, organické kyseliny, třísloviny, vápník, draslík a hořčík.

Mají vliv na imunitu, působí proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách. Jsou přírodním lékem proti parodontóze, zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem a zároveň schopnost soustředit se.

Zázvor

Éterické oleje obsažené v zázvoru aktivizují imunitní systém a brání rozvoji bakteriálních a virových infekcí.

  • působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
  • uleví při nachlazení, neboť podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje horečku.
  • stimuluje krevní oběh, snižuje cholesterol
  • prohřeje celé tělo a má relaxační účinky
  • předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest

Meduňka lékařská

Je zdrojem řady zdraví prospěšných látek, jako jsou silice, třísloviny, organické kyseliny, hořčiny, flavonoidy a minerální látky.

Z listů se připravuje čaj, který pomáhá navodit klidný spánek, má vliv na zažívání i neurózu. Snižuje krevní tlak, tlumí bolesti a křeče, zmírňuje nadýmání a koliky, působí sedativně a má antivirové účinky, zvláště u oparů. Podává se k potlačení úzkostných stavů a nervového napětí.

Černý bez

V květech se nachází silice, třísloviny, organické kyseliny a vitamin C, v plodech navíc i vitaminy skupiny B a vitamin C. Z těchto květů se připravuje sirup a odvar, který je močopudný, rozpouští hleny, mírní kašel a snižuje horečku. Čaj z bezinek působí na zažívání a ledviny, z listů a květů se připravují obklady na zánětlivá ložiska a vyrážku. Šťáva z plodů černého bezu pomáhá při léčení migrén, nervových chorob, v sušené podobě působí proti průjmům.

Jetel luční

Obsahuje flavonoidy, silice, glykosidy, třísloviny, fenolické látky, pryskyřice a také barviva.

Je antiseptický, přidává se do směsí proti kašli, podporuje trávení a vylučování. Slouží k léčbě kožních chorob, včetně lupénky a ekzémů, urychluje hojení kůže. Zároveň snižuje svalové napětí a zmírňuje potíže spojené s menopauzou.

Třezalka tečkovaná

Obsahuje třísloviny, silice, pryskyřice, rutin, organické kyseliny, vitamin C a provitamin A.

Působí protizánětlivě, antisepticky, užívá se při poruchách trávení, při podrážděnosti, neklidném spánku, nemocech ledvin. Podporuje látkovou výměnu, pomáhá při úzkostných stavech a depresi.

Rakytník řešetlákový

Rakytník je plný vitaminů skupiny B, vitaminů C, D, E a K, obsahuje antioxidanty, vápník, fosfor a esenciální mastné kyseliny.

Posiluje imunitní systém, předchází zažívacím potížím a tvorbě vředů, rakovinotvornému onemocnění a ženským problémům. Nálevy z větví a listů rakytníku se používají při rýmě, revmatismu a dně.

Řebříček obecný

Obsahuje léčivé silice, hořčiny, alkaloidy, flavonoidy a třísloviny.

Má protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat teplotu při chřipce a nachlazení, navozuje pocení, zastavuje krvácení a snižuje krevní tlak. Zlepšuje celkové trávení, používá se při žaludečních vředech a tlumí bolest při menstruaci.

Ostružiník

Ostružiny obsahují velké množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, karoteny, bioflavonoidy, organické kyseliny a z minerálních látek pak fosfor, draslík, železo, hořčík a vápník.

Pomáhají posilovat obranyschopnost, léčit nachlazení, chřipku i angínu, mají vliv na cévy a krevní průtok. Listy ostružiníku v sobě skrývají třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, pektiny a různá barviva. Připravuje se z nich čaj, který léčí dásně, infekce v krku, má pozitivní vliv na žaludeční a střevní potíže.

Šalvěj a tymián

Čaj příjemné chuti zahání infekce a má antioxidační vlastnosti, čímž chrání před civilizačními nemocemi.

Kopřiva

Má široké spektrum léčivých účinků, mimo jiné posiluje imunitní systém.

Vilcacora

Vyjímá se svými protizánětlivými, antivirovými, antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi. Navíc Vilcacora velmi účinně podporuje imunitní systém. Posiluje imunitu téměř o 60%Zároveň bylo zjištěno, že Vilcacora má pozitivní vliv na snižování vysokého krevního tlaku, snižuje výskyt zánětu a zamezuje šíření virových infekcí. Připisuje se jí protirakovinný účinek.

Lapacho

Tento čaj silně stimuluje aktivitu imunitního systému a mobilizuje vlastní obranné síly organismu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 134 lidí
reklama https://www.facebook.com/receptnavirozu

Mohlo by vás zajímat

Zklidnění žaludku po zvracení

Jak na zklidnění žaludku po zvracení?

Epilace versus depilace: Jak se zbavit chloupků?

Je několik technik, jak odstranit chloupky, které se liší nejen ve způsobu odstraňování chloupků, ale hlavně v trvalosti hladké pokožky a míry bolestivosti. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých metod a který způsob bude ideální pro vás.

Dávkování Detralexu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na dávkování léku Detralexu při hemeroidech.

Lékový audit aneb berete léky správně

Lékárna.cz od dubna letošního roku nabízí svým zákazníkům v oblasti zdraví kromě krabiček i služby. Vyvinul je tým profesionálů z první a největší lékárny na českém internetu. Za tou nejžádanější – lékovým auditem – stojí odborná garantka a vedoucí online poradny Lékárna.cz Mgr. Pavla Horáková.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce