Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.
Proti stresu napomáhá třezalka či levandule
Nakupování, adventní shon, dlouhé fronty v obchodech, generální úklid a příprava cukroví či výzdoby. Také v práci na nás doléhá značná míra stresu kvůli tomu, abychom stihli odevzdat veškeré úkoly včas před nástupem na dovolenou. Vánoční sprint na nás útočí zkrátka ze všech stran. V bylinném světě však existují pomocníci, kteří podporují duševní pohodu a zklidní nervy.
„V boji proti adventnímu stresu se výborně osvědčila třezalka. Posiluje mentální rovnováhu, zdravý spánek, relaxaci a dobrou náladu. Zároveň zklidňuje dýchací cesty a podporuje zdravou funkci střevního traktu, což je v období Vánoc také užitečné. Uvolňující je též bylinná koupel pro zklidnění organismu, která je složená z třezalky, levandule, meduňky, pelargonie a dalších zklidňujících bylin,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.
Energii dodá černý rybíz a maralí kořen
Předvánoční shon nám dokáže pořádně ubrat energii a v důsledku toho se může dostavit dokonce chronická únava, jíž se jen těžko zbavujeme. Proti ní nejlépe bojuje tinktura z pupenů černého rybízu s vysokým obsahem vitaminu C a gemmoterapeutikum z jalovce. Aby se nám před Vánocemi, ale i po svátcích, kdy zase nastupujeme do práce, vrátila energie v plné síle, můžeme užívat přírodní životabudiče. Jedním z nejsilnějších je leuzea neboli maralí kořen, jenž posiluje veškeré tělní funkce, tonizuje organismus a stimuluje duševní schopnosti. Navíc podporuje imunitu, což se v období chřipek a viróz rovněž hodí. Důležitý je také pravidelný odpočinek. Dobrý spánek podpoří například pupeny z lípy nebo kozlík lékařský.
Na trávení hořec a ostropestřec, na průjem brusinka a borůvka
Vánoční svátky bývají synonymem i pro různé žaludeční a trávicí obtíže. Podle údajů České průmyslové zdravotní pojišťovny se s těmito problémy dlouhodobě potýká až polovina Čechů a o Vánocích svému žaludku a střevům dáváme zabrat ještě o něco více. Přejídání, pálení žáhy, nadýmání, průjmy, bolesti břicha, to vše přichází ruku v ruce s nezdravou životosprávou typickou pro konec prosince.
„Na špatné trávení doporučuji směs bylin z hořce a puškvorce. Pálení žáhy zmírní kombinace pupenů dubu, černého rybízu, lnu setého, brusinky a olše, kterou jsme nazvali Fitkolon. V akutních případech dobře zabírá i rakytníkový olej,“ doporučuje Jarmila Podhorná. Při potížích pomáhá rovněž grepová tinktura, grep je silný antioxidant a působí i proti helikobakterovi, zároveň čistí tělo od zánětů v trávicím traktu.
Zácpu uvolní kukuřice
Mnoho tučného a nezdravého jídla v kombinaci s nedostatečným pohybem může zapříčinit také zácpu. Tento nepříjemný problém nám pak může zbytečně zkazit dojem z prožitých Vánoc. Co pomůže? Doporučuje se především kukuřice setá, len či lněná semínka nebo tinktura z dubu. Peristaltiku střev podporuje i tinktura z levandule. Střevům neprospívá ani málo pohybu, máte-li tak problém s vyprazdňováním, vyrazte na hory nebo alespoň na procházku.
Váhu pohlídá maté nebo bylinná směs s mořskou řasou
Také se vám stává, že ručička váhy ukazuje v lednu o pár nechtěných kilogramů navíc? Vánoční svátky a Silvestr v moderní společnosti rozhodně nepatří k obdobím půstu, proto snižování tělesné hmotnosti pevně zakotvilo mezi nejtypičtějšími předsevzetími a podle mnoha studií obsazuje dokonce nejvyšší příčku na novoročním žebříčku přání a výzev. Ukládání tuků v těle a nezvladatelným chutím se však dá předejít nejen vůlí, ale i pomocí vybraných bylin.
„V oblasti štěpení tuků a cukrů a kontroly tělesné hmotnosti se osvědčila bylina maté, která může být kombinována i v kúře s tinkturou z břízy, z jalovce a vřesu. Společně s nimi pak celkově prospívá zdravému trávení,“ dodává Jarmila Podhorná. K redukci váhy pomáhá též brodecký redukční ortislim, což je směs ananasu, vinných hroznů a mořských řas.