Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Blahodárné účinky brusinek jsou po staletí známy, až však v posledních letech se prokázalo, proč tomu tak je. Brusinky obsahují vitamin C, provitamin A, organické kyseliny, třísloviny, antioxidanty, anti-hnilobné látky, a hlavně kyselinu elagikovou, která ničí bakterie způsobující urologické obtíže a díky ní jsou brusinky dokonalým léčivem při těchto komplikacích.
Infekce močových cest jsou druhou nejčastější bakteriální infekcí. Tato infekce postihuje hlavně ženy, protože mají kratší močovou trubici a bakterie se do močového měchýře snadněji šíří. Nejčastější příčinou (až 85 %) zánětů močových cest je bakterie E.coli, která žije v našich střevech, kde je důležitá pro trávení. Pomocí fimbrií je tato bakterie schopná se ve vlhkém prostředí pohybovat a cestuje z okolí konečníku do močové trubice.
Čtěte také: Záněty močových cest - mezi riziková období patří začátek sexuálního života a menopauza
Výzkumy potvrdily, že americké brusinky obsahují látky, které znemožňují bakteriím E.coli uchytit se na stěnách močových cest a močového měchýře (tzv. proanthokyanidiny ). Škodlivé bakterie jsou pak z těla vyplavovány močí a zabrání se vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin.
- Při ojedinělých zánětech má určitě smysl zkusit toto nepříjemné onemocnění zvládnout včasným podáním vyšší dávky brusinkového extraktu. Pokud pravidelné podávání nevede k vymizení obtíží do 3dnů, je třeba navštívit lékaře. I když jsou u pokročilejších zánětů močových cest předepsána antibiotika, lze nadále brusinkové extrakty užívat jako vhodný doplněk léčby.
- Při chronických či opakujících se zánětech se doporučuje užívat brusinky preventivně dlouhodobě. Četné lékařské studie potvrdily, že pravidelným užíváním brusinkových přípravků lze riziko opakování tohoto onemocnění snížit až o 50 %.
- U osob trpících inkontinencí (samovolný únik moči) zpomalují brusinky rozklad vyloučené moči a zabraňují tak vzniku nežádoucího zápachu.
Brusinková šťáva může také chránit před tvorbou některých druhů ledvinových kamenů. Sklenice či dvě brusinkové šťávy denně po dobu jednoho či dvou týdnů zvýší kyselost moči a sníží tak riziko tvorby ledvinových kamenů. Brusinková šťáva navíc neobsahuje vysokou hladinu oxalátu, což je látka, která může napomáhat vytváření ledvinových kamenů.
Čtěte také: Ledvinové kameny hrozí častěji úředníkům, kteří mají rádi maso
Dalším přínosem brusinek může být omezení tvorby zubního kazu. V ústech opět bojují s bakteriemi, kterým zabraňují, aby se usazovaly v dutině ústní, a to především na zubech. Podle odborníků mohou být brusinky také prospěšné při onemocnění dásní.To však platí jen v případě, že brusinky neobsahují přidaný cukr. Brusinkové nápoje (džusy, granulované nápoje apod.) obvykle mají vysoký obsah cukru a jsou pro tyto účely zcela nevhodné. Na vysoký obsah cukru u výrobků z brusinek si musí dát pozor zejména diabetici.
Čtěte také: Víte, jak vypadá kaz v zubu? My vám ho ukážeme!
Brusinky jsou také výborné při léčbě onemocnění srdce a krevního oběhu. Omezují kornatění tepen, snižují hladinu škodlivého cholesterolu a naopak zvyšují hladinu cholesterolu zdravého a potřebného. Některé důkazy naznačují, že polyfenoly obsažené v brusinkách údajně zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak pomocí antizánětlivého mechanismu.Tyto malé červené plody jsou také velkými bojovníky s rakovinovými onemocněními. Ze studií vyplynulo, že pomáhají procesu zpomalení progrese nádoru, zvláště pak rakoviny prostaty, jater, prsu, vaječníků a tlustého střeva.
Látky obsažené v amerických brusinkách mají kromě močových cest vliv i na ochranu žaludeční sliznice. Průzkumy naznačují, že protipřilnavý účinek brusinek dokáže zabránit bakteriím Helicobacter pylori, aby se usazovaly na vnitřní žaludeční stěně. Helicobacter pylori poškozují žaludeční sliznici a způsobují vznik vředů v zažívacím traktu. Navíc je pravděpodobné, že přítomnost těchto bakterií významně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou žaludku.
Díky vysokému obsahu vitaminu C jsou skvělým pomocníkem proti řadě nachlazení a virovým onemocněním. Pravidelně by je měli konzumovat lidé s oslabenou imunitou, dodávají totiž tělu potřebné antioxidanty a vitamín C a díky tomu pomáhají a urychlují léčbu virového onemocnění a posilují imunitu. Studie potvrdily, že brusinky jsou i silné přírodní antibiotikum. Obsahují totiž rostlinné látky, které zabraňují usazování bakterií na sliznicích, což způsobí, že se bakterie vyplaví z těla dřív, než stačí způsobit infekci.
Čtěte také: Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet
Vzhledem k vysokému procentu živin a obrovskému množství antioxidantů se tyto malé červené plody řadí mezi tzv. super foods neboli česky superpotraviny. To jsou potraviny, které se vyznačují velkým množstvím důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny, minerály, blahodárně účinkují na imunitní systém a mají antioxidační účinky.
Další výhodou brusinek je například i to, že polovina šálku obsahuje pouze pětadvacet kalorií. I proto jsou velmi oblíbenou přísadou jak do ovocných, tak i do zeleninových salátů.
Brusinky si můžete vychutnat sušené, čerstvé nebo ve formě džusu. Při výběru je ale důležité dávat si velký pozor a bedlivě číst etikety, aby v džusu nebylo přidané další ovoce nebo umělá sladila. Soustřeďte se proto na koupi 100% brusinkového džusu.
Pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin), by se těmto chutným a na první pohled neškodným plodům měli vyhnout. Díky nim by se totiž mohl snížit protisrážlivý účinek léku, který by mohl vyvolat nebezpečné krvácení.