Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před rakovinou prostaty. To však zřejmě neplatí o konzumaci rajčatových protlaků, jak se dosud vědci domnívali.
Studie vedená Fredem Hutchinsonem z Centra pro výzkum rakoviny v Seattlu ukázala, že třikrát denně podávaná zelenina snižuje u mužů riziko rakoviny prostaty téměř o polovinu. Zelenina jako brokolice, kapusta a zelí snižuje riziko dokonce ještě více. K těmto výsledkům se došlo díky dřívějším studiím zaměřeným na vztah rakoviny prostaty a užitečnost lykopenu -- karotenoidu, který se hojně nachází ve vařených rajčatech. Každý americký časopis pro muže totiž říká, že konzumace velkého množství "špagetové omáčky" omezuje riziko rakoviny prostaty.
Jak však vědci tvrdí, v posledních studiích se jim zmíněnou souvislost nepodařilo prokázat, čímž způsobili trhliny v řadě dosavadních studií, které hovořily o ochranném efektu lykopenu.
Vědci ale věří, že proti rakovině chrání zelenina obsahující široké spektrum fytochemikálií, což jsou v podstatě toxiny produkované k ochraně rostlin.
Při konzumaci zeleniny právě tyto fytochemikálie vyvolávají aktivitu enzymů detoxikujících složky podporující rakovinné bujení v těle. Výsledky podpořila studie provedená na 1230 mužích ve věku od 40 do 64 let ze Seattlu. Polovina vybraných mužů již měla stanovenu diagnózu -- rakovina prostaty. Druhá polovina jich byla vybrána náhodně. Výsledky pak ukázaly, že u muži, kteří jedli třikrát nebo i vícekrát denně zeleninu, zaznamenali o 48 procent nižší riziko rakoviny než u mužů, kteří zeleninu jedli méně než jedenkrát denně. Nejsilnější efekt byl přitom zjištěn u následující zeleniny -- brokolice, květáku, růžičkové kapusty, hlávkové kapusty a zelí - a to jak kysaného, tak třeba ve formě syrového zelného salátu.
Vědci tvrdí, že o co se zvýšil celkový příjem zeleniny, o to kleslo procento riziko rakoviny prostaty. Uvedená skupina zeleniny podle nich totiž obsahuje druh fytochemikálie, které zvyšují produkci druhu enzymů účinných zejména v prostatě. To, jak proces přesně probíhá, však vědci zatím neví.
Obdobně jako u rajčat, studie nenašla souvislost mezi příjmem ovoce, ani některých jeho druhů, jako jsou citrusy, a snížením rizika rakoviny prostaty.
Urology 2000, 55
Přidat nový komentář