Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
Salát bramborový klasický 3864 kJ
Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 50 g sterilovaného hrášku, 200 g vařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 3 ks sterilované okurky, 3 natvrdo uvařená vejce, 150 g šunky, 300 g majonézy, 3 lžíce hořčice, sůl, pepř
Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory, uvařenou zeleninu, šunku, kyselkou okurku a uvařená vejce nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek a zalijeme majonézou, ve které jsme rozmíchali hořčici, sůl a pepř. Dobře promícháme a necháme uležet v chladu. Před podáváním opět opatrně a dobře promícháme a případně dosolíme.
1 porce obsahuje: 3864 kJ = 922 kcal, 22 g bílkovin, 69 g tuků, 65 g sacharidů, 184 mg cholesterolu, 11 g vlákniny
Salát bramborový s ořechy a jablky 3250 Kj
Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 2 kyselejší jablka, 50 g lískových a 50 g vlašských ořechů, 200 g majonézy, šťáva z půl citrónu, 1 lžíce medu, sůl
Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory a oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, přidáme posekané lískové ořechy a majonézu. Osolíme, zalijeme citronovou šťávou, ve které jsme rozmíchali med a opatrně promícháme. Necháme asi hodinu odležet v chladu. Před podáváním opět promícháme a dochutíme. Můžeme podávat na listech zeleného salátu a ozdobíme vlašskými ořechy.
1 porce obsahuje: 3250 kJ = 776 kcal, 11 g bílkovin, 57 g tuků, 69 g sacharidů, 10 mg cholesterolu, 11,2 g vlákniny
Salát bramborový s eidamem 1465 kJ
Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 100 g cibule, 2 kapie, 100 g pórku, 100 g ementálu, půl svazku pažitky, 200 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup:Ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na kolečka, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, očištěné na nudličky nakrájené kapie, očištěný na kolečka nakrájený pórek, nasekanou pažitku a na hranolky nakrájený ementál. Osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem, ve kterém jsme rozmíchali olej a vinný ocet. Opatrně promícháme a dáme na půl hodiny odležet do lednice.
1 porce obsahuje: 1465 kJ = 350 kcal, 14 g bílkovin, 15 g tuků, 50 g sacharidů, 23 mg cholesterolu, 8 g vlákniny
Salát bramborový s jogurtem a luštěninami 1324 kJ
Rozpočet pro 4 osoby: 600 g brambor určených k přípravě salátu, 200 g cibule, 200 g uvařených luštěnin (cizrna, čočka, fazole), 250 g sterilovaného zelí, 2 vetší sterilované okurky, 2 střední mrkve, 2 lžíce majonézy, 125 g bílého jogurtu, 1 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř
Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou očištěnou mrkev, na kostičky nakrájenou sterilovanou okurku, scezené pokrájené zelí a uvařené luštěniny. Zalijeme zálivkou z jogurtu, majonézy a sojové omáčky, promícháme a podle potřeby opepříme a dosolíme. Před podáváním necháme odležet půl hodiny v chladu.
1 porce obsahuje: 1324 kJ = 315 kcal, 13 g bílkovin, 7 g tuků, 59 g sacharidů, 7 mg cholesterolu, 12,1 g vlákniny
Přidat nový komentář