V dnešním díle se zaměříme na první základní živinu – bílkoviny. Při sestavování jídelníčku byste měli usilovat o to, aby vaše tělo dostalo při sníženém příjmu energie vše, co potřebuje. Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné.
V dnešním díle se zaměříme na první základní živinu – bílkoviny. Při sestavování jídelníčku byste měli usilovat o to, aby Vaše tělo dostalo při sníženém příjmu energie vše, co potřebuje. Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné, protože jsou základními kameny našeho organismu. Bílkoviny jsou obsaženy především v mase, rybách, mléce, v tvarohu, sýrech, vejcích, soje a ostatních luštěninách. Při konzumaci těchto potravin musíte však dát pozor na to, abyste nepřijímali zároveň velké množství tuků. V tomto díle se zaměříte na mléko a mléčné produkty.
Mléko a mléčné výrobky
Tyto potraviny jsou i přes odlišné názory některých zastánců alternativních směrů výživy - důležitým zdrojem bílkovin a vápníku. Pouze lidem, kterým chybí enzym laktáza štěpící mléčný cukr, dělá konzumace mléka problémy, ale většinou jim nečiní potíže přijímat kysané mléčné výrobky, tvaroh bez tuku a většinu sýrů. Důležité je, vybírat si takové mléčné výrobky, na které se váže co nejméně tuku a které neobsahují mnoho sacharidů (nízkotučná mléka, jogurty maximálně do 300 kJ na 100 g, nízkotučné tvarohy do 400 kJ a sýry do 1000 kJ). Z vajíček lze doporučit především bílek, který je kvalitním zdrojem bílkoviny, neobsahuje tuk, a má tedy nízký obsah energie. Kde to lze, nahraďte celá vejce pouze vaječným bílkem, případně celé vajíčko novým produktem Vajahit. Smažená vajíčka můžete připravovat zcela bez tuku. Prohlédněte si, až půjdete nakupovat, etikety výrobků a snažte se nakupovat ty, kde % tuku je nízké (u jogurtů a tvarohů do 3%, u sýrů do 30% tuku). Podrobnější energetické hodnoty potravin získáte na www.istob.cz.
Nepodlehněte reklamám a zapojte vlastní rozum
Koktejly Pawlowské jsou doporučovány na hubnutí v rámci nízkoenergetických bílkovinných diet. Podívejme se na srovnání složení nejvíce propagovaného koktejlu a kávy s normálním mlékem. Vidíme, že koktejl má vyšší energetickou hodnotu než nízkotučné mléko a přitom má téměř stejně bílkovin. Má méně tuku, ale o to více sacharidů, což je při hubnutí nevýhodné. V kávě doporučované na hubnutí dokonce sacharidy převažují. Čím naopak tyto produkty vynikají je daleko vyšší cena než cena srovnávaných potravin. Pokud byste měli někdy chuť si pomoci při hubnutí nízkoenergetickými bílkovinnými dietami, sledujte v nabízené potravině poměr bílkovin a sacharidů, kdy optimálně množství sacharidů převyšuje maximálně 1.5x množství bílkovin. (toto kritérium splňují např. diety Enervit, Nutrabona, Guareta, Redita, Eurodieta, ale rozhodně ne produkty propagované Pawlowskou. (podrobněji na www.istob.cz). Pokud zvolíte tento razantnější způsob hubnutí, mělo by to být na doporučení odborníka, který by vás též měl odborně vést.
Tučně je doporučeno k hubnutí
|
EnergiekJ/100ml |
Bílkoviny(g) |
Tuky(g) |
Sacharidy(g) |
Poměr S:B |
plnotučné trvanlivé mléko |
270 |
3,3 |
3,5 |
4,7 |
1,4 |
polotučné mléko |
190 |
3,2 |
1,5 |
4,6 |
1,4 |
odstředěné mléko |
150 |
3,4 |
0,3 |
4,9 |
1,4 |
extra protein Soja milk |
120 |
3,0 |
1,0 |
2,5 |
0,8 |
Frapé |
140 |
2,1 |
0 |
6,5 |
3 |
Ultra fit ń slim |
270 |
4,1 |
0,7 |
10,0 |
2,4 |
Přidat nový komentář