ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...
Lidé, kteří jsou alergičtí na mléko, mohou mít alergii i na balené lososí maso. Na tuto možnost upozornili holandští experti v článku publikovaném v prosincovém vydání 18/25 časopisu The Lancet.
Typické pro lososa způsobujícího alergickou reakci je jeho vakuové balení "uchovávající" rybu, kde se ke scelení menších kousků ryby používá proteinů kaseinu - bílkoviny obsažené nejčastěji v sýru, která se vyznačuje vysokým obsahem fosforu. Tyto proteiny byly také nalezeny v mléce, a právě ony u některých jedinců zřejmě způsobují alergické reakce.
Dr. Stef Koppelman se svým týmem z University Medical Centre v Utrechtu v Holandsku popsal případ třicetileté ženy, která trpěla mnoha alergiemi, včetně alergie na mléko. Během hodiny po konzumaci lososa koupeného v supermarketu se dostavilo svědění uší, otoky v obličeji, nevolnost a bolest žaludku. "Nikdy nezažila tak nepříznivou reakci na lososa ani na žádný jiný druh ryby," popisují případ odborníci.
Ačkoli žena užila léky proti alergii, které měla doma, příznaky nepolevily, a tak musela navštívit místní pohotovost, kde jí byly podány steroidy. Testy vzorku téhož lososa, který vyvolal u pacientky zmíněnou alergickou reakci, prokázaly malé množství kaseinu, který však nebyl nalezen v čerstvém mase lososa, které bylo také testováno. Továrny totiž při moderních technologiích úpravy pro zpracování masa a rybích výrobků používají právě kasein.
Konzumací lososa mohou pacienti požít sice jen malé množství kaseinu, ale i to je schopno způsobit nežádoucí reakci u alergických pacientů. Koppelman podotýká, že tento případ ilustruje, jak je důležité správné označení přísad u výrobků, zvláště když potraviny obsahují alergeny. Také poukazuje na to, že v továrnách mohou kasein při zpracování potravin nahradit, a tak se vyhnout nečekaným a nežádoucím alergickým reakcím.