Zánět dásní (gingivitida) patří mezi nejčastější onemocnění ústní dutiny. Přestože postihuje většinu populace, velká část postižených o něm ani neví, protože v chronické formě bolí pouze zřídka. A ač je zejména v počátečním stádiu poměrně snadno léčitelný, či mu dokonce lze zcela předejít správnou ústní hygienou, pokud se zanedbá, jeho důsledky mohou být fatální.
Při trávení potravy, při ozáření, působením různých chemických látek, či po fyzické námaze vznikají v lidském organizmu látky, které nazýváme reaktivní formy kyslíku a dusíku. Tyto látky reagují se základními stavebními jednotkami lidského organismu (jako jsou mastné kyseliny, lipidy, aminokyseliny a bílkoviny, nukleové kyseliny) a za určitých okolností působí jako velmi intenzívní jedovaté a prostředky.
Tyto škodlivé látky je nutné z organismu v převážné míře odstranit, resp. jim znemožnit, aby působily škody ve tkáních. K tomuto účelu se používají v potravinách pro zvláštní výživu následující látky:
- Metabolity, kofaktory a hormony
- Koenzym Q (ubidekarenon)
- Nikotinamid
- Melatonin
- Antioxidační vitaminy
- Retinol a karotenoidy (resp. vitamin A a látky jemu podobné)
- Askorbová kyselina (vitamin C)
- Tokoferoly (vitamin E)
- Riboflavin (vitamin B2)
- Antioxidační substráty
- Thioly
- Glutathion
- a-Lipoová kyselina
- Stopové prvky
- zinek
- měď
- selen
- Syntetické látky
- N-Acetylcystein
- L-Karnosin
- Látky rostlinného původu
- Oligomerní procyanidiny a flavonoidy
- Flavonolignany
- Kurkuminoidy
- Látky z Ginkgo biloba
- Látky z Rosmarinus officinalis
- Látky živočišného původu
- žraločí chrupavka