Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...
Většina lidí přitom reaguje alergicky pouze na bílek, ale někteří jsou citliví i na žloutek. Prokazatelně je alergických na vejce až 1,5 % dětí. U dospělých je situace jiná, tam není alergie na vejce příliš častá i když je možné, že i v dospělém věku se tento druh alergie objeví poprvé. Vaječná alergie se projevuje jako většina ostatních potravinových alergií – obvykle se objeví během několika minut, max. do dvou hodin po požití vejce, resp. potraviny obsahující vaječnou bílkovinu. Většinou netrvá více než jeden den.
Čtěte také: Cholesterolu z vajíček se bát nemusíte
Alergické projevy vaječné alergie
- na kůži: objeví se ve formě červených pupínků (kopřivka), ekzému, zrudnutí a svědění oblasti kolem úst,
- ve formě angioedému (otok rtů, jazyka nebo obličeje)
- trávicí trakt: zde může být ve formě žaludečních křečí, nevolnosti, zvracení nebo průjmu,
- dýchání: příznaky mohou pokrývat širokou škálu od nezávažných jako je rýma, svědění, svědivé, rudé a slzící oči, kýchání až po závažnější formy – astma, kašel a sípání.
Většina postižených osob má některou z výše popsaných alergických reakcí, ale existuje určité malé procento osob, které mohou na vejce reagovat anafylakticky. Tato život ohrožující reakce způsobuje např. silný otok rtů, jazyka a dýchacích cest vedoucích k plicím, což všechno způsobí silné dýchací obtíže. Ohrožující je i nebezpečný pokles krevního tlaku, který může způsobit závratě nebo ztrátu vědomí a rychle tak vést k rozvoji šoku, což je život ohrožující stav vyžadující okamžitý zásah lékařů.
Očkování proti chřipce konzultovat s lékařem
Jednou ze zvláštností u vaječné alergie je potenciální nebezpečnost očkování. Viry pro chřipkové vakcíny jsou často kultivovány na kuřecích embryích. Trpí-li někdo alergií na vejce, měl by konzultovat se svým lékařem otázku vhodnosti aplikace této vakcíny. Ve většině případů (je-li jejich alergie slabá) se neobjeví žádná alergická reakce nebo jen velmi slabá, např. kopřivka. U někoho by však očkování mohlo vést až k anafylaktickému šoku, proto se detailní konzultace s lékařem předem, silně doporučuje.
Označování výrobků obsahující vejce
Od listopadu 2005 je ze zákona nutné všechny potraviny prodávané v evropských zemích označovat na etiketě poznámkou, zda daný výrobek obsahuje vejce (byť ve stopovém množství) či nikoliv. Tzn., že obsahuje-li produkt vejce nebo některý z následujících vaječných derivátů, musí být výrobek v souladu s tím řádně označen. Mimo Evropskou unii toto nařízení neplatí, proto u výrobků ze zemí mimo EU je možné (pro lepší orientaci ve vaječných produktech) použít následující seznam:
- čerstvá vejce (od jakéhokoliv ptačího druhu – tj. slepičí, křepelčí, kachní, pštrosí, husí)
- vaječný prášek, sušená vejce, mražená vejce, pasterizovaná vejce
- vaječné bílkoviny (např. (ovo)albumin, (ovo)globulin, livetin, ovomucin, (ovo)vitellin)
- vaječný bílek, vaječný žloutek
- vaječný lecitin (E322)
- lysozym
- livetin
- vaječná melanž
Čtěte také: Velikonoce a vejce: jak poznat čerstvá a proč je nekupovat v supermarketu?
Alergie na žloutek
Můžeme jíst potraviny obsahující pouze bílek. Navíc alergeny ve žloutku se varem dobře rozkládají a přestávají být nebezpečné. Alergik pak může jíst dokonce celá vejce. Je třeba opatrně otestovat.
Alergie na bílek
Můžeme vyzkoušet jídla vyráběná pouze s přidáním žloutku. Alergeny v bílku se teplem rozkládají jen částečně. Potraviny, které obsahují malou koncentraci vajec a zároveň jsou důkladně uvařené nebo upečené, tak některým vaječným alergikům nemusí způsobovat obtíže. Míchaná vejce nebo hemenex však nadále budou rizikové. Velmi záleží na míře alergické přecitlivělosti každého pacienta!
Čím nahradit vejce v kuchyni
Na první pohled nepostradatelná vajíčka lze v kuchyni nahradit. Nejčastěji se používá bramborový či kukuřičný škrob, rýžová mouka, pudinkový prášek, instantní droždí, prášek do pečiva či želatina.
V obchodech se již řadu let prodává výrobek Vajahit,kterým se dají nahradit celá vejce nebo žloutky při pečení a vaření. Raději jej ale nepoužívejme do jídel určených malým alergikům a atopikům, protože hlavními složkami jsou sója a mléčná syrovátka.
Čtěte také: Čím nahradit vejce v kuchyni
Jak přísně musíme dietu dodržovat?
O tom, zda můžeme jíst alespoň potraviny s označením „může obsahovat stopové množství vajec“, se poradíme s lékařem. Dávka vaječných alergenů, kterou můžeme zkonzumovat, aniž by se objevila alergická reakce, vyplyne z alergologických testů. Lidé s velmi slabou formou alergie na vejce například snášejí v malém množství běžné pečivo s obsahem vajec.