1. Pohyb a zátěž
Velká zátěž na zdravý kloub, anebo přiměřená zátěž na poškozený kloub může být příčinou osteoartrózy. Proto potížemi s klouby trpí řada sportovců, ať už jde o atletiku, fotbal či kulturistiku. Problém představuje rovněž dlouhodobá jednostranná zátěž, která může vyústit v takzvaný tenisový loket – bolestivé onemocnění svalových úponů a šlach. Na druhou stranu je přiměřená pohybová aktivita prospěšná – vhodný sport posiluje klouby a okolní tkáně.
Rychlá chůze, turistika nebo plavání, to jsou sporty, které kloubům neublíží, naopak je posilují. Ale vybrat si můžete i jakýkoliv jiný sport. Důležitá je podle ortopedů jen pravidelnost, dostatečná rozcvička a vyhýbání se mohutnému přetěžování kloubů. Vyhněte se sportovním aktivitám na vrcholové úrovni, ty klouby jednostranně přetěžují. Ne moc vhodné jsou sporty jako tenis, aerobik, squash, lyžování, fotbal nebo běh na tvrdém povrchu, například na asfaltu. Pokud se ale těmto sportům věnujete dvakrát či třikrát týdně na rekreační úrovni, nemusíte mít obavy. Klouby si navíc můžete při sportu chránit různými pomůckami. Vhodná je odpružená obuv nebo různé chrániče. Vyzkoušet můžete ortézy, které slouží jako zpevnění pohybového aparátu.
2. Riziková povolání
K nadměrné zátěži kloubů dochází nejen při sportu, také řada zaměstnání k nim není přívětivá. Platí to u manuálních činností, jako jsou klempíři, zahradníci či zedníci, u nichž dochází k poškození v důsledku zatížení ramen, loktů, kolen či kyčlí. Pokud v zaměstnání převážně stojíte, pořiďte si ortopedickou obuv, která kloubům odlehčí. Noste zdravou obuv. Boty by měly být pohodlné a měly by mít nízký podpatek. Čím jsou podpatky vyšší, tím více se musí kolena ohýbat, aby udržela rovnováhu. To zatěžuje páteř a kolenní a kyčelní klouby. Pružná obuv pomáhá tlumit nárazy při chůzi po tvrdém podkladu. Doma dbejte na to, abyste si příliš často a dlouho nenamáčeli ruce ve studené vodě. Vyvarujte se prochlazení kloubů.
Do kanceláře si opatřete dobrou židli a dávejte si pozor, jak sedíte. Často vstávejte, protahujte se a dělejte jednoduché cviky. I špatně umístěný počítač a nevhodné sezení vytváří tlak na klouby. Doporučuje se proto dělat si pauzy a střídat činnosti.
3. Počasí
V kloubech jsou tlakové receptory, které jsou citlivé na různé faktory, proto lze pociťovat bolest při změnách počasí. Potíže může přinést i prochladnutí – dbejte proto na správné oblečení.
4. Genetika, poranění a nemoci
Příčinou ostoartrózy může být vrozená porucha metabolismu či dysplazie kyčle, ale také nitrokloubní poranění či různé choroby, například hematologická, metabolická či endokrinní onemocnění anebo svalová dysfunkce.
5. Zánět
Různé druhy bakterií a virů způsobují zánětlivé postižení kloubu – takzvanou infekční artritidu. Do kloubu se mohou dostat krví, při úrazu či otevřené ráně nebo během operace či obstřiku. Návštěva lékaře je v tomto případě nutná! Zánět je ale přítomný také u osteoartrózy…„Měli jsme za to, že je to druhotná reakce na poškození chrupavky a okolních tkání. Pak se ale přišlo na to, že zánět je tam už na začátku, kdy změny na chrupavce jsou ještě minimální,“ vysvětluje specialista na kolageny, lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A..
„Zánět nejenže není jen reaktivní, dnes se už dokonce řeší otázka, co bylo dřív – zánět nebo degenerace.“
6. Stres
Fyzické a psychické zdraví jsou dvě spojené nádoby – a proto i stres je považován za rizikový faktor, ovlivňující zdraví kloubů. Napětí může způsobovat blokády meziobratlových kloubů anebo zhoršovat průběh onemocnění jako je artróza či revmatoidní artritida. Snažte se proto eliminovat stresové situace, vyzkoušejte jógu, dechová cvičení, věnujte pozornost kvalitě spánku. Uvolnit pomohou také masáže.
7. Věk a pohlaví
S přibývajícím věkem se stupňuje opotřebení kloubů a mění se integrita chrupavky, což se projevuje silnou bolestivostí v pohybu, v pokročilejších stádiích i v klidu. Zatímco mezi 35 a 45 lety trpí osteoartrózou cca 5–15 % populace, po 60. roce je to už více než 40 %. Více jsou ohroženy ženy.
8. Stravování
Nadváha nadměrně zatěžuje klouby, proto lékaři pacientům doporučují v první řadě redukci hmotnosti. To úzce souvisí se správným stravováním, které pomáhá udržet BMI na uzdě a zároveň zlepšuje zdraví kloubů. Dbejte na pestrý jídelníček, dostatečný přísun minerálů a vitaminů C, D a E, kvalitních rostlinných bílkovin (např. luštěniny, ořechy), ryb, ovoce a zeleniny. Naopak omezte sladkosti a tučná jídla.
- Vápník je nejdůležitější minerál pro silné kosti a klouby. Získáte jej nejen z mléčných výrobků, ale také z luštěnin, ovoce a zeleniny.
- Vitamin D je nutný pro vstřebání vápníku, tento vitamin si tělo dokáže vytvořit při několikaminutovém pohybu na slunci.
- Hořčík podporuje ukládání vápníku v kostech a ovlivňuje činnost svalů. Zdrojem jsou para ořechy, slunečnicová semínka nebo banány.
- Důležitou roli při udržování dobrého stavu kostí a kloubů hraje také fosfor, vitamin K, vitamin D a draslík. Ze stopových prvků pak zinek, bor, mangan a měď.
9. Kolagen
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Lze jej doplňovat některými potravinami (např. želatinové bonbóny, bůček, vepřové…), anebo kloubní výživou, takzvanými kolagenními peptidy. Existuje ale i kolagen v přirozené podobě (obsažený například v přípravku Cemio Kamzík), jehož užívání ve formě kapslí pomáhá v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu.
10. Doplňky stravy
Vedle kolagenu existují i další doplňky stravy, které prospívají kloubům. Při poškození chrupavky způsobené osteoartrózou pomáhají látky zvané chodroitin sulfát (obsažené například v doplňku Condrosulf) a glukosamin sulfát (v přípravku GS Condro DIAMANT), který poskytuje úlevu od bolesti kloubů a podporuje regeneraci, obnovu a ochranu chrupavky, čímž zmírňuje potíže a příznaky a zlepšuje funkci kloubů. Prospěšnou látkou je také aescin, extrakt z jírovce maďalu (kaštanu koňského), který přispívá ke správnému krevnímu zásobení kloubních pouzder, vazů a šlach a podporuje oběh tělních tekutin na úrovni jednotlivých tkání. Pomáhá tak proti otokům a zánětům.